Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Onkodiagnosztikai Központ épül

Korunk legmodernebb diagnosztikai eszközeivel és terápiás módszereivel, valamint országos telemedicina-központtal szolgálhatja a daganatos betegek gyógyulását az egynapos Onkodiagnosztikai Központ. A kiemelt jelentőségű, mintegy 14 ezer négyzetméteres komplexum az Országos Onkológiai Intézet Gyógyfű utcai területén épül. A 31 milliárd forintból megvalósuló beruházás részleteiről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója beszélt az alapkőletétel napján.

Saját, uniós és a kormány által biztosított forrásoknak köszönhetően az elmúlt négy évben már eddig is jelentős fejlesztések történtek az Országos Onkológiai Intézetben (OOI). Ahogy arról korábban mi is írtunk, az intézménynek 2019-ben saját forrásból, mintegy 400 millió forintból újította fel a fej-nyaksebészeti osztályt, 2020-ban pedig az Egészséges Budapest Program keretében 1,5 milliárd forintból új sugárterápiás eszközöket szerzett be.
Tavaly júniusban 36 millió forintból megnyitotta a PCR-laborját, majd még ugyanebben az évben, a magyar kormány közel 3 milliárd forintos támogatásának köszönhetően, új mellkassebészeti műtőblokkot és intenzív terápiás részleget avatott. Közép-Kelet-Európában itt zajlott le az első tüdőtranszplantáció, amivel egy olyan beteg életét mentették meg, akinek a koronavírus miatt teljesen roncsolódott a tüdeje. A nemrég induló robotsebészeti programnak köszönhetően pedig több műtétet is sikerült elvégezni a daVinci X elnevezésű géppel. Az OOI középtávú tervei között szerepel egy regionális robotsebészeti képzőközpont, amihez 48 millió forintos minisztériumi támogatással egy szimulátort is beszerzett.
Az elmúlt négy évben több diagnosztikus, laparoszkópos, valamint vákuumasszisztált emlődiagnosztikai eszközzel bővült a kórház gépparkja. Az intézet csatlakozott a magyar kormány által biztosított kórházfelújítási programhoz, aminek a részeként megújultak a folyosók, a várók és a kórtermi fürdőszobák.Onkodiagnosztikai_kozpont_epul1A daganatos betegek gyógyítását szolgáló hegyvidéki intézmény most újabb mérföldkőhöz érkezett: hamarosan megépülhet a szakma által is régóta várt egynapos Onkodiagnosztikai Központ, ahol PET MR, PET CT, endoszkópos diagnosztika, citológia és mikropatológia mellett a különböző kutatóosztályok, továbbá egy országos telemedicina-központ is helyet kapnak. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint ahhoz, hogy a kórház kiteljesedjen, és be tudja tölteni népegészségügyi szerepét, hiányzott egy olyan épület, ami megteremti a feltételeit annak, hogy az OOI az egész ország onkológiai ellátási rendszerét kiszolgálja.
„Az új épülettel egy huszonkilenc éves periódus is lezárul, hiszen ezzel egyetlen négyzetcentiméter sem marad a szocialista realizmus időszakából: a kubatúrából, a furnérlemezekből készült íróasztalokból, a régi műszerekből és üvegedényekből. Az intézmény be tudja tölteni országos feladatát, és a Közép-kelet-európai Onkológiai Akadémiának is olyan színvonalú központja lesz, ami minden részlegében összevethető bármilyen európai vagy amerikai onkológiai intézettel – fogalmazott az intézet korábbi főigazgatója az Onkodiagnosztikai Központ alapkőletétele alkalmából, majd hozzátette: – Nincs más hátra, mint előre! Az új épületet meg kell építeni, be kell rendezni, és meg kell tölteni élettel, tudománnyal, hogy megalapozzuk a jövőt.”
A 31 milliárd forintból megvalósuló beruházásról Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója elmondta, a 14 ezer négyzetméteres központ lehetőséget nyújt arra, hogy a diagnosztikai vizsgálatok egy-két nap alatt elvégezhetők legyenek, ami a szükséges terápiák megkezdését is felgyorsítja.Onkodiagnosztikai_kozpont_epul2„Az új épületben kétszintes, kilencvenöt férőhelyes mélygarázs is helyet kap, ami remélhetőleg megkönnyíti a parkolást. A földszinten képalkotó diagnosztika, az első emeleten patológia, citológia, a másodikon onkogenomika és protechnika kutatóosztályok, prognosztikai osztályok, a legfelső szinten pedig az Országos Telemedicina Központ, valamint a molekuláris patológia lesz” – sorolta a főigazgató, aki végezetül Kásler Miklóssal közösen elhelyezte az egynapos Onkodiagnosztikai Központ alapkövét.
Az 51 hónapos futamidejű projekt kivitelezési tervei már elkészültek. Hamarosan a munkagépek is megjelenhetnek az intézet Gyógyfű utcai területén, hogy olyan világszínvonalú komplexumot építsenek, ami jelentősen hozzájárulhat a daganatos betegek gyógyulásához.

B. M.