Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közösen kell harcolnunk a járvány ellen!

„Fontos az emberek együttműködése, mert csak egyéni felelősségvállalással lehet hozzájárulni a járvány legyőzéséhez, az egészségügy terheltségének csökkentéséhez" – mondta prof. dr. Winkler Gábor. A Szent János Kórház orvos-igazgatója a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók mellett arról is beszélt lapunknak, hogy miért van szükség a harmadik védőoltásra is.

Beszélgetésünk reggelén a koronavirus.gov.hu portál 8434 új fertőzöttet és 98 elhunytat jelentett. Egyre magasabbak a napi esetszámok...

– Minden valószínűség szerint a korábbinál fertőzőbb delta variáns jelenléte okozza a rendkívüli emelkedést. Ennek a variánsnak, sajnos, magas az R-értéke, ami a vírus virulenciáját, azaz a fertőzőképességét mutatja.

Bő két évvel ezelőtt még abban reménykedtünk, hogy a COVID egy influenzához hasonló vírussá szelídül. Ehhez képest épp az ellenkezője történt: egyre erősebb mutánsokkal találkozunk. Mi lehet ennek az oka?

– Már a második hullám végén hallani lehetett a különböző mutánsokról. Most éppen a delta variáns okoz problémát, hiszen – ahogy említettem is – ennek lényegesen nagyobb a virulenciája, mint a korábbiaké. A vírus természetszerűleg részben módosítja a betegség pszichikai képét.

Világszerte és hazánkban is egyre több a koronavírusos ember. A Szent János Kórházban is nőtt a kórházi ápolást igénylő betegek száma?

– Ahogyan Európa több országában, úgy Magyarországon is emelkednek az esetszámok, ami azt jelenti, hogy sajnos nálunk is egyre több a beteg.

Az elején inkább az idősek voltak veszélyben, míg a harmadik hullámnál már a fiatalok közül is sokan megbetegedtek. Most kiket kell féltenünk?

– Az idősebb korosztály, a társbetegségeik miatt, minden járványban fokozottan érintett, ez a koronavírus esetében is így van. Azonban az is kétségtelen, hogy azok a fiatalok sincsenek biztonságban, akik egyáltalán nem, vagy csak egyszer oltatták be magukat.

Ha már az oltást említette... Szerencsére egyre többen döntenek úgy, hogy a harmadik vakcinát is felveszik, sokakban azonban felmerül a kérdés, hogy az oltás előtt érdemes-e COVID-tesztet végeztetni. Mit javasol, menjünk biztosra?

– A fertőzésnek vannak tünetei. Nem látom indokoltnak, hogy valaki azért teszteltesse magát koronavírusra, hogy eldöntse, felveheti-e a vakcinát. Persze az más kérdés, ha valakinek bármilyen panasza, felső légúti tünete van, de amennyiben az illető tünetmentes, úgy nyugodtan beoltathatja magát.

Mennyi időt kell várni a harmadik oltás után a védettség kialakulására?

– A vakcina beadása után körülbelül két héttel válhat az illető védetté. Fontos kiemelni, hogy a mai ismeretek szerint a második oltás után négy hónappal már ajánlott a harmadik felvétele.

A járvány megjelenése óta próbálnak a szakemberek megoldást találni a COVID legyőzésére. A Pfizer például bemutatta a tablettáját, amely állítólag a vakcinánál is hatékonyabb lehet. A közösségi oldalak kommentjei alapján néhányan, akik már mindkét oltásukat megkapták, inkább megvárnák a pirulát. Mit szól ehhez?

– Nagyon rossz döntés kivárni! Az adatok azt mutatják, hogy jóval védettebbek, akik mindhárom vakcinát megkapták. A variánsok miatt az egy vagy csak két oltást kapott emberek megbetegedhetnek. Azonban két oltásnál már kevés a valószínűsége annak, hogy az illető súlyos állapotba kerül. Egy még nem teljesen igazolt hatékonysággal bíró gyógyszerben bízni nemcsak az egyén, hanem a közösség szempontjából is nagy felelőtlenség. A mai ismereteink szerint a vírussal szemben a megfelelő gyakorisággal beadott oltás nyújthat védelmet.

A lelket sem kíméli a pandémia... Sokaknak a gyásszal is meg kellett küzdeniük. Mit gondol, az oltás segíthet abban, hogy következmények nélkül ölelhessük át idős vagy krónikus beteg szeretteinket?

– Minden esetben a józan észnek kell meghatároznia az emberek cselekedetét. Ha valaki oltott, és a nagyszülők is oltottak, akkor úgy vélem, nyugodtan találkozhatnak, ám amennyiben a fertőzésgyanú felmerül – és itt most nem feltétlenül a koronavírusra kell gondolni, hanem bármilyen felső légúti fertőzésre –, akkor jobb, ha az érintett távol tartja magát a közösségektől. Azt gondolom, hogy jobb óvatosnak lenni, még akkor is, ha ezt külön rendelet nem írja elő. Bevásárláskor például én is szájmaszkot hordok.

Az oltás és a maszk lassíthatja a COVID terjedését, de mi kellene ahhoz, hogy véget érjen a pandémia?

– Ha ez olyan egyszerű lenne, akkor a vezető országok már megoldást találtak volna erre a kérdésre. Egy biztos: a vakcina és az alapvető óvintézkedések betartása csökkenti a járvány terjedését. A második oltás felvétele után négy hónappal már javasolt a következő felvétele. Ebben a pillanatban nem lehet kijelenteni azt, hogy nem lesz szükség negyedik vakcinára is. Minden az intenzív kutatások eredményétől és az esetleges további variánsok megjelenésétől függ. Most azonban a rendelkezésre álló védőoltások, a higiénés szabályok betartása, a maszk és esetleg a kesztyű használata, a gyakori kézmosás és a rendszeres szellőztetés jelenti a legbiztosabb megoldást.

Az immunrendszerünket is érdemes erősíteni?

– Igen, erre különböző vitaminok vannak, sokféle készítmény áll rendelkezésre, ezek kifejezetten a téli, megfázásos időszakban támogathatják az egészségünket.

Az előző hullám időszakában világszerte túlterheltek voltak a kórházak. A többi egészségügyi intézményhez hasonlóan a Szent János Kórházban is el kellett halasztani a nem sürgős műtéteket, és a járóbeteg-ellátást is újra kellett szervezniük. Jelenleg van szabad kapacitásuk a nem fertőző betegekre?

– A többi magyarországi kórházhoz hasonlóan a betegek védelme miatt nálunk is látogatási tilalom van érvényben. Az ellátás nem állt le, ám egyes vizsgálatok időpontja későbbre tolódhat. Minden további korlátozás a járvány alakulásától függ.

Egymást követik a hullámok, nőnek az esetszámok, miközben a nem fertőző betegeket is ellátják. Újból nagy a teher az egészségügyi dolgozókon.

– Az egészségügyi dolgozók kitartására különösen nagy szükség van most, hiszen az a cél, hogy az általános és szakmaspecifikus ellátások is folyhassanak. Ez azonban olyan feladat, amit vállalnunk kell. Fontos az emberek együttműködése, mert csak egyéni felelősségvállalással tudnak hozzájárulni a járvány legyőzéséhez, az egészségügy terheltségének csökkentéséhez.

B. M.