Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szeles_koru_tamogatassal_epulhet_meg_a_lombkorona-tanosveny

Széles körű támogatással épülhet meg a lombkorona-tanösvény

Hosszas egyeztetéssorozat után példaértékű konszenzus született a zöldszervezetek, civil szervezetek és a Hegyvidéki Önkormányzat között a Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében. Az előzményekről és megvalósítás további fázisairól Pokorni Zoltán polgármestert kérdeztük, míg a természetismereti bemutatóhely koncepciójáról a tervezőcsapatok vezetőivel, Huszár Andrással és Szelecsényi Balázzsal (Hello Wood Stúdió), valamint Agg Benedekkel (Archabit Kft.) beszélgettünk.

– Három évvel ezelőtt beszélt először lapunknak a normafai lombkoronasétány tervéről. Mi minden történt azóta?

Pokorni Zoltán: A Normafa rendbetételének programjáról, hosszú előkészítő munka után, helyi népszavazáson döntöttek a hegyvidéki polgárok. Önkormányzatunk számára – amely a kormány megbízásából vagyonkezelőként végzi a terület fejlesztését – jóval a népszavazás után, 2017-ben az állam mint a terület tulajdonosa arra tett javaslatot, hogy egészítsük ki a programunkat egy lombkoronasétány kialakításával. A következő év februárjában történt az első egyeztetés a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársaival, amire az önkormányzati képviselőket és a zöldszervezeteket is elhívtuk. Azok a partnereink, akik közreműködtek a Normafa-program összeállításában – WWF Magyarország, Levegő Munkacsoport, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Greenpeace –, ezen a megbeszélésen is részt vettek. Az ügynökség egy nagyszabású turisztikai attrakciót ajánlott, de a zöldszervezetek és mi is óvatosak voltunk a Normafával kapcsolatos tapasztalataink alapján. Dán, német, valamint magyar cégeket kértünk fel, tegyenek javaslatot a megfelelő koncepcióra, eközben pedig természetvédelmi szakértők vizsgálták a különböző nyomvonalterveket. Az eltelt több mint három év alatt jelentősen átalakult a javaslat. A fő célközönséget már nem a turisták, hanem a fiatalok, gyerekek, diákok jelentik. Változott az elnevezés – sétány helyett immár tanösvényről beszélhetünk –, és a tervezett méret is sokkal szelídebb lett: a lombkoronaösvény nem vonul végig a gerincen, csak a lebontott Sport Hotel területén helyezkedik el. A tervek szerint az egyidejűleg százötven fő befogadására alkalmas tanösvényre jegyet kell majd váltani. Hétköznap ugyanakkor kedvezményeket biztosítanánk a diákok, gyerekek és a hegyvidéki polgárok számára, hogy az érdeklődők olyankor jöjjenek, amikor alacsony a Normafára látogatók száma.

– Milyen eredménnyel zajlott a legutolsó, zöldszervezetekkel folytatott egyeztetés?

P. Z.: Köszönettel tartozunk a tervek készítésével megbízott Hello Wood és az Archabit Kft. szakembereinek, mert a lombkoronaösvény harmadik verziójával kapcsolatban az egyeztetésen részt vevő ellenzéki képviselők és a zöldszervezetek is elismerésüket fejezték ki, támogatásukról biztosították a koncepciót. Nagyon ritka és örömteli pillanat ez ebben a politikai vitáktól szabdalt időszakban, csak elismeréssel szólhatunk a szakmai csapat munkájáról. Mivel a most bemutatott változatról azt gondoljuk, mindenki számára vállalható, örömmel vágunk bele a megvalósításába.

– Mi következik most, hogy széles körű konszenzussal elfogadták a terveket?

P. Z.: A hotel helyén ma gigászi gödör van, ide hamarosan egy kisméretű, földbe süllyesztett, a kirándulókat, látogatókat kiszolgáló épület kerülhet – kialakítása reményeink szerint még ebben az évben megkezdődhet. Az épület kivitelezésére, valamint a lombkorona-tanösvény részletes terveinek kidolgozására már megvan a szükséges forrás. Az egykori síugrósánc és a műanyag lesiklópálya maradványai, továbbá egy teniszpálya romjai még ott vannak az erdőben. Ezeket mind eltakarítjuk, hiszen a tanösvénynek rendbe rakott, rekultivált erdőterületet kell bemutatnia. A Normafa fejlesztésének egyik legfontosabb ága, hogy kihordjuk a természetből azokat az elemeket, amik nem oda valók. A Sport Hotel bontása után több mint ötezer köbméter betontörmeléket vittünk el, és várhatóan a nyár elejéig két adótornyot is elbontunk a közelben.

 

– Hogyan jutott el a tervezőcsapat ahhoz a nyomvonalváltozathoz, ami az összes közreműködő zöldszervezet tetszését elnyerte?

Huszár András: A WWF Magyarországgal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával több helyszínbejárást követően javasoltunk egy nyomvonaltervet, amit a Hegyvidéki Önkormányzat is támogatott. Koncepciónk alapján a volt Sport Hotel területén valósulhat meg a fejlesztés, mégpedig azért, mert ez eleve egy építési törmelékkel szennyezett terület. A lombkoronaösvény-projekt keretében az egész területet rendbe lehet tenni, amivel a zöldszervezetek is egyetértenek.

– Az egykori hotel területén is vannak olyan ősfák, amiknek a lombkoronáját be lehet mutatni?

