Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Konyhai és grilltrükkök

Mivel megszoktuk, hogy ma már semmi sem hiánycikk, a vásárlás napi szinten része az életünknek, nagyobb mennyiségeket nemigen spájzolunk be semmiből, ha nincs rá különösebb okunk. Rég elmúltak a nehéz idők, amikor anyáink, nagyanyáink sokatmondó tekintettel tanították nekünk az alapvetést: „Liszt, cukor mindig legyen itthon, mert sosem tudhatod, mi jön!”

Mivel nincs is már gyakorlatunk a tárolásban, nem nagyon vagyunk tisztában azzal sem, hogy – túl a címkén szereplő dátumon – meddig áll el valójában ez vagy az. A lisztnél például az a meghatározó, hogy miként tudjuk lég- és molymentesen lezárni… Típustól függ: a finomliszt eláll egy-két évig is, a teljes kiőrlésű lisztnek magas az olajtartalma, ezért csak néhány hónapig tartható, a maglisztek még kevesebb ideig jók. Minőségükről pontos tájékoztatást ad szúrós, kesernyés szaguk – ha ezt megérezzük, dobjuk ki, ne használjuk fel!Konyhai_es_grilltrukkok

A tészták szintén légmentesen záródó üvegben, fénytől védve, hűvös, száraz helyen akár egy évig is elállnak baj nélkül. Apropó, tészta! Főzéskor sok keményítő kerül a vízbe, ezért gyakran összetapad. A megoldás, hogy mindvégig forrnia kell a víznek, amíg ki nem vesszük belőle.

A legnehezebb számomra a száraz fűszerek felhasználhatósága. Azt mondják, fél évig biztosan semmi gond velük, de ha beleszagolunk az üvegcsébe, és nem érzünk illatot, akkor már ne használjuk, mert nem adnak karakteres ízt az ételnek.

Köztudott, hogy a kelt tészta vagy szeret valakit, vagy nem. Engem például nem szeret, nem is engedelmeskedik, nekem kell a kedvébe járnom. Olvastam valahol, hogy a hagyománnyal ellentétben ajánlatos forralt tejet használni hozzá, mert akkor széttöredeznek a tejben található savó fehérjéi. Így aztán nem gyengül a tésztában a gluténváz, és jobban kel a tészta.

Mesterségbeli tudást követel a blansírozás is. A zöldséget gyorsan lobogó vízbe mártjuk, majd hirtelen visszahűtjük. Ekkor ropogós lesz, és megőrzi üde színét. Apró trükk, de hatásos: a forró vízből kikapva kenjük meg vajjal vagy egy kis olívaolajjal, mert ez vízzáró réteget képez a zöldségen.

A grillezett zöldségnél, húsnál nincs is jobb a világon! Barátaink gyakran hívnak meg minket vírusmentes teraszpartikra. A kellemetlenség a végén jön: meg kell pucolni a rácsot! Ha van otthon almaecet, be lehet fújni szórófejes flakonnal, és állni hagyni 5-10 percig. Utána célszerű egy kis sztaniollal ledörzsölni, és máris fényes, sima lesz. Ajánlják még a nyers krumplit is, annak a leves részével kell bedörzsölni a rácsot, ez keményítőréteget von a felületre, így a zsiradék nem érintkezik a ráccsal. Egy másik fortély, hogy a még meleg rácsot bekenjük félbevágott hagymával, úgy könnyen tisztítható.

Öreganyáink mindenre alkalmazható csodaszere a szódabikarbóna volt, kifogyhatatlan a felhasználási ötleteik száma. Ha a sütőrácsot egy kevéske vízzel elkevert szódabikarbónával kenjük meg, akkor is könnyen meg tudjuk pucolni. A hagyma is gyorsabban megpirul, ha egy csipet szódabikarbónát szórunk rá. Fél kiló hagymához elég egy negyed teáskanálnyi!

Kövesdy Zsuzsanna