Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ujabb_elmanyek_teszik_vonzobba_a_Hegyvidek_foutcajat1

Újabb élmények teszik vonzóbbá a „Hegyvidék főutcáját”

További lépéseket tesz az önkormányzat annak érdekében, hogy a Böszörményi út és közvetlen környezete jobban betöltse városközponti funkcióját. Előző lapszámunkban Pokorni Zoltán polgármester és Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész beszélt a „Hegyvidék főutcája” néven futó városfejlesztési stratégia célkitűzéseiről és eddigi eredményeiről, ezúttal pedig Hölzel Gábor projektvezetőt kérdeztük arról, milyen tervek valósulnak meg 2022-ben.

  • Előző lapszámunkban adtunk hírt arról, hogy a Budapest Fővárosi Önkormányzat mint üzemeltető nem biztosít forrást a Böszörményi út gyalogosbarát átalakításához, ugyanakkor a városrehabilitációs célú TÉR_KÖZ forrásból hozzájárul a Hegyvidéki Önkormányzat által tervezett „Hegyvidék főutcája” projekt kivitelezéséhez. Mik a célkitűzései ez utóbbinak?
  • A megvalósítás előtt álló „Hegyvidék főutcája” projekt tartalmát nemrég fogadta el társfinanszírozóként a főváros. A projekt célja, hogy a Böszörményi úton és annak közvetlen környezetében – a helyi lakóközösség és a szolgáltatásokat igénybe vevő lakosság érdekében – fejlessze a területet, bemutassa annak egyedi kulturális és építészeti értékeit, ezzel párhuzamosan pedig tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket, egyedi kulturális élményeket nyújtson az érdeklődők számára. Az alprojektek közé tartozik a Hollósy Simon utcai játszótér fejlesztése, gyermekprogramok szervezése, egy digitális helytörténeti sétaútvonal kialakítása, két interaktív digitális térkép üzembe helyezése, valamint tizenegy önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség portáljának felújítása. Az öt alprojekt megvalósítását 2022 végéig kell elvégeznünk.
  • Az önkormányzati tulajdonú üzlethelységek felújításáról a társasházakkal is egyeztettek?
  • Igen, megtörténtek az egyeztetések, sőt, már megkaptuk a társasházak támogató döntését is a fejlesztéshez. Ezekre több esetben azért volt szükség, mert a fejlesztés során megújul az épületek földszinti homlokzati sávja, aminek a keretében új portál jön létre, valamint esztétikusabb – a szabályozásnak megfelelő – cégfeliratokat helyezünk el. Az átalakítás célja, a környékre jellemző földszinti üzletek minőségi megújításával, a Böszörményi út központi szerepének erősítése. Az egyes épületekhez és az utca karakteréhez is illeszkedő, vonzó városképi megjelenésű kirakatokkal és üzletfeliratokkal elsősorban a gyalogosan közlekedők számára szeretnénk hívogató, vásárlásra ösztönző, esztétikus környezetet teremteni. A terveket a bérlőkkel is egyeztettük, hogy a vásárlók igényeihez igazodó, felhasználóbarát megoldások szülessenek. A felújítási munkák kivitelezését úgy tervezzük ütemezni, hogy azok a lehető legrövidebb ideig tartsanak, és az üzletek esetleges átmeneti üzemszünete ne a legnagyobb forgalmú időszakokat érintse.
  • Hogyan kapcsolódik a játszótér-felújítás a „Hegyvidék főutcája” koncepcióhoz?
  • Célunk, hogy a teljesen felújítandó Hollósy Simon utcai játszótér biztosítsa a környéken lakó családok és a Böszörményi úton sétálók kikapcsolódását. Egy nyugodt, csendes, családias hangulatú, jelentős zöld felülettel rendelkező játszóteret szeretnénk létrehozni, amelynek tematikája a Hegyvidék értékes kulturális és történelmi örökségéhez is kapcsolódik. Az egyedi formavilágú játékok a reformkor néhány kiemelkedő építészeti, ipartörténeti emlékét idézik fel. A fő attrakciók a Lánchíd, az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy gőzös és az 1874-ben átadott fogaskerekű vasút mintájára készülő játszóeszközök lesznek. Ily módon a gyerekek és a családok értékes élménynek lehetnek részesei, a játékok ugyanis nemcsak a mozgásfejlesztést szolgálják, hanem kulturális, történelmi, technikatörténeti érdekességeket is közvetítenek.Ujabb_elmenyek_teszik_vonzobba_a_Hegyvidek_foutcajat2
  • Több kérdőíves felmérést és lakossági fórumot is tartottak a játszótér tervezése kapcsán. Hogyan építették be a tervekbe a lakók igényeit?
  • A kivitelezés kapcsán figyelembe vettük a lakossági felmérések eredményeit és a lakossági fórumokon elhangzó igényeket. A lakók döntése alapján a játszótér a 2–10 éves korosztálynak készül, és minden paramétere javul: növekszik a terület, új fák és több ezer cserje ültetésével teljesen megújul a zöld felület. Fejlesztjük a közvilágítást, illemhelyet és új ivókutat telepítünk. Az igények alapján megszűnik a zavaró hatású átjárás a játszótéren, mivel nem lesz kapu a tér délnyugati sarkánál. A szülők részéről fontos szempont volt, hogy a teljes játszótér és maguk a játékok is átláthatók legyenek, így könnyen figyelemmel tudják követni gyermekeiket. A lakossági igényeknek megfelelően meghagyjuk a pingpongasztalt és a közkedvelt teveszobrot, nagyobb lesz a homokozó, valamint zajcsillapító burkolattal ellátott kismotorpálya épül. A játékra fordítható hasznos területet jelentősen megnövelve összesen tizennégy új, egyedi játékot helyezünk el a téren, oly módon, hogy a jelenleg betonlappal, macskakővel és mulccsal borított részeken játékra alkalmasabb – az előírásoknak megfelelő – ütéscsillapító, vízáteresztő gumiburkolatot alakítunk ki.
  • Milyen gyermekprogramokat szerveznek? Mit jelent a digitális helytörténeti séta, és mi célt szolgálnak majd az interaktív digitális térképek?
  • A Böszörményi út több helyszínén nyolc alkalommal közösségformáló gyermekprogramokat szervezünk 2022 április végétől június végéig. Lesz többféle koncert, bábszínház, kézműves foglalkozás és társasjáték is. A tervezett digitális helytörténeti séta szintén a kulturális élmények sorát gyarapítja. Egy digitális tudásbázist fejlesztünk a Böszörményi út kulturális és épített értékeiről, az itt élő híres művészekről, tudósokról, sportolókról. A szüleink, nagyszüleink korának emlékeit, a környék egykori hétköznapjait megörökítő régi fotókat és filmeket is elérhetővé kívánjuk tenni. A séta egyes helyszínein QR-kódos táblákat helyezünk ki, amelyeket mobiltelefonnal beolvasva azonnal a vonatkozó képi és szöveges tartalomhoz juthatunk. Újdonság, hogy a sétaút bejárása nem csak a helyszínen lehetséges, mivel az érdeklődők az önkormányzat honlapján keresztül bárhonnan – így akár otthonról is, kényelmesen – megtekinthetik a kulturális tartalmakat. A digitális séta tartalma és javasolt útvonala a Királyhágó téren és a Városháza téren elhelyezendő interaktív digitális térképeken is megtekinthető lesz. A digitális térképeket arra is használhatjuk majd, hogy rákeressünk a környéken működő üzletekre, szolgáltatásokra.

n.