Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Masfel_hektarral_bovulhet_a_Varosmajor_zoldje

Másfél hektárral bővülhet a Városmajor zöldje

Bővülő zöld terület, új vízfelületek kialakítása, ökologikus szemlélet szerint megújuló növényállomány létrehozása – ezek a főbb célkitűzései annak a pályaműnek, ami első helyezést ért el a Városmajor fejlesztésének tájépítészeti tervpályázatán. A Budapest Fejlesztési Központ által kiírt nyílt pályázat eredményhirdetésén a XII. kerület, a főváros és a kormány képviselői egyaránt méltatták a nívós terveket.

„A parkidegen funkciók kizárásával, a burkolt felületek csökkentésével 240 év után először nőhet a zöld terület, a tervek szerint rögtön 15 ezer négyzetméterrel. Sőt, ha megegyezés születik a szabadtéri színpad elköltöztetéséről, vízfelület is lesz: egy tó a templom mögött és egy kis ér az egykori Ördög-árok vonalán” – így összegezte a városmajori tervpályázat végeredményét Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen megtartott eredményhirdetésen.

Az államtitkár a pályázat kapcsán az együttműködés, a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, ezért is kért fel egy színes csapatot a zsűrizésre: a fővárost Budapest főépítésze és főtájépítésze, Erő Zoltán és Bardóczi Sándor, míg a XII. kerületet Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész képviselte. A helyben aktív civilek, a Városmajori Parkbarátok Egyesülete részéről Unger Zsuzsa elnök, továbbá Puskás Péter énekes, a Woodapest faültető egyesület alapítója is részt vettek a bírálati munkában. Rajtuk kívül egyetemi oktatók, az építészkamara, továbbá zöld érdekvédők képviselői, független szakemberek alkották a zsűrit, a parkmegújítást megvalósító kormányzat képviselőivel közösen.

„Az új Városmajor természetközeli pihenőkert és családbarát szabadidőpark lesz, zöld tisztásokkal, napozóréttel, nagy tóval a közepén, játszóterekkel, közösségi sportpályákkal” – folytatta Fürjes Balázs. Hozzátette, hogy amennyiben a főváros vezetésével közösen sikerül új otthont találni a szabadtéri színpadnak, annak a helyén tó épülne, nagyobb, mint amekkora az Orczy-kert tava. Arról is szólt, hogy a tájépítészek szabadon dönthettek, megőriznék-e a színházat, vagy sem – végül mindenki a színpad elköltöztetésével számolt a terveiben.

Pokorni Zoltán polgármester felidézte, hogy az önkormányzat 2018-ban már kiírt egy pályázatot a Városmajori Szabadtéri Színpad újratervezésére, az egykori kertmoziból ugyanis egy kelet-balkáni állapotokat mutató konténerváros lett. Problémát jelent – mondta –, hogy az intézmény nagy autóforgalmat vonz, zajos és széttagolja a parkot. „Produkciói művészi értéket képviselnek, mára azonban komoly konfliktusforrássá vált, ezért jobb helyet kell találni számára a fővárosban” – foglalta össze a szabadtéri színpaddal kapcsolatos véleményét a XII. kerület vezetője.Masfel_hektarral_bovulhet_a_Varosmajor_zoldje

„A világjárvány idején minden korábbinál nyilvánvalóbbá vált, hogy elemi igény van a városi zöld területekre, ezért mindent meg kell tenni a fejlesztésük, bővítésük érdekében” – jelentette ki Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója, aki arról is beszélt: az általa irányított szervezet a kormány megbízásából írta ki a tájépítészeti tervpályázatot, de a XII. kerületet és a fővárost is bevonták a bírálati folyamatba. Tizennégy pályaművet adtak be az anonim pályázatra, ezek közül tizenhárom volt érvényes.

