Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A gyors onkológiai diagnózis életet menthet

Hegyvidéki onkológiai betegek esetében az elfogadott bejelentkezéstől számítva legfeljebb hét napon belül ingyenesen elvégzik a szakorvos által kért CT- vagy MR-vizsgálatot a Budai Egészségközpontban. A beutalóval rendelkezőket az „Egészséges Budapest” program keretében várják. A részletekről dr. Puhl Mária radiológust, osztályvezető főorvost kérdeztük.

  • Mikor indokolt a CT- és az MR-vizsgálat elvégzése?
  • 688 eset CT- és 293 eset MR-vizsgálatra kaptunk lehetőséget a tizenkettedik kerületi lakosok számára daganatgyanú kivizsgálására vagy daganatos betegség követésére. Azokat tudjuk fogadni, akik rendelkeznek szakorvosi beutalóval, amin a C vagy D BNO főcsoport van feltüntetve. A képalkotó diagnosztika felállításakor jellemzően a röntgen és az ultrahang jelentik az első lépéseket, ezek nem invazív beavatkozások, egyszerűen elérhetők és könnyen tolerálhatók. Panasztól függően a lágy részeken az ultrahang, mellkasnál a röntgen az irányadó vizsgálat. Ha kell, a továbblépés CT-vel vagy MR-rel történik, attól függően, hogy milyen elváltozást látunk. Az, hogy melyikre van szükség, szerv- és állapotspecifikus. Például nőgyógyászati problémák esetében a kismedencei vizsgálat, férfiaknál a prosztata ellenőrzése MR-rel történik. Hasi vizsgálatoknál szinte egyformán jó mindkettő, de sokszor inkább az MR-t választjuk, mert az nem röntgensugarat használ, és a hasi vizsgálat akár másfél-két órát is igénybe vehet, valamint sugárterhelést jelent. Azokat viszont, akiknek valamilyen fémprotézise, vagy régebbi típusú pacemakere van, nem lehet MR-vizsgálatnak alávetni.
  • Mi a CT-vizsgálat menete?
  • CT előtt, ha a hasi vagy a kismedencei részről készítünk felvételeket, másfél litert meg kell inni egy ánizsízű folyadékból. A kontrasztanyag segítségével el lehet különíteni a beleket a többi belső szervtől. Mellkas-CT-nél a vizsgálat sok esetben natívan kivitelezhető. Onkológiai problémáknál mindig szükség van vénásan beadott kontrasztanyagra, mert úgy még jobban elkülöníthetők az elváltozások, könnyebben megállapítható, hogy egy daganat jó- vagy rosszindulatú. Legalább ennyire lényeges, hogy pontosan kirajzolódik a szervek erezettsége, ami műtétnél rendkívül fontos, mivel a sebész látja, hol lehet biztonságosan megejteni a vágásokat. A vénás kontrasztanyag bejuttatása nem okoz fájdalmat, azt azonban tudni kell, hogy megterhelheti a veséket. Ezért elengedhetetlen az előzetes laborvizsgálat – ha ezen elégtelen vesefunkcióra derül fény, ami főleg az időseknél elképzelhető, nem adható be a kontrasztanyag. Ilyenkor más vizsgálathoz kell folyamodni. Ritkán, de előfordulhat allergiás reakció is a kontrasztanyagra. Természetesen mindezt részletesen elmondjuk a betegeknek. A korszerű gépeknél, mint amilyenek nálunk is működnek, nagyon pontosan be lehet állítani, mikor készüljön a felvétel, így a kontrasztanyag beadása után gyakorlatilag azonnal indul a képalkotás. A CT-ben nagyjából negyedórát kell feküdni, az előkészületekkel együtt kétórás vizsgálatra kell számítani.
  • Ehhez képest mennyiben más az MR?
  • Mint már említettem, a CT röntgensugárral dolgozik, az MR viszont mágneses teret hoz létre. Lágy részek vizsgálatára alkalmas, a nyaki régió, a koponya, a has, a kismedence nagyszerűen ellenőrizhető ezzel a berendezéssel. Az onkológiai elváltozásokat mindig kontrasztanyaggal nézzük, ez a CT-nél használthoz képest sokkal barátságosabb. Általában nincs rá direkt allergia, de vesefunkció-labor azért ilyenkor is indokolt. Van ugyanakkor számos kizáró ok, ami miatt az MR-vizsgálat nem lehetséges. Már beszéltem a régi pacemakerekről, de az újabb típusok között is létezik olyan, amit a vizsgálat idejére le kell állítani. Pontosan tudnunk kell, hogy az eszközt mikor építették be, milyen típusú. Előfordulhat, hogy a pacemaker már alkalmas lenne, de az érben maradó régi elektróda miatt mégsem mehet a beteg a vizsgálatra. Minden más beültetésről elkérjük az arról szóló adatokat, kifejezetten kérjük a pácienseket, hogy hozzák magukkal ezeket. Szerencsére újabban az érintettek már kapnak erről egy igazolást, ami megkönnyíti a munkánkat.
  • Hogyan lehet részt venni a vizsgálatokon?
  • Többféleképpen. A beteg közvetlenül felkereshet minket, felhívja a megadott telefonszámot, ahol minden tudnivalóról tájékoztatást kap. Elmondja, hogy van egy szakorvosi beutalója CT- vagy MR-vizsgálatra, ilyen és ilyen diagnózissal, és ez megfelel a pályázat kritériumainak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy daganatos betegségről van szó, és a páciens tizenkettedik kerületi lakos. Kérhet helyette időpontot az onkológus szakorvosa is. Daganatgyanús, már igazolt daganatos vagy rendszeres kontrollra járó ember jöhet hozzánk, magánorvosi javaslatot is el tudunk fogadni.
  • Mennyi az átfutási idő?
  • Erről szól a vállalt „hét plusz három” kötelezettség: azaz hét napon belül megtörténik a képalkotó vizsgálat, és legkésőbb három nap elteltével feltöltjük a leletet az EESZT-be. Jelenleg bőven van kapacitásunk; sajnos az első hónapban kevesen éltek a lehetőséggel. Ne felejtsük el, hogy most pár nap alatt megtörténik a vizsgálat, ami a normál ellátás keretében akár heteket is igénybe vehet, számos kórházban rendkívül leterhelt a radiológia. Pedig a gyors diagnózis valóban életet menthet, időben megkezdhető a terápia, vagy elvégezhető a műtét. Ugyanez igaz az utánkövetésre, amikor a kiújulást, az áttétek megjelenését figyeljük. Nagyon nem mindegy, mikor és mennyi idő alatt tudja meg a beteg és az orvos, hogy baj van. Minden érintettnek ajánlom, hogy keressen fel minket, végeztesse el valamelyik vizsgálatot, mert ezzel jelentősen megnöveli a gyógyulás esélyét.

MM.

A vizsgálatok helyszíne a Budai Egészségközpont Királyhágó utcai telephelye (XII., Királyhágó utca 1–3.). Az érdeklődők a +36-1/887-7900-as telefonszámon foglalhatnak időpontot, ami szintén feltétele a vizsgálatok elvégzésének.A_gyors_onkologiai_diagnozis_eletet_menthet