Gömbölyű, finom és szelíd: megjelent a gesztenye
A gyerekkézbe simuló gesztenye felbukkanása csalhatatlanul a késő őszt jelzi. A vadgesztenyét öröm gyűjtögetni, zsebben melengetni, szelíd változatát pedig a konyhába csempészni. Szinte kötelező ilyenkor sült gesztenyét, vagy tejszínhabos gesztenyepürét enni, de érdemes újítani, és a bőréből kibújtatott, ízes gesztenyeszemeket levesbe főzni, húsba göngyölni, raguba keverni.
A gesztenye hasznos a szervezet számára. A vitaminok és ásványi anyagok közül említésre méltó a B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin-, a kálium-, magnézium-, vas-, réz-, foszfortartalma. A többi diófélével összehasonlítva sokkal kevesebb zsír és fehérje van benne, ami miatt energiatartalma is jóval alacsonyabb (10 dkg-ban 163 kcal), és javarészt összetett szénhidrátból áll. Ennek előnye, hogy lassan emeli meg, majd csökkenti vissza a vércukorszintet.
A rómaiak úgy vélekedtek, hogy az ember számára ott találhatók meg az optimális életfeltételek, ahol a szelídgesztenye megél. Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el, a fáma szerint Mátyás királynak a gesztenyés kappan volt a kedvenc fogása.
A gesztenye főzése, sütése nem olyan bonyolult, mint gondolnánk. A szemeket hideg vízben tegyük fel főni, és főzés előtt hasítsuk be a héját kereszt alakban! A sütésre szánt gesztenyét 15 percre áztassuk hideg vízbe, ezzel elkerülhetjük, hogy a szemek sütés közben felrobbanjanak. A bevágással felfelé tegyük tepsibe, és addig süssük, amíg a héja felpöndörödik! A sült vagy főtt gesztenyét csak melegen lehet pucolni. Ha kihűlt, esélytelen, hogy a belső héjat le tudjuk szedni.
LIBALEVES GESZTENYÉVEL ÉS GOMBÓCCAL
Igazán laktató, különleges leves, a sokféle belevaló miatt merésznek is mondhatjuk. Ám ha belegondolunk, egy hideg napon igencsak jól tud esni egy nagy tányér forró leves, amely ráadásul a szó szoros értelmében újdonság szemünknek-szájunknak egyaránt.
Hozzávalók (4 személyre):
kb. 1 kg libaaprólék
2 babérlevél
8-10 szem egész bors
só
16 szem gesztenye
- szál sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
30 dkg kelbimbó
…a gombóchoz:
5 dkg vaj
2 tojás
20 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
0,5 dl tej
só, reszelt szerecsendió
Az aprólékot megmossuk, megtisztítjuk, egyforma darabokra vágjuk, majd a babérlevéllel és a borssal együtt kb. 2 liter vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, megsózzuk, majd 1,5-2 órán át lassú tűzön, gyöngyözve forrni hagyjuk. Közben a gesztenyék héját kereszt alakban bevagdossuk, a szemeket külön forró vízbe dobva megfőzzük. Ezután meghámozzuk, a vékony belső héjukat is lehúzzuk. A répát, a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, kockákra vágjuk, a kelbimbót megmossuk, a gesztenyével együtt mindet a levesbe dobjuk, és addig főzzük, amíg a zöldség is megpuhul.
Amíg a leves elkészül, a gombóchoz a vajat habosra keverjük, a tojásokat egyenként beledolgozzuk. A sütőport a lisztbe forgatjuk, és a vajas masszába keverjük. A tejjel lazítjuk, megsózzuk, a szerecsendióval fűszerezzük. A tésztából diónyi helyett gesztenyeméretű gombócokat formálunk, amiket lobogva forró, sós vízben kifőzünk. Leöblítjük, lecsepegtetjük, és a forró levest rámerve tálaljuk.
GESZTENYÉS, DATOLYÁS PULYKATEKERCS
Tekinthetjük ezt a fogást akár a karácsonyi töltött pulyka előfutárának is. Igaz, a tölteléke eltér a szokványos gesztenyés, darált húsostól, viszont új ízekkel és formában kínálja a hagyományost idéző töltött szárnyast. Szépen szeletelhető, látványosan tálalható. Kicsit száraz pecsenye, ezért kompótot vagy pikáns gyümölcsmártást kínáljunk hozzá! A datolyát aszalt szilvával helyettesíthetjük.
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg pulykamellfilé
…a töltelékhez:
1 kis fej hagyma
7 dkg vaj
2 szikkadt zsemle
2,5 dl tej
só, reszelt szerecsendió
8 szem hámozott, sült gesztenye
6 szem datolya
2 tojás
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
A megtisztított, finomra aprított hagymát 5 deka vajon megfuttatjuk. Az 1 centis kockákra vágott zsemlét meleg tejjel leöntjük, megsózzuk, a reszelt szerecsendióval fűszerezzük, hagyjuk megdagadni, majd kihűlni. Közben a gesztenyéket és a kimagozott datolyákat félbevágjuk, majd a hagymával, a felvert tojásokkal, a finomra vágott petrezselyemmel és a zsemlével összeforgatjuk.