H. A.: Ezen a területen is vannak hatalmasra nőtt, akár száz-százhúsz éves fák, és itt is többféle őshonos fafaj található meg együtt – bükkfák, tölgyfák, vadcseresznyék, hegyi juharok. Emellett az erdő teljes életciklusát lehet látni, a csemetéktől az öreg példányokon át a korhadó fatörzsekig. A kiválasztott helyszínen be tudunk majd „bújni” az idős fák közé, de föléjük is mehetünk a szép kilátás kedvéért. Ugyanakkor elkerüljük a legrégebbi, háromszáz-négyszáz éves ősfákat, így semmiféle veszélyt nem jelent rájuk a fejlesztés.

– Mekkora lesz a lombkorona-tanösvény?

Szelecsényi Balázs: A tanösvény hossza körülbelül ötszáz méter. Terepszintről, az elbontott Sport Hotel helyétől indulna, és ugyanide érkezne vissza. Nagyrészt akadálymentesen, minimális emelkedőkkel és lejtőkkel alakítanánk ki az útvonalat. Mivel az alapvetően szintben haladó ösvény a kiindulóponttól a lejtő felé veszi az irányt, így ahhoz viszonyítva egyre magasabban fut majd. A legmagasabb pont nagyjából huszonöt méter magasan lesz a talajszinthez képest; itt már kibukik a sétány a fák közül, gyönyörű kilátást nyújtva a városra.

– Mitől válik tanösvénnyé a magasban vezetett sétány?

Sz. B.: Az egész program oktatási tartalmat kapott: célunk, hogy az idelátogatóknak bemutassuk az őshonos fafajtákat, amikre sajnos veszélyt jelent az éghajlatváltozás. Elképzeléseink szerint a Normafára jellemző különböző fafajok leveleit formázzák meg a lombkoronaösvény teraszai, kiteresedései, ahol a természetvédelemmel kapcsolatos bemutatók várják majd a látogatókat. Lesznek élménypontszerű helyszínek, a „merészebbek” az egyik teraszon hálókra ülve tekinthetnek le a mélybe, míg másutt zárt boxokból, tükröződő üveg mögül lehet megfigyelni a madarakat az etetőknél, itatóknál. Jelenleg még a koncepciótervi fázisban vagyunk, most jön a részletek kidolgozása, az engedélyezési tervek összeállítása. A koncepció leglényegesebb részét, a nyomvonalat ugyanakkor elfogadták az illetékesek, miként azt a célt is, hogy a hatalmas leveleket formázó tanösvény a természeti értékek védelmére hívja fel a figyelmet.

– A természetvédelmi bemutatók pontos tartalmára is tesznek javaslatokat?

H. A.: A Hello Wood erős az oktatási vonalon, a tevékenységünk eredetileg a táboroztatásból indult, számos fenntarthatósággal foglalkozó tábort, nyitott műhelyt szerveztünk gyerekeknek és fiatal felnőtteknek. Ezek tapasztalatával teszünk javaslatokat, az előbbiekben említett zöldszervezetek bevonásával, amelyeknek már van gyakorlatuk a tanösvények tartalmának kialakításában.

– Mit lehet tudni a látogatókat kiszolgáló épületről?

Agg Benedek: Az egykori, több mint hatezer négyzetméteres hotel munkagödrében egy bruttó 350, nettó 280 négyzetméter alapterületű – a mai elvárásoknak megfelelően közel nulla energiaigényű – épület készül, illemhelyekkel, pelenkázóval. A tanösvényhez kapcsolódóan lesz benne egy 120 négyzetméteres, ötven-hatvan fő befogadására alkalmas oktatótér is, ahol környezetismereti kurzusokat lehet majd tartani.

– A leendő épület környezete hogyan újul meg?

A. B.: Az új, terepszint alatti épület tetején zöldtető és sétány jön létre, kilátással a völgy irányába. Ám nemcsak egy tájba simuló épület elhelyezéséről van szó: jelentős kiterjedésű tájseb vár rendezésre. A jelenlegi, rendezetlen területen, őshonos növényekkel, egy park lesz, ami tehermentesítheti a közeli Anna-rétet. Összesen mintegy kilencezer négyzetméternyi terület rekultivációja zajlik le a fejlesztés részeként.

z.


Kik véleményezték a tanösvény terveit?

A Normafán kialakítandó lombkorona-tanösvény ügyében a legutóbbi, március 17-én megtartott egyeztetésen a tervezőcsapat és az önkormányzat munkatársai mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Buda-környéki Natúrparkért Egyesület, a Védegylet, a WWF Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Normafa Természetesen Civil Koalíció, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Budapesti Szervezete, az Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élőkért Szolgálatában Egyesület (ETFÉSZ), a Nagycsaládosok Országos Egyesülete XII. kerületi szervezete, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), valamint az ÖKO-DESIGN Kft. képviselői vettek részt. Az egyeztetésen dr. Gálhidy László a WWF képviseletében elmondta, szervezetük célkitűzéseivel összhangban a tervezők az ember és a természet közötti harmónia megteremtésére törekedtek. Fördős-Hódy Erzsébet az ETFÉSZ nevében üdvözölte az új elképzeléseket, kiemelve, hogy a tervek részletes kidolgozásának fázisában az akadálymentes kiépítés és az egyetemes tervezés helyes megvalósulása érdekében szívesen felajánlják segítségüket. Szabó László, a FODISZ elnöke „rokonszenvesen visszafogottnak” nevezte a legújabb változatot, és az általa képviselt szervezetek részéről támogatásáról biztosította a tanösvény tervét.