Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A cukorbeteg gyerekek is teljes életet élhetnek

Mint derült égből a villámcsapás, úgy jelentkezhet a diabétesz a gyerekeknél. Dr. Blatniczky Lászlóval, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett gyermekdiabetológussal beszélgettünk az 1-es típusú cukorbetegség első tüneteiről, a kezelési lehetőségekről és arról, hogy a koronavírus-fertőzés nagyobb veszélyt jelent-e a cukorbeteg gyerekek számára.

– Magyarországon mennyire jellemző a gyermekkori diabétesz?

– Százezer azonos korú gyermekre vetítve évente húsz-huszonkét új cukorbeteg jut. A közép-európai régiót tekintve ez a szám átlagosnak tekinthető. A magyar társadalombiztosítási rendszernek is köszönhetően a hazai gyermekdiabétesz-ellátás világszínvonalú.

Mitől alakulhat ki a betegség?

– Az 1-es típusú diabétesz ugyanolyan autoimmun-betegség, mint a lisztérzékenység, vagy a pajzsmirigybetegség. Ez azt jelenti, hogy a beteg immunrendszere valamely szövetét idegennek tekinti – a diabétesz esetében egy külső tényező hatására az inzulintermelő sejteket pusztítja el a szervezet. Ennek következtében megszűnik az inzulintermelés.

– Az 1-es típusú diabétesz esetében mikor jelentkezhetnek az első tünetek?

– Legutóbb egy tizennyolc hónapos gyermeknél diagnosztizáltuk a betegséget, tehát bármikor.

– Honnan tudhatja a szülő, hogy baj van?

– Gyerekeknél a diabétesz úgy jelentkezik, mint derült égből a villámcsapás. Magas vércukorszint esetén a kicsik sokat isznak, esznek és fogynak. Előfordulhat, hogy a korábban szobatiszta gyermek éjszakánként bepisil. Nagy baj akkor van, ha hány is, mivel néhány nap alatt súlyos állapotba kerülhetnek. A szülők többsége – a civil szervezetek tájékoztatókampányainak köszönhetően – időben felismeri a betegséget.

– Milyen szövődményei lehetnek a rosszul vagy egyáltalán nem kezelt cukorbetegségnek?

– Hirtelen fellépő szövődmények lehetnek, ha kóros mértékben leesik a vércukorszint, tehát a sejtek nem kapnak elegendő cukrot. A másik hasonlóan veszélyes állapot, amikor ketoacidózis lép fel, azaz megemelkedik a ketonszint, ezért megindul a zsíranyagcsere. Pár hete már mi is használunk egy olyan műszert, ami lehetővé teszi, hogy korán felismerjük az állapotot. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha jó az inzulinkezelés, akkor ilyen és ehhez hasonló szövődmények nem igazán jelentkezhetnek.

– A szülőknek és a gyerekeknek sem lehet egyszerű, hogy folyamatosan oda kell figyelniük a betegség megfelelő kezelésére…

– Sajnos sokan azt hiszik, hogy a diabéteszeseknek betegségtudattal kell élniük. Mi épp az ellenkezőjét próbáljuk megerősíteni. Ha jó a kezelés, akkor a cukorbeteg gyerekek – egészséges kortársaikhoz hasonlóan – teljes életet élhetnek. Családot alapíthatnak, dolgozhatnak, sportolhatnak, csakúgy, mint egészséges társaik.

– Hamarosan itt a húsvét, ilyenkor különösen nehéz lemondani az édességekről…

– A diabéteszes gyerekek nem fogyaszthatnak klasszikus édességet. Léteznek diabetikus csokoládék, ezekből kis mennyiségben nyugodtan ehetnek. Fontos azonban a mértékletesség! A csokoládé egyik legfőbb komponense ugyanis a kakaóvaj, amivel felesleges zsírt vihetnek be a szervezetükbe, ez pedig akár ketózishoz vezethet. Ugyanakkor nemcsak a cukorbeteg gyerekeknél szükséges odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, hiszen a fiatalkori elhízás a felnőttkori 2-es típusú diabétesz előszobája lehet.