A húst négy darabba vágjuk, és egyenként gyengén kiverjük, hogy kb. 1 centi vastag szeleteket kapjunk. Minden szeletet egy-egy 30x30 centis alufóliára terítünk, és a tölteléket elosztjuk rajta, majd összegöngyöljük. A hústekercseket tepsibe rakjuk, egy kevés vizet öntünk alá, és sütőben puhára pároljuk. Végül a fóliából kibontjuk, és a vajat a tepsibe morzsolva a húst hagyjuk körös-körül megpirulni. Tálalás előtt legalább 10 percig pihentetjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk.
KARAJ GESZTENYÉS ÁFONYAMÁRTÁSSAL
Ezt az őszi, pikáns gesztenyés mártást nem olyan nehéz elkészíteni, mint első olvasatra tűnik. Egészen különleges, édes-savanyú kísérőt tudunk varázsolni egy szokványos sült karajszelet mellé!
Hozzávalók (4 személyre)
…a mártáshoz:
4 evőkanál cukor
20 szem főtt gesztenye
2 dl zöldségleves (bioleveskockából is jó)
diónyi vaj
20 dkg friss vagy mélyhűtött áfonya (piros vagy kék)
…a pecsenyéhez:
4 nagy szelet csontos karaj
só, őrölt bors
reszelt szerecsendió
…a sütéshez: olaj
A mártáshoz a cukrot kis lábasban 1 evőkanál vízzel kevergetés nélkül felolvasztjuk. A lángot kisebbre vesszük, és megvárjuk, amíg a cukor karamellizálódik. A gesztenyeszemeket egy szitába szórva, forró vízbe mártva megmelegítjük, majd lecsöpögtetjük, és a karamellbe keverjük. A levessel felengedjük, és addig tartjuk a tűzön, amíg a leve besűrűsödik.
Ekkor a vajat belekeverjük, az áfonyát beledobjuk, megsózzuk, a borssal fűszerezzük. Átforrósítjuk, és tálalásig melegen tartjuk. A gyengén kivert, besózott hússzeleteket mindkét oldalukon az olajban hirtelen megsütjük, közben szerecsendióval és borssal meghintjük. A gesztenyés áfonyamártással leöntve, forrón kínáljuk.
GESZTENYÉS KELBIMBÓ
Tartalmas, mutatós köret a gesztenyével kevert kelbimbó, pecsenyék mellé illik leginkább. Az angolszász vidékeken szokás a pulykát párolt kelbimbóval tálalni – ez egy gesztenyével, almával megszelídített változata, amely már látványra is vonzó.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg kelbimbó
4 evőkanál kristálycukor
60 dkg gesztenye
1,5 dl húsleves (bioleveskockából is jó)
2 evőkanál citromlé
1 alma
5 dkg vaj
A gesztenyét meghámozzuk, majd a szemeket vízben puhára főzzük, leszűrjük és félretesszük. A kelbimbót megtisztítjuk, az elszíneződött leveleit lefejtjük, kidobjuk. A cukrot egy lábasba szórjuk, lassan kevergetve karamellizáljuk, majd a húslevessel és a citromlével felengedjük. Felforraljuk, a kelbimbót beledobjuk, lefedjük, és óvatosan rázogatva 10 perc alatt puhára pároljuk. Ezután a gesztenyét is hozzáadjuk, és együtt még 5 percig a tűzön hagyjuk.
Közben az almát félbevágjuk, a magházát kimetsszük, a húsát héjastól kis kockákra vágjuk. Ezt is a gesztenyés kelbimbóhoz keverjük, és most már fedő nélkül még 5 percig pároljuk. Ezalatt a leve szinte teljesen elfő. A vajat a tetejére morzsoljuk, és amint megolvadt, óvatosan átforgatva máris tálaljuk.
GESZTENYEFÁNK
Különleges, fagyos-forrón tálalható desszertről van szó, a frissen kisütött fánkhoz ugyanis kívánkozik a fagylalt. Mondhatnánk, elengedhetetlen, hacsak nem valami jóféle vaníliamártással helyettesítjük, mert a fánkoknak kell a „korcsolya”, hogy jól csússzanak.
Hozzávalók (kb. 35 darabhoz)
…a tésztához:
20 dkg gesztenyemassza
1 csomag vaníliás cukor
egy kevés cukor
2,5 dl tejszín
8 dkg liszt
1 tojás
csipetnyi só
…a sütéshez: olaj
…a tetejére: porcukor
…a tálaláshoz: vaníliafagylalt
A gesztenyemasszát a vaníliás cukorral, a cukorral (nagyon kevéssel, mert a gesztenyemassza általában édes) és a tejszínnel habosra keverjük. A lisztet és a tojást beledolgozzuk, egy csipetnyit megsózzuk, és legalább fél órát állni hagyjuk. Ennek elteltével a gesztenyés masszából két kiskanál segítségével csinos fánkokat formázunk, amiket forró olajban aranybarnára sütünk. Vigyázat, pillanatok alatt elkészülnek! Az előkészített tányérokra adagoljuk, porcukorral behintjük, és azon forrón, 1-2 gombóc vaníliafagylalt kíséretében kínáljuk. Csokoládémártással, sült gesztenyeszemekkel díszíthetjük.
Pákozdi Judit