Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A Normafáról indult az évnyitó zarándoklat

Az Esztergomot Máriagyűddel összekötő Magyar Zarándokút idei első zarándoklatát a Normafától indította útjára Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester. A rendhagyó „évnyitón” a nyomvonal mentén lévő települések vezetői adják át egymásnak a zarándokút zászlaját, ezzel is támogatva a kezdeményezést.

Korábban minden évben egy közéleti személyiség vitte a Magyar Zarándokút első zarándoklatának zászlaját. Ezúttal a szervezők az útvonal által érintett települések vezetőit kérték fel, hogy kísérjék a csapatot, majd adják át a zászlót – ha úgy tetszik, a stafétabotot – a következő helység polgármesterének, ezzel is támogatva a kezdeményezést.
Az idei első útra a Normafánál gyülekeztek a résztvevők. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester indulás előtt elmondta, hogy a Magyar Zarándokút tíz évvel ezelőtt jött létre, és rendkívül kedvezményes áron igénybe vehető szálláshelyei a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás segítségével fejlődnek. „Mi a Mátyás király úti napközis táborban alakítottunk ki egy huszonöt-huszonhat főt fogadni képes zarándokszállást, amely azóta is nagy népszerűségnek örvend, sokan veszik igénybe” – tette hozzá a polgármester.
A kiindulópont, a Normafa kapcsán elhangzott, hogy ez Budapest második leglátogatottabb kirándulóhelye, évente az egymilliót is meghaladja az ideérkezők száma. Miközben a vírus miatt a zarándokút nem üzemelhetett, a Normafára 30-40 százalékkal többen jöttek fel a megszokottnál – úgy tűnik, az emberek ráéreztek a kirándulás, az erdei séták, a túrázás örömére.A_Normafatol_indult_az_evnyito_zarandoklatA vendégeket megújuló pihenőövezet várja; jelenleg is folyamatban van a síház rendezése, a gerincen kilátórész létesül, az ottani bódék a megszüntetett parkoló területére kerülnek át. „A buszok egy kicsit hamarabb fordulnak rá a Konkoly-Thege Miklós útra, és a KFKI előtt kaptak pihenőhelyet, az úttestet pedig sétaútra cseréljük” – sorolta a Normafa fejlesztésének aktuális részeit Pokorni Zoltán.
Negyven települést érint az út, harminckét polgármester csatlakozott a mostani kezdeményezéshez – erről beszélt Rumi Imre, a Magyar Zarándokút ötletgazdája és egyik alapítója. A Magyar Zarándokút Egyesület elnöke szerint megnyugtató ez a jelentős támogatás. Kiemelte, hogy egynapos zarándoklatra bárki bármikor csatlakozhat, ám a teljes úton kizárólag a Magyar Zarándokút útlevelével lehet részt venni.
A járványügyi előírások betartása mindenkinek kötelező, a zarándokoknak védettségi igazolvánnyal kell rendelkezniük. Saját felszerelésről, elsősorban hálózsákról és az ellátásról mindenki maga gondoskodik. Zarándokútlevelet Budapesten a Gellérthegyi Sziklatemplomban, valamint a zarándoksegítőktől lehet igényelni. Az útvonal hálózati alappontként érinti Esztergomot, Pilisszentkereszt–Dobogókőt, Pilisszántót, Pilisszentivánt, Budapestet, Szigetszentmiklóst, Dabast, Ráckevét, Szigetbecsét, Dunavecsét, Apostagot, Soltot, Hartát, Dunapatajt, a Szelidi-tavat, Gombolyagot, Kalocsát, Fajszt, Szekszárdot, Ófalut, Mecseknádasdot, Pécsváradot, Hosszúhetény–Püspökszentlászlót, Pécset és Máriagyűdöt.

MM.

További fontos tudnivalók: magyarzarandokut.hu