Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A játék, ami összehozza az embereket

Aki mostanában a Gesztenyés kertben jár, a csillogó fémgolyókkal játszó csoportokat látva egy pillanatra Franciaországban érezheti magát. Sombor Andrással, a Budapest Pétanque Club vezetőjével beszélgettünk, aki kéthetente várja mindazokat, akik szeretnének megismerkedni a pétanque-kal, ezzel a kellemes és egyre népszerűbb játékkal.

 • Mit érdemes tudni a pétanque-ról?
 • Egyike a francia vendéglők mellett zajló játékoknak, a napóleoni időkre nyúlik vissza a kezdete. Akár baráti beszélgetések, vagy egy jó pohár bor is a kísérője lehet. Mára akkora lett a népszerűsége, hogy kinőtte a kocsmák melletti placcokat, és leggyakrabban a települések parkjaiban játsszák.
 • Mi a játék lényege?
 • Mondhatnám, hogy az állás megvitatása és a beszélgetés legalább olyan fontos, mint a dobások kivitelezése… A sok gyakorlásból növekedő tudás mellett a szerencse is fontos szerepet játszik, ezért a kezdők is borsot törhetnek a profik orra alá – miközben mindenki élvezi a játékot. Azt tapasztaljuk, hogy a pétanque összehozza az embereket. Játék közben idegenek is fesztelenül elbeszélgetnek.
 • Sok szabályt kell észben tartani?
 • Szerencsére nem, a főbb szabályok egyszerűek. A kicsi célgolyót, ami fából készül, a franciák malackának („cochonnet”) hívják, nálunk öcsi a becsületes neve. Először ezt dobjuk ki hat-tíz méter közötti távolságra. Aztán a három nagy fémgolyójával mindenki megpróbál az öcsihez legközelebb kerülni. Mindig az következik, akinek a golyója távolabb helyezkedik el az öcsitől. Ha már minden golyó a pályára került, akkor az nyer, akinek a golyója közelebb van az öcsihez, és annyi pontot kap, ahány golyója közelebb van az ellenfél legközelebb eső golyójánál – azaz legfeljebb három pontot lehet szerezni.A_jatek_ami_osszehozza_az_embereket
 • Meddig tart egy meccs?
 • Tizenhárom pontot kell elérni, tehát minimum öt kört kell lejátszani, ami körülbelül tizenöt-húsz percet jelent. A leggyakoribb az egyéni játék, de lehet pétanque-ozni párosban is. Ilyenkor kétfős csapatok, duplettek küzdenek meg egymással, az eredeti szabályok szerint. Gyakran háromfős csapatok játszanak, de ebben az esetben mindenki csak két golyót dobhat ki, így itt is tizenkét golyó lesz játékban.
 • Mi az, ami nélkül nem lehet elkezdeni ezt a játékot?
 • Ezekre az alkalmakra minden eszközt biztosítunk! Kell egy öcsi és fejenként három fémgolyó, ez az alapfelszerelés. A kezdőkört meghatározó műanyag karika már kényelmi extra. Akik gyakran játszanak, egy mágneses madzagot is használnak a golyók felemelésére – és a derekuk kímélésére. Aztán vannak okostelefonos alkalmazások is, amik segítenek a viták eldöntésében, és megmérik, hogy melyik golyó van közelebb az öcsihez. De a jóleső, valóban játéknak megélt pétanque-ozáshoz nincs szükség ezekre.
 • Mitől függ, milyen minta van a fémgolyókon?
 • A lényeg, hogy a golyókat meg lehessen különböztetni egymástól. A legegyszerűbb hobbigolyókkal is tökéletesen jól lehet játszani, mert ezek a szabályok adta mérettartományba esnek. Az igazolt versenyzők a játékstílusukhoz, alkatukhoz igazított, egyedi, bevizsgált, akár saját névre gravírozott golyókkal játszanak.
 • A kezdők mivel kísérletezhetnek a siker reményében?
 • A dobásnál a tenyerünk lefelé néz, ahogy a golyót egy laza lendítéssel eldobjuk. Állva jobb a pálya áttekintése, guggolva viszont könnyebb észrevenni a terep egyenetlenségeit. Mivel a pálya mindkét félnek azonos, ezért bármilyen felületen lehet pétanque-ozni, a legjobb mégis az egészen sík felszín. A Gesztenyés kert apró murvás sétányai tökéletesen megfelelnek, még ha kicsit lejtenek is.
 • Akinek megy, versenyezhet is?
 • Baráti társaságokban a versenyek ott kezdődnek, hogy mindenki bedob egy tábla csokit vagy más apróságot, és aki nyer, az megkapja, vagy elsőnek választhat az ajándékok közül. Ennél szervezettebbek az amatőr versenyek, ahol mindenki bátran kipróbálhatja magát. A profik Franciaországban valóságos pétanque-arénákban játszanak.
 • Kinek ajánlaná ezt a játékot?
 • Bár eleinte főleg a férfiak sportja volt, nem igaz, hogy csak ők rajonganak érte! Kortól és nemtől függetlenül mindenkit szeretettel várunk, mert nem kell különösebb tudás, erőnlét ahhoz, hogy élvezetes meccseket lehessen vívni. Mivel szabadban játsszuk, a jó levegő és a játék öröme garantált. Szeretnénk, ha a Gesztenyés kertben kéthetente meghirdetett alkalmak során a hegyvidékiekből kialakulna egy olyan kis „golyós” közösség, amelyik máskor is szívesen lejár majd pétanque-ozni.

(Barta)

 

A következő szervezett pétanque-ozások időpontjai a Gesztenyés kertben: május 4. és május 18. 10 óra.