Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vidám óvodai búcsúpillanatok

A tavalyihoz hasonlóan az idei nevelési év sem a szokványos módon zárult az óvodákban. A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt elrendelt több mint egy hónapos lezárás és az újraindítás után fennmaradó korlátozások átalakították az életet. Noha az összes nagyobb rendezvényt le kellett mondani, azért az óvodavezetők és kollégáik mindent elkövettek annak érdekében, hogy színt vigyenek a nyári szünet előtti utolsó hetekbe, a ballagók számára pedig emlékezetessé tegyék a búcsút.

Talán első hallásra furcsának tűnhet, de az óvodások is elballagnak. Nagy változás ez a gyerekek számára, hiszen az iskolába járással teljesen új szakasz kezdődik az életükben. Kevesebb játék, több feladat és felelősség. Ezért is volt jó látni és hallani a Süni Óvodákba járó nagycsoportosokat, akik a ballagásukon elmondták, bár szerettek óvodába járni, már nagyon várják az iskolát.

Karcsi kijelentette, hogy a matek és az írás-olvasás lesz a kedvence, a sok játék pedig egyáltalán nem hiányozik majd neki, mert „szeretne végre felnőtt lenni”. Tudósnak készül, az egyik terve a soha ki nem fogyó fagylaltadagoló elkészítése. Addig is megtanul rendesen biciklizni, hogy ne kelljen gyalogolnia az iskolába.

Domán is tudományos pályára készül, a kémia a kedvence, és egy bűnözőzsugorító eszköz megvalósítása a célja. Abban már most biztos, hogy az iskola jobb lesz, mint az óvoda, mert van egy óriási focipályája, ahol kedvére rúghatja majd a labdát.

Samu magabiztos a jövőjét illetően, hiszen az iskolája nevét is gyorsan megjegyezte, nagy baj tehát nem lehet a későbbiekben sem. Reméli, hogy sok új barátot talál, és mivel egy osztályba jár majd Karcsival, lesz idejük összerakni a teleportáló időgépüket.

A fiúkkal ellentétben Gerdának egyelőre nincsenek világmegváltó ötletei. Beéri azzal, hogy szerencsére az iskolában nem kell ebéd után aludni. Áll elébe a tanulásnak: annyi bizonyos, hogy délutánonként a szüleivel csinálja meg a leckét, mert szeretne mindenből jó jegyet kapni.
A többiek is mind elmondták, hogyan képzelik az iskolát, a vetítésen pedig az óvodások iskoláról szóló rajzait nézhették végig a szülők. Volt még ünnepélyes tarisznyaátadás, videofilm az együtt töltött évekről, és persze felcsendült a Süni-induló, amelyet a búcsútorta felszeletelése előtt közösen énekeltek el a gyerekek.Vidam_ovodai_bucsupillanatok1


 

*

Minden évben a gyereknaphoz kapcsolódó KIMBI Nap az év legnagyobb eseménye a KIMBI Óvodában. Ilyenkor a teljes közösség, gyerekek, óvónők, szülők együtt vesznek részt a jó hangulatú programokon, és élvezik a közösen eltöltött időt. Szerencsére az idei rendezvényt sem kellett elhalasztani, ám nem pont olyan volt, mint eddig: sajnos a szülők ezúttal nem csatlakozhattak – mesélte lapunknak Marosi Hedvig óvodavezető.

A KIMBI Napon a betanult táncaikat mutatták be a csoportok. Voltak, akik népzenére ropták, mások fociindulóra készítettek koreográfiát, és akadtak olyanok is, akik sárkánytáncot jártak, így ünnepelve névadójuk, KIMBI, a hétfejű sárkány születésnapját. A játékos sportvetélkedő során egyebek mellett célba dobásban, pókmászásban és „mocsárjárásban” mérték össze ügyességüket az óvodások.

Az évzáró ballagást június elején tartották meg a KIMBI-ben, a három csoport három egymás utáni napon búcsúzott. Ezen a családok életében fontos eseményen már a szülők is jelen lehettek. A ballagások után kirándulás következett, ezúttal azonban nem együtt, hanem csoportonként: a kicsik a közeli parkba, míg a nagyobbak állatkertbe, vadasparkba, állatsimogató farmra sétáltak el.Vidam_ovodai_bucsupillanatok2

 

*

„Mindenki számára öröm volt, hogy végre kimozdulhattunk az óvodából” – erről már Bálint Beáta, a Városmajori Óvodák vezetője beszélt, ugyanis ott is kirándulások tették emlékezetessé a nevelési év végét: a csoportok felkeresték a Normafát és a Feneketlen-tavat, valamint a környék izgalmas játszótereit. A ballagások szintén csoportonként, de már a szülők részvételével zajlottak, akiket a gyerekek rövid műsora után egy kis piknikre invitált az óvoda.

