Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zöldhulladékgyűjtés a Széchenyi-hegyen

A zöldhulladék kezelésének leginkább környezetbarát módja a helyben hasznosítás. Sokan azonban úgy gondolják, felesleges bíbelődni a komposztálással, ezért a kertben levágott füvet, lenyesett ágakat az erdőszélre teszik ki, mondván, ott „úgyis lebomlik”. Csakhogy ez éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális vagy bármely más hulladék illegális lerakása!

Az esetleges szankciókon túl számos nem kívánt hatása lehet ennek. A kitett zöldhalmok elősegíthetik a rágcsálók elszaporodását. A fűnyesedék, a lehullott gyümölcs a vaddisznókat vonzza, amelyek aztán, a lakók bosszúságára, a kerteket is feltúrják. Az elszáradt örökzöldek gallyai, levelei fokozottan tűzveszélyesek, míg az invazív gyomok (például a parlagfű, aranyvessző, japán keserűfű) és a kerti dísznövények (akár a fügekaktusz, az orgona vagy a tuja) kordában tartása komoly természetvédelmi kihívást jelent, ezek ugyanis rövid idő alatt képesek kiszorítani élőhelyükről az őshonos növényeket.Zoldhulladek-gyujtes_

Az említett veszélyekkel, sajnos, azok sem törődtek, akik a Széchenyi-hegyre, a Hegyhát út és az Ordas út találkozásánál lévő erdős területre hordtak ki nagy mennyiségben ágakat és fűnyesedéket. A hely kitakarítását a „Szedjük össze!” elnevezésű Facebook-csoport szervezte meg, a hulladék elszállításáról a Hegyvidéki Zöld Iroda gondoskodott.

„Ez az első ilyen akciónk” – mondta el lapunknak Fidy Béla, az év elején alakult csoport koordinátora, aki eddig a csatlakozó önkéntesekkel együtt szemetet szedett a budai kerületekben, köztük a Hegyvidéken is. Ám nem csupán a hulladékgyűjtés tárgya miatt volt újszerű a legutóbbi közösségi program.

Mindezidáig csak a csoport tagjai vettek részt a meghirdetett takarításokon, most azonban megkeresték a közelben élőket, vegyenek részt ők is a gyűjtésben. A kezdeményezés sikerét igazolja, hogy az érintett területtel szemközt lévő két lakóházból majdnem mindenki jelentkezett.

„Azt remélem, a helyben lakók megakadályozzák, hogy újra zöldhulladék-lerakóvá váljon a terület. Ha látják, hogy valaki »rosszalkodik«, rászólnak, lefotózzák, bejelentik” – magyarázta a szervező.

Az egyik lakó, egyben csoporttag, Várkonyi Edina arról beszélt, hogy néhány héttel korábban már részt vett a Hegyhát út mentén szervezett szemétszedésen, előtte azonban nem végzett ilyen jellegű társadalmi munkát. „Többször eszembe jutott, hogy össze kellene szedni a szemetet a környéken, de nem voltam elég bátor, hogy egyedül belevágjak – mesélte. – Így, hogy már többen vagyunk, könnyebb elindulni, hiszen sokkal jobb, ha közösen tehetünk valamit a környezetünkért.”

n.