Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Összefogás a villámárvizek megakadályozására

Az éghajlatváltozással egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek, köztük a heves esőzések és az ezekkel járó villámárvizek, amik óriási károkat okoznak Budapest-szerte. Mivel nem lehet az egész városban tovább bővíteni a csatornarendszer kapacitását, más megoldásokra van szükség: egy új pályázati program keretében ezeket dolgozza ki a Hegyvidéki Önkormányzat, a VII. és a XVIII. kerülettel, a fővárossal, valamint szakmai szervezetekkel együttműködve. Az érintettek a MOM Kulturális Központban rendezett tanácskozáson vázolták fel, mi mindent szeretnének elérni a következő négy évben.

„Drámai hatásai vannak az egyre szélsőségesebbé váló időjárásnak, ugyanakkor nincs csodaszer, nem tudjuk egy csapásra megoldani az ezzel járó problémákat. Szisztematikus munkára van szükség, sok szereplővel” – vezette fel Pokorni Zoltán a Hegyvidéki Önkormányzat által meghirdetett projektindító találkozót.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék a Hegyvidéken is súlyos gondokat okoz – folytatta a polgármester. A Budakeszi utat hozta fel példaként, ahol minden nagyobb esőzéskor a Szépilonáig hömpölyög a víz lefelé, ezen a ponton viszont a túlterhelt csatornahálózat már nem tud megbirkózni az áradattal. A BKK tervezi a Budakeszi út felújítását, az egyik legnagyobb fejtörést ugyanakkor éppen az okozza, hová vezessék el az úton összegyűlő esővizet. A kerületi főépítészi iroda jelenleg is keresi azokat a telkeket, ahová – óriási záportározók helyett – szikkasztótavakat, esőkerteket lehet telepíteni.

Kovács Lajos önkormányzati képviselő, a kerületi zöld bizottság és a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke arra emlékeztetett, hogy a Hegyvidéki Zöld Iroda már túl van néhány sikeres nemzetközi projekten, és ahogy a korábbiakban, úgy most is csapatban kell együtt dolgozniuk partnereikkel. Kitért rá, hogy az általa vezetett szövetségnek már volt hasonló programja vidéki környezetben, és azt látta, hogy egy új tározó – a csapadékvíz helyben tartása mellett – rekreációs funkciót is betölthet, közösségi pihenőhellyé válhat.Osszefogas_a_villamarvizek_megakadalyozasara

A Hegyvidéki Zöld Iroda által koordinált új projekt a LIFE-CSUKA nevet viseli, ami arra utal, hogy az Európai Unió környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai projekteket támogató LIFE programja keretében valósul meg, „Csapadékvíz kezelése urbánus környezetben, alkalmazkodás és megelőzés (CSUKA)” címmel. A projekt részeként számos előzetes vizsgálat készül, például helyi klímaváltozási modellt készítenek és vízlefolyás-vizsgálatot végeznek a szakemberek. Budapest egészére, részletesebben pedig a XII. kerületre vonatkozóan azt is elemzik, hogy melyek a legveszélyeztetettebb területek a villámárvizek szempontjából.

A vizsgálatok értékelését követően valósulhatnak meg a mintaberuházások. A Hegyvidéken föld alatti vízvisszatartó tartályok épülhetnek, valamint egy mintautca jöhet létre, ahol természetközeli megoldásokkal – növényültetésekkel, vízáteresztő burkolatokkal – lehetne helyben tartani a csapadék egy részét. Ezenkívül, a magánterületek bevonása érdekében, zöldtetők építését, esővízgyűjtő edények telepítését támogató pályázatokat ír majd ki az önkormányzat.

A találkozón elhangzott, hogy a VII. kerületben az esővízgyűjtők telepítésére helyezik a hangsúlyt, és az így összegyűjtött vizet, ahogy a Hegyvidéken, a zöld területek öntézésére használnák. A XVIII. kerületben speciális vízáteresztő burkolatot, „kavicsos gyepet” tesztelnek egy kihasználatlan területen, néhány problémás utcában föld alatti tartályokat helyeznek el, a helyi piac köré pedig csapadékvízárkot építenek, ami a fák öntözését segíti elő. Erzsébetvárosban, Pestszentlőrincen és Pestszentimrén is lakossági pályázattal támogatnák az esővízgyűjtő edények széles körű alkalmazását.

Rózsa Zoltán, a Hegyvidéki Zöld Iroda vezetője elmondta, hogy a részletes vizsgálatokat követően 2022. június végéig kell elkészülnie a beruházási terveknek, a jövő év végéig szerzik be a szükséges engedélyeket, így 2023-ban kezdődhet meg a kivitelezés. A LIFE-CSUKA pályázat konzorciumvezetője a Hegyvidéki Önkormányzat, partnerként közreműködik a VII. és a XVIII. kerület mellett a Budapest Fővárosi Önkormányzat, a Klímabarát Települések Szövetsége, továbbá külső szakértőként a Trinity Enviro Tanácsadó Kft. A program megvalósítását az Európai Unió 55%-ban támogatja.

n.