Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

injekcio1

Életmentő injekciók az önkormányzattól bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak

Egy budapesti iskolában mogyoróallergia okozta súlyos reakciók miatt a napokban rosszul lett és életét vesztette egy hétéves kisfiú. Az eset nyomán a Hegyvidéki Önkormányzat úgy döntött: a XII. kerületi bölcsődék, óvodák és iskolák számára speciális adrenalininjekciókat biztosít, amik anafilaxiás sokk esetén életet menthetnek.

Az anafilaxiás sokk életveszélyes állapot: ilyenkor a szervezet annyira túlzásba viszi az allergén elleni védekezést, hogy összeomolhat a légzés és a keringés. Ritkán fordul elő, de ha bekövetkezik, azonnali beavatkozásra van szükség. Minden pillanat számít, akár tíz perc alatt összeomolhat a keringés megfelelő segítség nélkül, így még a mentők kiérkezése előtt adrenalininjekciót kell beadni a betegnek.

Kiknél állhat fenn az életveszélyes allergiás reakció kockázata? Dr. Zonda Igor allergológus, klinikai immunológus elmondta, hogy a magas kockázati csoportba azok tartoznak, akik allergiásak a földimogyoróban vagy a halakban található egyes fehérjékre. Nem minden földimogyoró- és halallergiásról van szó, hanem csak kis részükről, akik a magas rizikójú komponensekre allergiásak. Azt, hogy kik tartoznak ebbe a körbe, molekuláris diagnosztikai vizsgálattal ma már egyszerűen meg lehet állapítani. Erre a kockázatra más ételallergiák kapcsán végzett vizsgálatok során is fény derülhet.

Életveszélyes allergiás reakció ritkán méh- vagy darázscsípésnél is előfordulhat. Sokan tévesen allergiának vélik azt, ha például egy combot ért szúrás után az egész combon duzzanat alakul ki. Ez csak egy fokozott helyi reakció, ám ha valakinek bedagad a nyaka, miután egy méh a lábába eresztette a fullánkját, az már anafilaxiás sokkra utal.

Az allergológus szerint az anafilaxia egyik első, tipikus tünete, hogy az allergiás reakció testszerte viszketést okoz, majd elkezd duzzadni a bőr alatti kötőszövet a szem alatt, a szájnál vagy a fülnél. Ezután ájulás következhet be, ami azt jelenti, hogy értágulat alakul ki, és kezd összeomlani a keringés.

Dr. Zonda Igor azt tanácsolja a szülőknek, hogy ha tudomásuk van gyermekük magas rizikójú komponensekkel szembeni allergiájáról, biztosítsák, hogy mindig legyen nála úgynevezett adrenalin-öninjektor. Mint mondta, egy öt-hat éves gyerek már meg tudja tanulni, mik az anafilaxia első jelei, és ilyenkor be kell adni a szert a combjába vagy az alkarjába.

Az orvos fontosnak tartja, hogy a szülők mindig tájékoztassák gyermekeik óvodáját, iskoláját az ismert allergiáikról. Szerinte az is növelné a gyerekek biztonságát, ha minden oktatási-nevelési intézményben tartanának adrenalin-öninjektort, és ezt a pedagógusok is tudnák és mernék használni. Egy óra alatt el lehet sajátítani az eszköz használatát.

A pedagógusoknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy végzetes lehet, ha egy anafilaxiás nem kapja meg az életmentő szert. Ez jóval nagyobb veszélyt jelent, mintha „feleslegesen” kapná meg az injekciót a súlyos tüneteket mutató gyerek.

– A Hegyvidéki Önkormányzat valamennyi hegyvidéki bölcsőde és óvoda számára beszerzi a súlyos, akár halálhoz is vezető allergiás reakciók jelentkezésekor beadandó, életmentő adrenalin-öninjektort, intézményenként két darabot – mondta el lapunknak Fonti Krisztina alpolgármester. – Az erről szóló javaslatot már a képviselő-testület következő ülésén előterjesztjük, ahogy erről az egészségügyi és szociális bizottság ülésén jelen lévő képviselőket is tájékoztattuk. Mivel egy önkormányzat gyorsabban tud cselekedni, mint a Klebelsberg Központ, ezért erre az évre a központ által fenntartott hegyvidéki általános és középiskolák számára is biztosítjuk a megfelelő számú adrenalin-öninjektort. Az óvodai és az iskolai orvosokkal együttműködve oktatást is szervezünk a pedagógusoknak arról, hogyan kezeljék szakszerűen az allergiás rohamokat.

A hegyvidéki intézményekben már eddig is külön figyeltek az allergiával élő gyerekekre. Az óvodai felvételnél szükséges a szülőnek nyilatkoznia gyermeke étel- vagy egyéb allergiájáról, és az anamnézis-adatlap is tartalmaz allergiára vonatkozó adatot – gyógyszerérzékenység, étel- vagy egyéb allergia előfordulása –, ez része a gyerekek egyéni fejlődését nyomon követő dokumentációnak.

Az allergiákat az óvodapedagógusok és a dajkák is számontartják – helyettesítés esetére a csoportszobában külön faliújságon van feltüntetve, egyéb fontos információkkal. Lényeges, hogy ezt csak a csoportszobában dolgozók látják, idegen nem. Az ételallergiát természetesen a konyhai dolgozók is számontartják, név szerint. Az intézményvezetők szakorvosi vélemény alapján az étkezést biztosító céggel is folyamatosan egyeztetnek a speciális étkezés lehetőségeiről.

n.