Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új rendelet védi építészeti értékeinket

A Hegyvidék egyedi és területi építészeti értékeinek megőrzését szolgálja a képviselő-testület által elfogadott új településképi rendelet, valamint az ehhez kapcsolódóan módosított településképi arculati kézikönyv. Hapszné Tarcsafalvi Eszter kerületi főépítész lapunknak elmondta, hogy már nemcsak a helyi, hanem a fővárosi védelem alatt álló épületek esetében is lefolytatható a településképi bejelentési eljárás és szakmai konzultáció, így a fővárosi védett házak felújításának tervei is a kerületi tervtanács elé kerülnek.

A környező kerületekhez képest a Hegyvidéken kifejezetten sok az országosan, fővárosi szinten vagy helyileg védett építmény. Eddig is a helyi védett épületekből volt a legtöbb, a számuk azonban az új rendelet elfogadásával közel negyvennel bővült, így már 279 egyedileg védett házat tart nyilván az önkormányzat. Ezekhez adódik hozzá az a 82 épület, ami a Hollósy Simon utcában, a Margaréta utca páratlan oldalán, továbbá a Tartsay Vilmos utca és a MOM Park közötti sávban található. Ezek a házak a beépítési karakter megőrzése érdekében immáron területi védelmet élveznek, ami szintén új elem a XII. kerület értékvédelmi rendszerében.Uj_rendelet_vedi_epiteszeti_ertekeinket1

A kerület építészeti örökségének védelem alatt nem álló, ugyanakkor előzetes vizsgálat vagy lakossági kezdeményezés alapján helyi védelemre javasolt elemei a korábbiakhoz képest már nem „elővédelem”, hanem védési folyamat alatt állnak, ám továbbra is ugyanazok a településképi követelmények vonatkoznak rájuk, mint a védett épületekre. A főépítész arról is szólt, hogy az értékvizsgálati folyamatot ezentúl az önkormányzat tulajdonosi és városfejlesztési bizottsága indíthatja el. A 2021 végéig megkezdett eljárások legfeljebb öt, a későbbi ügyek legfeljebb három évig tarthatnak: ez idő alatt kell elkészíttetni az értékvizsgálati dokumentációkat és a képviselő-testületnek döntést hozni a védetté nyilvánításról.

A településképi előírások nem változtak lényegesen, de a követelmények jól érthetően, a különböző védettségi szintekhez igazítva szerepelnek az új rendeletben. Bitumenes zsindelyt például sehol sem lehet használni tetőfedéshez, ugyanakkor a telepszerű, csoportos jellegű beépítéseknél már arra is kell figyelni, hogy a tető anyaga egységes maradjon, míg a védett épületeknél a tetőhéjalást csak az eredeti vagy azzal azonos minőségű anyagra lehet lecserélni.

Bizonyos előírások a gyakorlati visszajelzések alapján finomodtak. Eddig az üzletek egy meghatározott méreten belül csak egyetlen cégtáblát helyezhettek ki, ez a felület azonban az építészeti tagozatok, párkányok miatt mostantól megosztható.Uj_rendelet_vedi_epiteszeti_ertekeinket2

Az új településképi rendelet megemlíti, hogy az építészeti értékek megőrzését a többi között az évente kiírt értékvédelmi pályázattal kívánja támogatni, ösztönözni az önkormányzat. Hapszné Tarcsafalvi Eszter emlékeztetett rá, hogy a kerületi építési szabályzatban is vannak kedvezmények, amik a védett épületek méltó megújulását segítik.

A főépítész arra biztat minden hegyvidéki ingatlantulajdonost, hogy amennyiben a birtokában lévő, építészetileg értékes ingatlan felújítását tervezi, de még nincs tisztában a pontos szabályokkal, lehetőségekkel, vegye fel a kapcsolatot a városrendezési és főépítészi irodával, ahol segítséget kaphat ahhoz, hogy megtalálja az értékvédelmi és a praktikussági szempontoknak egyaránt megfelelő, legjobb megoldást. Az új településképi rendeletről egy képekkel illusztrált, közérthető prezentáció is készült, ami megtekinthető az önkormányzat honlapján, a www.hegyvidek.hu/ugyintezes/telepuleskepi-rendelet/osszefoglalo-tkr-tak címen.

k.