Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Rusznák András kapta a Kaszás Attila-díjat

Rusznák András, a budapesti Radnóti Miklós Színház művésze vehette át az idén a Kaszás Attila-díjat a közönség szavazatai alapján. A díjazott nevét Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója jelentette be a Győri Nemzeti Színházban tartott Országos színházi évadnyitón.
A Kaszás Attila-díj idei másik két jelöltje Gulácsi Tamás, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja és Fándly Csaba, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt. A jelöltekre a www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatta le voksát a közönség. Az évadnyitón megjelent Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkára, Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, valamint Dézsi Csaba András, Győr polgármestere is. A programban közreműködtek a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Vaskakas Bábszínház és a Fővárosi Nagycirkusz művészei.
Rusznák András a díj átvételekor úgy fogalmazott: egész életében szerencséje volt, mert olyan társulatoknál dolgozhatott, ahol fejlődni tudott, és barátok vették körül. Ahol megtanulta, hogy milyen a társulati lét és a csapatmunka.Rusznak_Andras_kapta_a_Kaszas_Attila-dijat„Amikor a Miskolci Nemzeti Színházban játszottam A Padlásban a Rádiós szerepét, akkor nagyon sokat hallgattam Kaszás Attilát felvételről. Becsuktam a szemem, és az volt az érzésem, mintha az ő nagyon különleges hangján keresztül az én gondolataim és érzéseim szólalnának meg. Olyan volt, mint egy belső hang” – mesélte a színművész még a júniusi online sajtótájékoztatón, a szavazás kezdetekor.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere az évadnyitón azt emelte ki, hogy a díj alapításakor a Kaszás Attila iránt érzett szeretet és a halála fölötti megrendülés adta az elismerés erejét, ma pedig azok, akik megkapták és „ez így van rendjén”. A díj nem mérce, de hozzájárul ahhoz, hogy „legyen kihez mérni magunkat”, hogy a „színházat csináló művészek figyeljenek egymásra”. Hozzátette, hogy már a díjra való jelölés is elismerés, és csak „szerencse dolga”, hogy azt végül ki kapja meg.
Fekete Péter kulturális államtitkár köszönetét és háláját fejezte ki a koronavírus-járvány alatti helytállásért, azért a munkáért, amivel a művészek a „lelket tartották az emberekben”, felismerve, hogy a lelki egyensúly meghatározó a testi egészség megőrzésében. Arról is beszélt, hogy a színházakban előadni kívánt darabokat felelősséggel kell megtervezni, az intézményvezetőknek tudatosítaniuk kell munkájuk súlyát, mert nemzeti örökségünk megőrzése és továbbadása a tét.
A Kaszás Attila-díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl a névadó szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja, hiszen a fiatalon elhunyt színművész mindig komoly szerepet vállalt azoknak a társulatoknak a közösséggé formálásában, amelyekben dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként – a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett – az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

(Forrás: hegyvidek.hu)