Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sikeres_egyeztetesek_a_fogaskereku_ugyeben

Sikeres egyeztetések a fogaskerekű ügyében

Az őszi pályafelújítási munkák november közepén véget értek, ennek ellenére nem indította újra a fogaskerekű vasutat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mivel a főváros vezetése sokáig nem tette egyértelművé, hogy legkésőbb tavasszal újraindulhat a fogas, és a korábban közlekedő pótlóbuszok sem álltak forgalomba, a környéken élők petíciókat indítottak. A tiltakozó lakókhoz Fonti Krisztina alpolgármester is csatlakozott, aki két levelet is írt a főpolgármesternek a fogas újraindítása érdekében. Ezt követően, Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére, a Fővárosi Közgyűlés a november 30-i ülésén napirendjére vette a kérdést.

A fővárosi képviselők végül egyhangúlag támogatták Pokorni Zoltán előterjesztését, amely kimondja: szükségesnek tartják a fogaskerekű vasút menetrend szerinti közlekedésének mihamarabbi, de legkésőbb jövő áprilisi visszaállítását. Emellett arról is döntöttek, hogy a fogas téli szünetének ideje alatt igényvezérelt TELEbuszok közlekedjenek a környéken. A polgármester javaslatára a közgyűlés támogatásáról biztosította a fogaskerekű felújítását és nyomvonalának meghosszabbítását a Normafáig, valamint a Széll Kálmán térig.Sikeres_egyeztetesek_a_fogaskereku_ugyeben

„Örvendetes, hogy a több mint kétezer aláírást összegyűjtő hegyvidéki polgárok határozott fellépése és Fonti Krisztina alpolgármester közreműködése eredménnyel járt. Ezek hatására a főváros vezetése a szavát adta, hogy áprilisban újraindulhat a fogas” – értékelte a döntést Pokorni Zoltán. A polgármester pozitív fejleménynek tartja azt is, hogy kiderült, mégiscsak meg lehetett hosszabbítani a fogaskerekű fejlesztésére vonatkozó építési engedély időtartamát. Mint fogalmazott, „most már arról folyik a vita, mennyire szereti a főváros, illetve a kormány a fogas újjáépítésének, meghosszabbításának a terveit, és nem arról, kinek a hibájából marad el a fejlesztés”.

A lakossági panaszok miatt a fogaskerekű buszpótlásának módjáról december 13-án egyeztetett Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina alpolgármester és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója. A tárgyaláson sikerült elérni, hogy a BKK figyelembe vegye a Hegyvidéken élők igényeit és érdekeit.

A pótlásról szóló megállapodás értelmében a reggeli és a délutáni csúcsidőben az érintett iskolák tanítási rendjéhez igazodó, menetrend szerinti buszjáratok helyettesítik a fogaskerekűt a januári iskolakezdés napjától. A pontos menetrend megtervezése folyamatban van, erről később ad tájékoztatást a BKK.

Megállapodás született arról is, hogy csúcsidőn kívül a felfelé való közlekedés megkönnyítésére előzetes telefonos időpont-egyeztetés nélkül is elindulnak a buszok a Szent János Kórház melletti megállóból abban az esetben, ha az utas az indulási időpont előtt ezt jelzi a helyszínen tartózkodó buszvezetőnek. A fennmaradó napszakokra a fogaskerekű korábbi felújításának idejére már bevezetett, úgynevezett igényvezérelt TELEbusz szolgáltatás is megmarad. A BKK tájékoztatása szerint a telefonos rendelés lehetőséget ad arra is, hogy az utasok napokra, vagy akár egész hétre előre időzítve jelezzék utazási igényüket.

A 105-ös busszal kapcsolatban a Hegyvidéki Önkormányzat azt kérte a BKK-tól, hogy a mostani, napközben alkalmazott 20 perces járatsűrűség ismét 10 perces lehessen. A fővárosi közlekedési cég jelezte, hogy a belváros eléréséhez több alternatív irány is rendelkezésre áll Németvölgy térségéből, ezért ezt szakmai okokból nem tudja vállalni. Így kompromisszumos megoldásként abban egyeztek meg a felek, hogy január közepétől a 105-ös busz napközben 15 percenként közlekedik.

n.