Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Válaszd a hazait!

A kormányzati kampányok időről időre ráirányítják a figyelmet a hazai termékek fogyasztásának előnyeire. Ezek sokszor egészségesebbek, ízletesebbek, és nem mellesleg a gazdaság szempontjából is fontos, hogy mellettük döntsünk vásárláskor. De mit csináljunk télen, tavasz elején, amikor messze földön híres zöldségeink és gyümölcseink helyét importált zöldfélék és déligyümölcsök veszik át? A magyar kertészeti termékek közül csak néhány versenyezhet az egyre gyarapodó számú behozott különlegességgel.
Ilyenkor érdemes megfontolni az eleink által is kedvelt és télen is elérhető zöldségek előnyeit. A gyakran fogyasztott sárgarépa, zeller, karalábé, cékla, hagyma és burgonya mellett vannak ritkábban az asztalokra kerülő, de nem kevésbé ízletesek is. Csak hogy néhányat soroljunk: fekete retek, tarlórépa, pasztinák, csicsóka, mángold.Valaszd_a_hazaitEzek egyrészt változatosságot kínálnak, másrészt az ökológiai lábnyomuk is kisebb, mint a gyakran sokezer kilométerről, repülővel érkező terményeké. A hosszú utazás másik hátránya a gyümölcsöknél, hogy azokat jellemzően éretlenül szedik le, és vegyszerekkel kezelik, hogy kibírják a szállítást. Aki látott már komposztládába dobott banánhéjat, az tudja, hogy miközben a többi gyümölcs elrothad és felismerhetetlenné válik, ez gyakran hónapokig még a sárga színét sem veszíti el.
Meglehet, hogy februárban a gyümölcspultokon csak almát és körtét vehettünk, viszont sokfélét, ami szélesre tárja a felhasználási lehetőségek kapuját. Egy-egy árusítóhelyen nem ritka a fél tucat különböző hazai termelésű alma sem. Akad köztük bőven nyers fogyasztásra szánt, turmixolásra ideális és sütve érvényesülő fajta is.
Ha ebben az időszakban az áruházláncok kínálatában nem találunk elég nagy választékot a hazai zöldségfélékből, akkor érdemes ellátogatni a biopiacra vagy a Hegyvidék több pontján üzemelő termelői piacok valamelyikére. Egy kellemes beszélgetés közben lehetőségünk nyílik megtudni, hogy az asztalra kerülő zöldség vagy gyümölcs hol és milyen körülmények között termett, és hogyan jutott el a pultig. Sőt, sokszor az elkészítésükhöz is kaphatunk néhány új, izgalmas ötletet.

(Barta)

 

Készült a KEHOP-1.2.1 – Helyi klímastratégia elkészítése, valamint klímatudatosságot erősítő szemléletformálás a Hegyvidéken program keretében.