Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rácsodálkozni az ízek örömére

Sokak számára visszatérést jelentenek ezek a hetek. Visszatérést az életbe, a normál kerékvágásba, visszatérést a hagyományos konyhai rutinhoz, a jól ismert menükhöz, és visszatérést az ízekhez, amiktől egy időre tízezreket elszakított egy eddig nem ismert vírus. Olyan ez, mint amikor a fekete-fehér film egyszerre színessé válik. A lényeg mit sem változik, az élmény mégis összehasonlíthatatlan. Vannak, akik az egész életüket ízek nélkül élik le. Most, hogy ráirányultak a reflektorok ennek a fajta észlelésnek a jelentőségére, már tudjuk, hálát adhatunk azért, ha birtokában vagyunk az ízlelés képességének. Használjunk hát ki minden napot, amíg élvezhetjük az élet színeit!

Tökmagos croissant

Príma reggeli fogás ez a házi készítésű croissant azoknak, akik nem édes ízekkel szokták indítani a napot. A recept tökmagolaj és magvak nélkül is elkészíthető, tölthetjük besamellel és sonkával, reszelhetünk rá sajtot is. Ha pedig lekvárral ennénk, hagyjuk el a tökmagos ízesítést, tegyünk a tésztájába kevesebb sót és dupla adag cukrot.

 

Hozzávalók:

500 g liszt

275 g langyos víz

200 g vaj (szobahőmérsékletű)

30 g cukor

20 g élesztő

1 tojás

15 g só

100 g tökmag

2 ek tökmagolaj

 

Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra. Oldjuk fel az élesztőt kevés vízben a cukorral, és hagyjuk dolgozni 5 percig. Gyúrjuk össze a liszttel, a vízzel, a cukorral, a tojással, a tökmagolajjal, a durvára tört tökmaggal és a sóval. Fedjük le, és tegyük hűtőbe 1 órára.

Nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagra. A felén egyenletesen kenjük el a vajat, és fedjük le a másik felével, hogy a vaj teljesen be legyen takarva. Nyújtsuk ki a tésztát a kezdő hosszának a háromszorosára, és hajtsuk össze. Hagyjuk állni 10 percig a hűtőben, majd ismételjük meg ezt a műveletet még kétszer, a pihenőidőket betartva. Az utolsó pihenő után nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 4 mm vastagra és 32 cm szélesre. Vágjuk ketté, hogy két darab 16 cm-es csíkot kapjunk.

Mindegyik csíkból metsszünk ki körülbelül 10 cm alapú háromszögeket. Görgessük fel őket az alaptól indulva. Rendezzük a kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire, enyhén hajlítsuk meg őket, hogy félhold alakúak legyenek. Fedjük le száraz ruhával, és tegyük hőforrás közelébe. Dupla méretűre kell kelniük. Megkenjük a felvert tojással, és 15 percig sütjük a 220 °C-ra előmelegített sütőben.Racsodalkozni_az_izek_oromere3

 

Retekleves ricottával

A tavasz jelképe, a roppanós hónapos retek levesbe komponálva igazi pikáns különlegesség, főleg csípős retekcsírával a tetején. Ez utóbbi és a frissen őrölt szerecsendió teszi különlegessé.

 

Hozzávalók:

1 csokor rózsaszín retek

4 nagy burgonya

125 g ricotta

2,5 dl csirkealaplé

1 evőkanál retekcsíra

1 evőkanál repceolaj

frissen reszelt szerecsendió

só, bors

 

Hámozzuk meg, vágjuk kockákra a burgonyát. Tisztítsuk meg a retket, majd vágjuk le a leveleket, és tegyünk félre egyet a díszítéshez. Szeleteljük fel, és az edényben felmelegített olajon pirítsuk meg őket, majd vegyük ki, tegyük félre, és a serpenyőben pirítsuk meg a felkockázott burgonyát. Fűszerezzük sóval és borssal, öntsük fel annyi alaplével vagy vízzel, amennyi elfedi, és forraljuk fel. Csökkentsük a hőt a serpenyő alatt, és főzzük 30 percig.

Miután letelt a főzési idő, keverjük össze a zöldségeket a főzővízben, hogy finom leves képződjön belőlük. Helyezzük vissza a levest alacsony hőfokra, adjuk hozzá a ricottát, és állandó keverés mellett óvatosan melegítsük. Ha kész, turmixoljuk homogénre, és forrón osszuk el a tálak között. A félretett retket vágjuk vékony szeletekre, a retekcsírákkal együtt porciózzuk a levesre, szórjunk rájuk egy csipet reszelt szerecsendiót, és azonnal tálaljuk.Racsodalkozni_az_izek_oromere5

 

Tarka-barka csirkemell

Színes, vidám és finom fogás. Az íze tovább fokozható, ha a csirkemellet elkészítés előtt egy éjszakán át egy-két gerezd tört fokhagymával együtt hideg tejbe áztatjuk.

