Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Arany napok a termékeny, őszi napsütésben

A kávézókat, sörözőket, kiülős teraszokat, cukrászdákat elnézve úgy tűnik, most mindent beleadunk az együttlétekbe, pótoljuk, amit az elmúlt években – leginkább kényszerűségből – elmulasztottunk. Kezünkre játszik az őszbe húzódó nyár, amely oly hosszan kitartott az idén. Valószínűleg azonban a hűvösebb idő sem könnyen tántorítana el minket a találkozásoktól, amikre most talán még nagyobb kedvvel, sütéssel, főzéssel készülünk a konyhában is.

Sfogliatelle

Életemben először „húztam tésztát”, és mondhatom, kevés szórakoztatóbb konyhai eljárással próbálkoztam eddig! Ezeknek a kagyló alakú, fűszeres ricottakrémmel töltött sütiknek, amiket az olaszok hagyományosan reggelire fogyasztanak, a réteséhez nagyon hasonlatosan készül a tésztájuk. Már csak az élmény miatt is érdemes kipróbálni!

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

1 nagy csipet só

175 milliliter víz

4 dkg porcukor

150 gramm zsír

Hozzávalók a töltelékhez:

4,5 dl tej

10 dkg cukor

1 csipet só

15 dkg búzadara

50 dkg ricotta

1 tojás

1 rúd vanília kikapart magjai

2 dkg kandírozott narancshéj

késhegynyi fahéj

A tésztához a zsír kivételével minden összetevőt összegyúrunk, majd fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük 1 órán át. A tejet a vanília kikapart magjaival felforraljuk, hozzáadjuk a grízt, csomómentesre keverjük, és sűrűre főzzük. Elvegyítjük benne a cukrot, a sót és a finomra vágott narancshéjat, s hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, hozzákeverhetjük a tojást, a fahéjat és a ricottát.
A tésztát három darabra vágjuk. Az első darabot leheletvékonyra nyújtjuk-húzzuk, megkenjük a szobahőmérsékletű zsírral, és feltekerjük. A következőt is kihúzzuk, megkenjük, majd az előzőhöz illesztve feltekerjük. A harmadik darabbal is így járunk el. Egy vastag hurkát kapunk, amelyet letakart edényben a hűtőbe teszünk 1 órára.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A hurkát egy centiméteres darabokra vágjuk, a csigák közepét óvatosan az ujjunkkal benyomva kagylókat formázunk, amelyeket megtöltünk a ricottás-grízes töltelékkel. Lezárjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Lehet sűrűn is tenni, nem nőnek meg a sütőben. Körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. Arany_napok_a_termekeny_oszi_napsutesben2

Gombaleves gazdagon

A rántástól nehéz, sűrű és krémes gombaleves ellentettje ez, könnyű, illatos és áttetsző. A gyömbér kissé csípőssé, a koriander frissé varázsolja az ízélményt.

Hozzávalók:

1,5 l csirkealaplé

40 dkg gomba

¼ kínai kel

1,5 liter csirkehúsleves

4 újhagyma

100 g rizs cérnametélt

1 evőkanál szójaszósz

1 ujjnyi gyömbér

néhány ág koriander

só, bors

A gombát megmossuk, és egyforma szeletekre vágjuk. A kínai kelt megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. Felforraljuk a csirkelevest, belemerítjük a gombát és a kínai kelt, belereszeljük a meghámozott gyömbért, és 10 percig lassú tűzön pároljuk. Az újhagymát karikára vágjuk és beleszórjuk. Hozzáadjuk a cérnametéltet, és további 5 percig főzzük. A fűszerezést a szójaszósszal, sóval és borssal állítjuk be. Tálaláskor halmozzunk rá friss koriandert!Arany_napok_a_termekeny_oszi_napsutesben1

Fűszeres töltött csirke fokhagymás vajjal

Az egészben sült csirke mindig nyerő fogás. Nemcsak egyszerű, de szép is! Az ízesítése pedig ezúttal egyformán idézi a mediterrán és a távol-keleti konyhát.