A zsűri az OpenSpace Kft. tájépítész-iroda és a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft. csapatának tervét hirdette ki győztesként. Az OpenSpace ügyvezetője, Pápai Veronika lapunknak elmondta, hogy a pályázati kiírás is segítette munkájukat, annak a szemléletnek a kiteljesítését, hogy egy biológiailag sokszínű területet tervezhessenek. Az anyagukban bemutatott növénytársulások nemcsak esztétikusak, hanem jól működnek együtt, azaz jobban ellenállnak a környezeti terheléseknek, és így a fenntartásuk is könnyebbé válik. Megpróbálták összefogni a jelenlegi, széttöredezett zöld struktúrát, igyekeztek nagyobb léptékű tereket adni a parknak. Az intenzívebb területhasználatot a szélekre helyezték, hogy a park belső részei „fellélegezhessenek”, és működő „zöld tüdőként” funkcionálhassanak.Masfel_hektarral_bovulhet_a_Varosmajor_zoldje2

Unger Zsuzsa az első helyezett terv legnagyobb erényének azt tartja, hogy összefüggő zöld területet hoz létre a jelenleg széttagolt parkban. „Több mint három évtizede szeretnénk elérni, hogy a Városmajor kerüljön vissza az eredeti parkállapotába, ahol a növényeké a főszerep az emberek javára” – mondta a civil szervezet vezetője, aki szerint örömteli, hogy már a döntéshozók is erről beszélnek.

A BFK közleménye szerint a megújuló Városmajorban tematikus parkrészeket alakítanak ki, amelyek minden korosztály igényeit kielégíthetik. A parkban két nagyobb, karakteres hely lesz. A Széll Kálmán térhez közelebbi, történeti rész csendesebb, pihenőkerti, sétakerti funkciót kap, tóval, ligetes tisztással, botanikus kerttel. A nyugati oldalon, a Szent János Kórház felőli részen az aktivitást szolgáló közösségi sportpályák, játszóterek épülnek. Ott egy fapallókon kanyargó, mászóhálóval felszerelt tanösvény is készül, amely komoly attrakciója lehet a parknak.

Az ígéretek szerint Buda legizgalmasabb játszóterét hozzák létre a Városmajorban, külön szeglettel a tipegők és a kisgyerekek számára. Pancsolásra alkalmas vizes játszórészt is kialakítanak, ahol a nyári hónapokban hűsölhetnek a kicsik. Egy új KRESZ-park is épül a 7–13 éves korosztály részére. A futókör új nyomvonalon halad majd, a hossza pedig több mint a duplájára nő, egy kör másfél kilométeres lesz.Masfel_hektarral_bovulhet_a_Varosmajor_zoldje3

A közösségi sportpályák az elbontandó MTK-csarnokok és a parkolók területén kapnak helyet. A kosárpálya és a multifunkcionális sportpályák a csapatsportolást teszik lehetővé, az utóbbiban focizni és kézilabdázni is lehet majd. A bátrabbak számára parkour- és gördeszkapálya, trambulin és mászófal készül. A sportpályák mellett öltözőket is kialakítanak. A Városmajori Gimnázium előtti, mindenki számára nyitott téren streetworkoutpályát és teniszfalat hoznak létre, valamint pingpongasztalokat helyeznek ki.

Pelenkázóval felszerelt mosdók, ivókutak, jó minőségű padok, asztalok szolgálják majd a parkhasználók kényelmét. A jelenlegi sivár kutyafuttató helyett egy változatos játékokkal, ügyességi akadályokkal és pancsolómedencével felszerelt, valódi élménypark jöhet létre, külön résszel a kis- és a nagytestű kutyáknak. Az élménypark helye a fogaskerekű telephelye mellett, a pihenőparktól távolabb lesz, így biztosítva, hogy a kutyák jelenléte ne okozzon konfliktust a parkhasználók között.

A park minden irányból könnyen megközelíthető lesz. Új bejárat nyílik a fogaskerekű telephelyén keresztül, a Szent János Kórház felé eső, szűk és nyomasztó „alagutas” bejárat pedig szélesedik. A Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom előtt található parkoló felszámolásával barátságos, zöld előteret kap a templom és méltó bejáratot a Városmajor a Széll Kálmán tér felől.

n.

 

A Városmajor megújításának tájépítészeti tervpályázatára beérkező, díjazásban részesített pályaművek a varosmajortervpalyazat.hu weboldalon tekinthetők meg.