Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az_elso_fecske_a_varosban_elkeszult_a_kozszolgalati_apartmanhaz_2

Az első fecske a városban: elkészült a közszolgálati apartmanház

A Hegyvidéken különösen nagy gondot jelent a megüresedő álláshelyek betöltése az óvodai, bölcsődei vagy a szociális területen, jelentősrészt amiatt, mert a közalkalmazottak számára gyakorlatilag megfizethetetlenek a környékbeli albérletárak. Ezért az önkormányzat az állam támogatásával teljes egészében felújította az Alkotás utca 21. szám alatti épületét, ahol közszolgálati apartmanházat hozott létre.

„Ez egy nagyon szép bérház, de nem így nézett ki másfél évvel ezelőtt. Miután sikerült új helyet találni a korábbi bérlőknek, a lomtalanító munkások másfél emeletnyi magasságban összesen hatszáz köbméter sittet, lomot, szemetet hordtak ki a lakásokból” – illusztrálta a felújítás előtti állapotokat Pokorni Zoltán polgármester. Mint mondta, a fejlesztés során mintegy kétmilliárd forintból 58 lakás jött létre a közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek, többek között óvónőknek, bölcsődei dolgozóknak, gondozónőknek, rendőröknek, hivatali alkalmazottaknak.

„A fővárosban 147 ezer forint az átlag, itt, a XII. kerületben ennél is magasabb az átlagos albérleti díj. Ezt szinte lehetetlen kifizetni a kezdő közalkalmazotti fizetésből” – indokolta a polgármester, miért döntöttek úgy, hogy létrehozzák az egész országban párját ritkító fecskeházat az Alkotás utcában. Kitért rá, hogy a bérleti díjat az egyszobás lakások esetében a kereset 10 százalékában, a két- vagy többszobás ingatlanoknál pedig a jövedelem 15 százalékában határozták meg.Az_elso_fecske_a_varosban_elkeszult_a_kozszolgalati_apartmanhaz_3

A polgármester arról is beszélt, hogy a 40 év alatti bérlőknek lakástakarék céljából félre kell tenniük legalább a bérleti díjjal megegyező összeget, így a bérleti idő – legfeljebb öt év – lejártával esélyük nyílhat arra, hogy saját ingatlant vásárolhassanak. E kötelezettség alól a krízishelyzetben lévő, 40 év feletti lakók, valamint a rendőrségi dolgozók mentesülnek.

Az Alkotás utcai épületet kívül-belül teljesen felújíttatta az önkormányzat. A lakások vadonatúj nyílászárókat és burkolatokat kaptak, felszereltségükhöz a beépített, gépesített konyha is hozzátartozik. Mivel a mosógép túl sok helyet foglalna a kis alapterületű otthonokban, ezért három szinten közös mosókonyhát alakítottak ki a lakóknak.

„A csepeli albérletem bérleti díja és rezsije is elég magas volt, mindemellett másfél órát kellett utaznom, hogy bejussak a munkahelyemre” – mondta a fecskeház egyik új lakója, az egri születésű Szidey Vivien, a polgármesteri hivatal munkatársa, aki a debreceni egyetemi évei után, két évvel ezelőtt költözött Budapestre. Hozzá hasonlóan Észak-Magyarországról, Szécsényből származik Gajzinger Judit is, a Svábhegyi Bölcsőde kisgyermeknevelője. Ő hat éve érkezett a fővárosba, az elmúlt időszakban Kőbányáról járt dolgozni a Hegyvidékre.Az_elso_fecske_a_varosban_elkeszult_a_kozszolgalati_apartmanhaz_1

Judit arról mesélt, hogy eddig a testvérével együtt bérelt lakást, de most egyedül költözött az Alkotás utcába. „Kicsit féltem attól, milyen lesz egyedül lakni, de itt biztonságban érzem magam” – tette hozzá. Megemlítette azt is, hogy rendkívül nyitott a lakóközösség, bármikor számíthatnak egymás segítségére, a költözés napjaiban például az egyik szomszédja segített felfúrni a karnist, de ruhaszárítót is kapott kölcsön, amikor épp szüksége volt rá. „Kicsit olyan, mint a Barátok közt” – érzékeltette találóan Vivien, mennyire családias hangulata van a fecskeháznak.

k.