Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A kártevők elleni favédelem közös ügy

Ettől az évtől bővül az injektálással és permetezéssel érintett fajok köre, de a támogatott növényvédelmi akció a korábbi évek gyakorlata szerint folyik tovább. A magánkertekben álló fák védelmének költségeihez a szokott módon hozzájárul a Hegyvidéki Önkormányzat.
A kerületi fák rovarkártevők elleni védelme közös ügyünk. A közterületen és kertekben állókat csak együtt lehet hatékonyan megóvni, máskülönben mindig lesznek olyan példányok, amiken zavartalanul szaporodnak a kártevők, és onnan megfertőzik a többi egyedet is. A jelenség a vadgesztenye esetében a leglátványosabb, hiszen a védelem nélkül maradó fák levele június végére teljesen megbarnul, és a nyári, szárazabb időszakban le is hullik. Mindeközben az – akár a szomszédságukban álló – védett fák megőrzik zöld lombjukat, és zavartalanul fejlődnek őszig.A_kartevok_elleni_favedelem_kozos_ugy1A védekezés a vadgesztenye esetében az aknázómoly, a platánnál az embert is megcsípő platán-csipkéspoloska, a honos tölgyeknél pedig a tölgycsipkéspoloska ellen történik. A kártevők közül – a szakértők szerint – a tölgyeket károsító rovar a legveszedelmesebb, mivel ennek az Amerikából behurcolt fajnak nálunk nincs természetes ellensége, ráadásul a fáink az evolúció során kidolgozott védelemmel sincsenek felvértezve.
A megtámadott példány leveléből a rovar elfogyasztja a zöld klorofilt, így a levél megsárgul és lehullik, a fa pedig nem tud növekedni. Félő, hogy a Horvátország tölgyerdőit már letaroló kártevő a hazai tölgyesekben is komoly pusztítást végez a következő évektől. A Hegyvidéken főleg a kertekben és a lakott területeket övező erdőkben élnek tölgyek, közterületeken néhány platán mellett a legnagyobb számban vadgesztenyék állnak.
A két választható növényvédelmi eljárás közül az injektálás alacsonyabb vegyszerdózissal történő kezelés, ezért kisebb a környezetterhelése is. Ennek során egy nagyjából 60 centiméter átmérőjű törzs 10-12 pontján nehezen oldódó növényvédő szert fecskendeznek a szakemberek a kéreg alatti szállítószövetekbe, ez lassan beleoldódik a gyökérzettől a lombkorona felé haladó vízbe, és így jut el a legmagasabban lévő hajtásokba is.
A levelekre rakott petékből kikelő lárvák már az első lakmározás során elpusztulnak ettől az alacsony vegyszer-koncentrációtól. A kezelés két évre biztosít védelmet a fának, miközben a vegyszer jelenléte a vadgesztenye terméséből lényegében ki sem mutatható.
A kerületi lakosok által régebben megismert módszer a hagyományos permetezés, amit évente kétszer kell elvégezni a sikeres védekezéshez, ennek ellenére ezt a metódust kedvezőbb áron lehet elérni, mint az injektálást. A program keretében választható védekezések időzítése a peték keléséhez igazodik, hogy már a kártétel elején védve legyen a lombkorona.
Mindkét növényvédelmi mód biztonságos az emberre és a társállatokra is. A beporzó rovarok szempontjából, az alacsonyabb dózis miatt, az injektálás a kedvezőbb. Mivel a háziméhek lényegében egyik fafaj virágáról sem gyűjtenek mézet, így nem kerülnek kapcsolatba az érintett fafajok egyedeivel.
A fák növényvédelmével kapcsolatos támogatás igénylése érdekében a Hegyvidéki Zöld Iroda felhívást tett közzé, ennek szövege a cikkünk melletti hasábokon olvasható. A védekezés várhatóan áprilisban kezdődik a XII. kerületben.

(Barta)