Hozzávalók:

1 GMO-mentes csirke

30 g friss koriander

30 g friss bazsalikomlevél

30 g friss, lapos levelű petrezselyem

50 g reszelt parmezán

2 evőkanál olívaolaj

bors és só

4 nagy lisztes burgonya

olaj

Hozzávalók a fokhagymás vajhoz:

25 dkg vaj

2 evőkanál apróra vágott petrezselyem

2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma

2 evőkanál apróra vágott kapor

½ teáskanál durva só

1 gerezd fokhagyma, préselve

A sütőt előmelegítjük 180 °C -ra. Egy turmixgépbe tesszük a vajat, a fokhagymát, a sót és a gyógynövényeket, s finomra turmixoljuk. A keveréket fóliára kenjük, és feltekerjük. Hűtőben hagyjuk megszilárdulni.
A koriandert, a bazsalikomot és a petrezselymet finomra metéljük. Hozzáadjuk a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük. Óvatosan leemeljük a bőrt a húsról. A gyógynövénykeveréket eloszlatjuk a hús és a bőr között. Szorosan visszahelyezzük a bőrt, és fogpiszkálókkal rögzítjük. A csirkét megkenjük olívaolajjal, megszórjuk sóval, sütőedénybe tesszük, és betesszük a sütőbe.
Egy éles késsel nyílást metszünk az alaposan megmosott burgonyákba. Megkenjük őket olajjal, és sütőedénybe vagy sütőpapírral borított tepsire tesszük, majd körülbelül 1 órán át sütjük. A csirkemellet darabokra vágva tálaljuk a héjas burgonyával, amelynek metszéseibe fokhagymás fűszervajat olvasztunk.Arany_napok_a_termekeny_oszi_napsutesben3

 

Egytálétel a sietős napokra

Ezekből a töltött cukkiniroládokból zamatos vegetáriánus főétel lesz. Vendégség alkalmával is feltálalhatjuk egészben sült húsok kiegészítéseként.

Hozzávalók:

2 közepes cukkini

600 g friss spenót

3 gerezd fokhagyma

1 citrom héja

100 g parmezán, reszelve

250 g ricotta

1 zacskó minimozzarella, golyó

2 doboz paradicsom, kockára vágva (2x400 g)

2 szál kakukkfű

2 szál rozmaring

1 bazsalikomnövény

2 evőkanál fenyőmag

csipet szerecsendió

olívaolaj

bors és só

A sütőt előmelegítjük 220 °C -ra. Egy serpenyőt teszünk a tűzre kevés olívaolajjal, és belehelyezzük a préselt fokhagymagerezdeket. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, valamint a kakukkfű és a rozmaring leveleit. Lassú tűzön 20 percig pároljuk.
A spenótot apróra vágjuk, és az olívaolajon megfonnyasztjuk. Szerecsendióval, sóval és borssal fűszerezzük. Összekeverjük a ricottát a citromhéjjal, reszelt sajttal, spenóttal, sóval és borssal. A cukkinit megmossuk, és krumplihámozóval hosszú, keskeny, körülbelül 3 milliméter vastag csíkokra vágjuk.
A paradicsomszószt egy sütőedénybe öntjük. Veszünk egy szelet cukkinit, bekenjük ricottamártással, majd feltekerjük. Ezt az összes cukkiniszelettel megismételjük, majd függőlegesen a paradicsomszószba állítjuk őket. Ezután szétosztjuk közöttük a mozzarellagolyókat, majd bőségesen megszórjuk fenyőmaggal, és 25 percig sütjük. Kivesszük az edényt a sütőből, és néhány friss bazsalikomlevéllel díszítjük. Arany_napok_a_termekeny_oszi_napsutesben5

Diós házi nápolyi

Ebben az édességben gyerek még soha nem csalódott! A szülők arca azonban kissé elkomorul, amikor folyamatosan jönnek csemetéik, hogy „csak még egy utolsó kis falatkát..., és biztosan megeszem a spenótot ebédre!”

Hozzávalók:

35 dkg cukor

20 dkg darált dió

20 dkg vaj (én nem teszek többet 15 dkg-nál)

4 tojás sárgája

1 csomag tölteni való nápolyilap

20 dkg cukrot világosra karamellizálunk, beletesszük a diót és a vajat, majd még egy kicsit tovább pirítjuk. Ha átsült, lehúzzuk a tűzről. Közben felverjük a 4 tojássárgáját 15 dkg cukorral, belekeverjük a forró masszába, és gyorsan megkenjük a lapokat. Finoman lenyomtatjuk az egészet, mondjuk egy húsvágó deszkával, amelyre óvatosan kisebb súlyokat lehet helyezni, hogy egyenletesen oszoljon el a töltelék. Hidegen szeletelhetjük.Arany_napok_a_termekeny_oszi_napsutesben4