A Budai Gyermekkórházban 1978-tól megteremtette a rendszeres diabéteszgondozást. Miért érezte rendkívüli fontosnak ezt a feladatot?

– A hetvenes évek közepén megkezdődött a gyermekgyógyászat differenciálódása. Ekkor derült fény arra, hogy szükség van a cukorbeteg gyerekek önálló gondozására, és hogy régiónként szükségesek olyan ellátóhelyek, ahol kezelni lehet őket. Hazánkban jelenleg huszonnyolc gyermekdiabétesz-gondozó van. A Budai Gyermekkórházban jelenleg körülbelül 280 cukorbeteg gondozottunk van.

Közel negyvenöt éve foglalkozik cukorbeteg gyerekekkel. Hogyan látja, az elmúlt évtizedekben történt bármilyen változás az újonnan felfedezett betegek számát illetően?

– A nyolcvanas évektől egészen a 2010-es évek elejéig növekvő tendencia volt. Arányaiban valamelyest most is emelkedik a diabéteszes gyerekek száma.

A Juvenilis-Diab-Help Alapítvány kuratóriumi elnökeként komoly feladatot vállal a diabéteszes gyerekek nyári táboroztatásában. Miért tartja fontosnak, hogy lelkileg is támogassa a betegeket?

– Amíg a gyerekek kicsik, addig a szülők pszichés vezetésére van szükség, hiszen ők a nap huszonnégy órájában szolgálatban vannak. Egy idő után természetes, hogy elfáradnak, és sajnos hajlamosak arra, hogy lazítsanak. Ez azonban a kezelés szempontjából nagyon nem szerencsés. Ilyenkor elsősorban a szülőt kell támogatni. Serdülőkorban jellemző a gyerekeknél a heteroagresszivitás. A kamasz úgy gondolja, hogy senki nem ért semmihez, és egyáltalán, miért szólnak bele az ő életébe!? A folyamat átcsaphat autoagresszivitásba, a tinédzserben felmerülhet, hogy neki élete végégig betegségtudattal kell szembesülnie. Ez veszélyes lehet, mert elhanyagolhatja a kezelést. Ezért ebben a korban nekik van szükségük életvezetési tanácsokra. A nyári táborozások alkalmával fantasztikus eredményeket lehet elérni, hiszen akár ötven hasonló korú gyerek tölthet együtt értékes időt. Mindig vannak köztük olyanok, akik már túlléptek az autoagresszív állapoton, ezért mintaként szolgálhatnak a többiek számára. Egy-egy ilyen táborozás után a gyerekek gyakran úgy mennek haza, mintha teljesen kicserélték volna őket. Ennek oka, hogy a kamasz érzi, nincs egyedül a problémájával, és ha más is lazán tudja kezelni a betegséget, akkor ő is képes rá.

– A pandémia miatt most a fiatalok is nehéz időszakot élnek. A lelki terhelésen túl a koronavírus-járvány mennyire veszélyezteti a cukorbeteg gyerekeket?

– A COVID ugyanúgy zajlik le náluk, mint egyébként egészséges társaiknál. A cukorbeteg gyerekeknél infekció esetén jobban oda kell figyelni a vércukorszintre, és ha szükséges, akkor átmenetileg módosítani lehet az inzulinadagolást.

– A gyermekkori cukorbetegséggel és az elhízással küzdő gyerekekért végzett több évtizedes munkáját nemrég a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerte el az állam.

– Nagyon megható számomra ez a kitüntetés is. Az első állami elismerésem tizenhárom évvel ezelőtt a II. kerületért Emlékérem volt, ami szintén igen pozitívan hatott rám. Idestova tíz éve vagyok nyugdíjas, amíg bírom, a lehető legmagasabb színvonalon szeretnék dolgozni. A gyerekkori diabétesz életem centruma, de számos más társadalmi feladatból is kiveszem a részemet – a Budapesti Orvosi Kamara felügyelőbizottságának az elnöke vagyok. Minek köszönhető a motivációm? A gyerekek őszinte és hálás tekintetének. Ez ad igazán nagy lendületet az embernek.

Boussebaa Mimi