A Mackós Óvodában sem maradt el a nagycsoportosok búcsúztatása, és a nyári szünet előtti kirándulásokon, „erdei óvoda” programjaikon is részt vehettek a nagyobbak. Azért a kicsik sem maradtak ki a jóból, ők az óvoda környékén sétáltak és fagyiztak – beszélt az évzárásról Budaházi Márta óvodavezető. Mint hozzátette, „nyári életük” meghatározó helyszíne az árnyas kertjük, amelyet nemrég óta egy kis tó és egy madárles is színesít.

A Hegyvidéki Mesevár Óvodában – ahol június első két hetében zajlottak le az évzárók, ballagások – ugyancsak központi szerepet tölt be az udvar, ahol nyáron párakapuk és árnyékolók védik a gyerekeket a forróságtól. Bátyai Éva óvodavezető elmondta, hogy az elmúlt két évben, pályázati forrásokból, több jelentős fejlesztés is történt a kertjükben, aminek a gyümölcse – akár a szó szoros értelmében is – ilyenkor élvezhető igazán: az óvodások használhatják a tavaly elkészült mezítlábas tanösvényt, és gondozhatják a magaságyásokat, amelyekben fűszernövényeket, valamint epret termesztenek.

Az óvodakertprogramban a Normafa Óvoda is részt vett, ennek eredményeképpen 2019 óta látványos tankertben foglalkozhatnak a gyerekek a növényekkel. Doba Csilla óvodavezető kitért rá, hogy hatalmas, ősfás kertjük a mozgáshoz is kiváló terepet biztosít, nyáron is focizhatnak, futóbiciklizhetnek, speciális rámpákon mászhatnak az apróságok. A zöld terület természetesen nemcsak a napi időtöltés, hanem közösségi programok helyszíneként is funkcionál, gyereknap alkalmából – amely az újranyitás óta az első jelentősebb esemény volt az óvodában – zenés játékokon vettek részt a csoportok.Vidam_ovodai_bucsupillanatok3

 

*

Vajon mennyien veszik igénybe az óvodai ellátást a nyár elején, amíg nyitva tart az összes intézmény, valamint az ügyeleti időszakban, amikor két-két óvoda gondoskodik majd a hegyvidéki gyerekekről? – kérdeztük az óvodavezetőket. Bár a nyári ellátást igénylők száma óvodánként eltérő – és ezek a számok még változhatnak is a következő hetekben –, az arányok nagyjából hasonlók. A válaszokból kiderült, hogy 40-50 százaléknyian maradnak az óvodában a nyári szünet első heteiben, míg az ügyeletet már csak a szülők 10-20 százaléka kéri.

„Miután az intézmények felmérték a szülői igényeket, az a döntés született, hogy az óvodák a járvány előtti években megszokott hat hét helyett most csak négy hétre, július 19-től augusztus 13-ig zárnak be. Természetesen ez idő alatt is biztosított lesz az ügyeleti ellátás” – mondta el lapunknak Csepreginé Volosinovszki Mária, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője, aki arra kéri a szülőket: amennyiben szeretnék igénybe venni az óvodai ügyeletet, ezt – mindenekelőtt az ebédrendelés miatt – minél előbb jelezzék.

Nyáron július 19–30-ig a KIMBI és a Mackós, augusztus 2–13-ig pedig a Süni és a Városmajori Óvodák biztosítanak ügyeletet. Ez a négy hely – mivel a dolgozóknak is ki kell adni a jogszabály szerint nekik járó szabadságot – a többitől eltérő időpontokban zár be: július 12–16-ig egyik sem fogad gyerekeket, ezenfelül a Mackós és a KIMBI augusztus 2–19-ig, a Városmajori július 19–30-ig és augusztus 16–19-ig, a Süni pedig július 5–30-ig tart zárva. Az óvodavezetők elektronikus levélben küldtek értesítést a szülőknek arról, hogy a zárvatartás idején melyik intézmény biztosítja az óvodai ellátást gyermekük számára.Vidam_ovodai_bucsupillanatok4

n–m.