Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Zanzásított korrajz” – Németh Andrea születésnapi kiállítása

Érvek és képek címmel nyílt meg Németh Andrea önálló kiállítása a Galéria 12 Kávézó és Borbárban. Az idén a 75. születésnapját ünneplő fotóművész az életművéből válogatott, de mint elmondta, a felvételek egy része a jelenlegi lelkiállapotát tükrözi.

„Ha nem tudnám, hogy Németh Andrea grafikus- és fotóművész kiállítására lépek be e helyiségbe, akkor is jól érezném magam a jól ismert képek kisugárzásától” – kezdte beszédét Bráda Tibor festő- és üvegművész a Galéria 12 új tárlatának megnyitóján. „Zanzásított korrajz” – jellemezte a látottakat, Németh Andrea életművének egy parányi részét, a művészi formában megjelenített fotókat, amik felvillantják az ábrázolt korszak hangulatát, a reklámgrafika akkori stílusvilágát.Zanzasitott_korrajz1

Németh Andrea művészcsaládból származik, így teljesen nyilvánvaló, hogy témái is zömmel ebből a miliőből kerültek ki. Bráda Tibor, akiről szintén készített egy őt jól jellemző portrét, a kiállított képeket bemutatva, azokhoz kapcsolódva néhány bensőséges kis történetet is megosztott a jelenlévőkkel. A kortársak közül feltűnik Fehér László Kossuth-díjas festőművész arcképe – ő Szentiványi Lajos Kossuth-díjas festőművész tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskolán, míg Bráda Tibor akkoriban már a mester tanársegédjeként dolgozott… Németh Andrea és Bráda egyébként jól ismerik egymást, az üvegművész üvegablakokat készít a dunaújvárosi Krisztus Király-templomban, a fotóművész pedig hűségesen dokumentálja a munkafolyamatot.Zanzasitott_korrajz2

A portréfotók alanyai között ott van az imádott apa, Németh József fotóművész, továbbá Balla Margit grafikus, Rácz Edit szobrász, Madarassy István ötvös- és szobrászművész, Schubert Éva és Paudics Béla színművész, Schéner Mihály és id. Bér Rudolf festőművész, Tóth József Füles fotóművész, aki Németh József kollégája és nagy tisztelője volt, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, valamint Gyurkovics Tibor író is. Az egyik képen – plasztikái között – Borza Terézt, a Galéria 12 Egyesület vezetőjét és egyik ikonikus művét, A tenger születését, a Galéria 12 logóját láthatjuk.

A tárlókban a 70-es, 80-as évekből származó, könyvvásárra és ünnepi könyvhétre készült, szellemes, lakonikus gondolatokat tükröző, az alkalmazott grafika minden kritériumának megfelelő plakáttervek kaptak helyet. Itt van Bayer Ilona és Németh Andrea közös alkotása, a Fészek, otthonok, művészek, valamint Németh Andrea műve, a Budapest fényei is. Mellette Gyurkovics Tiborral közös szellemes könyvei, a Fényének művészekről és az Énképek – fényképek művészekről, a fotókhoz írt versekkel.

Az egyik plakáton Patz Dorottya, az első magyar sztármodell, manöken és divattervező szemüvegeket reklámoz, mellette Pataki Ágnes a híres Fabulon reklámon. Ez utóbbi felvétel volt a művész diplomamunkája az Iparművészeti Főiskolán, erről készült a hatalmas mozaik a Kálvin tér egyik tűzfalán – és talán ennek is köszönhető, hogy a kép még mindig él az emberek tudatában, a női szépséget hirdetve.Zanzasitott_korrajz3

„A bárpult bal oldalán lévő falon elhelyezett fotók arról tanúskodnak, hogy Andrea uralja a fényképezés csínját-bínját, és témaválasztáskor a képzőművészet eszköztárát használja” – fogalmazott Bráda Tibor azokról a felvételekről, amelyekről Németh Andrea a megnyitót követően úgy beszélt: ezek a jelenlegi lelkiállapotát tükrözik, és kifejezetten erre a kiállításra választotta ki őket.

A tárlat meghívóján is látható lépcsőház fotóján, ha jobban szemügyre vesszük, felfedezhetjük a 75-ös szám formáját – a művész az idén tölti be a hetvenötödik életévét, játékosan, egyben szimbolikus módon így ünnepli a születésnapját. Kedveli az építészetet, valaha építész is szeretett volna lenni, ezért választott egy kicsit plakátszerű, vasarelys épületképet.Zanzasitott_korrajz4

A táncosnőt ábrázoló felvétel kapcsán kiderült, hogy bár táncolni nem tanult, nagyon szereti a mozgásformákat. A felhő és a tűz is kedvelt témája; a felhők változó formájára, a bennük látható arcokra az édesapja hívta fel a figyelmét még gyermekkorában. A Balatonban úszva az idén nyáron is figyelte a felhőket, mindenképpen akart egy ilyen képet is választani, de a tűzben felbukkanó izgalmas formák is érdeklik. Kellemes emlékei a tábortüzek, amikor esténként átjöttek a barátok egy kis rágcsára, pohár borra... Az árnyképeket ábrázoló fotó egy kiállítás megnyitóján készült, a Barabás-villában. Az épületből fotózta, így az árnyak tükröződését kapta le.

 

SzD

 

Az Érvek és képek című tárlat megtekinthető: október 30-ig, mindennap 16.00–22.00 óráig (vasárnap zárva). Cím: XII., Hajnóczy József utca 21.