 

Hozzávalók:

2 csirkemellfilé

2 paradicsom

1 hagyma

2 tojás

20 dkg sajt

bazsalikom, só, bors

kakukkfű, rozmaring

pirospaprika

petrezselyem, kapor

2 gerezd fokhagyma

majonéz

 

Vékonyan felszeletelünk 2 csirkemellet; sózzuk, borsozzuk; megszórjuk bazsalikommal, rozmaringgal, kakukkfűvel, pirospaprikával, és állni hagyjuk. Közben elkészítjük azt a keveréket, amit majd a tetejére simítunk: 1 nagy hagymát felkockázunk, zsíron megdinszteljük, hozzákeverünk egy nagy, felkockázott paradicsomot, apróra vágott petrezselymet és egy kevés kaprot, két lereszelt kemény tojást, 2 gerezd szétnyomott fokhagymát, borsot, majonézt, majd sajtot reszelünk bele. Ezt a keveréket rákupacoljuk a sütőpapírra fektetett csirkemellszeletekre, szétosztunk a tetején egy kockára vágott, nagy paradicsomot, végül megszórjuk sajttal, és 180 fokon megsütjük.Racsodalkozni_az_izek_oromere1

 

Csokoládés sajttorta

Az étcsokoládé szerelmeseinek ajánlom ezt a kevéssé édes, ám annál finomabb desszertet, amely tetszés szerint ízesíthető gyömbérrel, mentával vagy levendulával, de friss gyümölcsökkel is feldobhatjuk. Az ízesítést már az alap elkészítésénél elkezdhetjük, és folytathatjuk a csokoládénál, valamint a tálaláshoz félretett mascarponénál.

 

Hozzávalók az alaphoz:

150 g keksz

50 g vaj

tetszés szerint: 1 tk levendula vagy gyömbérpor

Hozzávalók a töltelékhez:

450 g mascarpone

2 tojás

35 g cukor

150 g étcsokoládé

tetszés szerint: 1 tk levendula,

vagy friss, reszelt gyömbér,

vagy 1 ek fodormenta-kivonat

Hozzávalók a díszítéshez:

100 ml mascarpone

tetszés szerint: 1 tk levendula,

vagy kandírozott gyömbér,

vagy 1 tk fodormentakivonat

 

A sütőt 190 fokra melegítjük elő, és sütőlapra helyezünk egy tortagyűrűt, vagy előveszünk egy kapcsos tortaformát. A kekszet finomra daráljuk (az esetleges ízesítőkkel és) a vajjal együtt, majd kibéleljük vele a forma alját. A sütőbe toljuk 5 percre, aztán kivesszük, hűlni hagyjuk, a sütőt pedig visszakapcsoljuk 170 fokra.

A töltelékhez egy tálba halmozzuk a mascarponét, a tojásokat és a cukrot, s jól elkeverjük őket. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, beledobjuk a levendulát, vagy elkeverjük a gyömbért/mentát, és fedő alatt hagyjuk teljesen kihűlni. A levendulavirágokat kihalásszuk, majd hozzákeverjük a csokit a mascarponés krémhez, és a tortaalapra öntjük, a tetejét elsimítjuk.Racsodalkozni_az_izek_oromere4

 

Eperkocka

No, ez az a sütemény, amire rá kell szánni az időt! Már csak azért is muszáj jó előre elhatározni magunkat, ha ilyet készítünk, mert a glazúrjának egy nap pihenő szükséges. Bele kell kalkulálni a fagyasztási időt is, főképp ha olyan apró formában gondolkodunk, mint amilyenben én készítettem, hiszen így csak több menetben lesz kész.

 

Hozzávalók a tésztához:

5 dkg vaj

5 dkg porcukor

1 tojás

45 g liszt

piros ételfesték

Hozzávalók az epermousse-hoz:

25 dkg eper

10 ml citromlé

3,5 lap zselatin

43 g cukor

21 ml víz

1 tojás fehérje

125 ml tejszín

Hozzávalók a glazúrhoz:

65 ml víz

42 g méz

70 g sűrített tej

2 lap zselatin

10 dkg fehér csokoládé

piros ételfesték

 

A tükörglazúrt egy nappal előbb készítjük el. Ehhez 5 percre hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat, a mézet felforraljuk a vízzel és a sűrített tejjel, majd feloldjuk benne a zselatint. Még forrón ráöntjük a fehér csokoládéra, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik a csoki. Melegen feloldjuk benne az ételfestéket, csak annyit, hogy rózsaszín árnyalatot kapjunk. A glazúrt lezárt üvegben egy napra a hűtőbe helyezzük.

Ezután elkészítjük a piskótát. A cukrot kikeverjük a lágy vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, végül spatulával beleforgatjuk a lisztet és az ételfestéket. Egy sütőpapírral bélelt tepsire kenjük kb. 3 mm vastagon, és 180 fokon körülbelül 8 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk.

Az epermousse-hoz szintén hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat. Botmixerrel pürésítjük a gyümölcsöt, és a citromlével együtt forráspontig hevítjük, majd feloldjuk benne a zselatint, és hűlni hagyjuk. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, gépi habverővel felverjük a tojásfehérjét, és menet közben vékony sugárban belecsorgatjuk a szirupot. A tejszínből könnyű habot verünk, és először a tojáshabbal, majd a tejszínhabbal óvatosan összeforgatjuk a kihűlt eperpürét. A habot szilikonformákba töltjük, a tésztából a formának megfelelő formájú köröket vagy négyzeteket metszünk, és ezekkel „megtalpaljuk” a desszerteket, majd a mélyhűtőbe tolva teljesen megfagyasztjuk. Ha kemények, kinyomkodjuk őket a formákból, a talpukra állítjuk, és bevonjuk a szobahőmérsékletűre melegített glazúrral.Racsodalkozni_az_izek_oromere2

Sashegyi Zsófia