Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fórum a Böszörményi úti turulszobor környezetének rendezéséről

Programalkotó pályázatot hirdetett tavaly a Hegyvidéki Önkormányzat a Böszörményi úti turulszobor környezetének átalakítására. Ennek tanulságairól, a terület fejlesztésének lehetséges irányairól beszélgettek szakemberek és környékbeli lakók azon a fórumon, amit az önkormányzat megbízásából a Magyar Urbanisztikai Társaság tartott a Hegyvidék Galériában.

„A második világháborús áldozatok emlékművéhez nem a legmegfelelőbb jelképet választották 2005-ben az önkormányzat akkori vezetői, ma már látjuk, hogy nem összeegyeztethető az áldozatokra való emlékezés a turulszimbólummal. Az új, városmajori emlékmű felállítása után adja magát a kérdés, mit csináljunk a megmaradó szoborral, továbbá hogyan lesz annak környezete használható, urbanisztikai szempontból értékes hely” – mondta el Pokorni Zoltán a tervezési előzmények kapcsán.

A polgármester kitért arra is, hogy a turulszoborral kapcsolatban sokan az elbontást, míg mások az első világháborús emlékművé alakítását javasolták, végül azonban arra jutottak, hogy az átnevezés vagy az elbontás a múlt eltüntetését hordozná magában. Talán szerencsésebb szembenézni a múlttal, elmesélni a turul mint szimbólum történetét, amire ígéretes kísérlet volt az önkormányzat által nemrég szervezett történeti kiállítás. Ennek anyaga alapján szeretnék majd bemutatni a téren a turul napjainkig tartó történetét.Forum_a_Boszormenyi_uti_turul_szobor_kornyezetenek_rendezeserol1

Hapszné Tarcsafalvi Eszter kerületi főépítész arról beszélt a fórumon, hogy a turulszobor környezete városépítészeti értelemben kapupozíciót tölt be, de a látványa jelenleg meglehetősen rideg, és az Istenhegyi út jelentős forgalma miatt eléggé zajos a környezete, ezért közterületként nem lehet komfortosan használni. Az önkormányzat szeretné, ha a terület jól működő városi térré válna. Ennek megvalósítása rendkívül komplex előkészítést igényel, ezért a tervezési program megalkotásához a Magyar Művészeti Akadémia segítségét kérte.

A szakmai szervezet fiatal, gyakorló építészeket kért fel ösztöndíjasai közül, hogy képekkel fogalmazzák meg a terület használata által megkívánt tervezési elveket. A főépítész elmondta, hogy tavaly októberre elkészült hat koncepció, ezek közül a bírálóbizottság kettőt továbbtervezésre is alkalmasnak tartott, kettő esetében pedig az ötletet, az eredetiséget díjazta.

Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építész, az ötletpályázat bírálóbizottságának elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia építőművészeti tagozatának vezetője a tervezőcsapatok elképzeléseiről szólt. Az alkotók egymástól teljesen elérő koncepciókkal álltak elő. Az egyik csapat erdőszerű növénytelepítést javasolt a térre, míg mások oszlopok és kerítéselemek alkalmazásával képzeltek el egy szoborkertet. Voltak, akik lugasszerű kiállítóteret vázoltak fel, a turulszobrot pedig feszített víztükörre helyezték tervükben.

M. Szilágyi Kinga tájépítész, egyetemi tanár szerint a két legjobbnak ítélt koncepcióterv előnye, hogy jó ötleteket ad a környezet „csendesítéséhez”, barátságosabbá tételéhez. Körmendy Imre építész, a Magyar Urbanisztikai Társaság örökös tiszteletbeli elnöke elsősorban azokat a megoldásokat értékelte, amik legömbölyített térformákat alkalmaznak, úgy véli ugyanis, hogy a hegyes szögű formák a keménységgel, a háborúval hozhatók összefüggésbe.Forum_a_Boszormenyi_uti_turulszobor_kornyezetenek_rendezeserol2

A környéken lakók közül többen is felszólaltak a fórumon, és főként praktikus szempontokra hívták fel a figyelmet. Mindenekelőtt arra, hogy legyen egy olyan nyugodt része a térnek, ahol pihenhetnek, feltöltődhetnek az emberek. Valaki azt tanácsolta a leendő tervezőknek, hogy fokozottan figyeljenek a hatalmas vízmennyiségre, ami nagyobb esőzésekkor zúdul a területre.

A kerületi főépítész szerint a programalkotó pályázat és a mostani, több mint másfél órás beszélgetés is hozzájárult ahhoz, hogy meg tudják határozni, a tér melyik részén van leginkább szükség beavatkozásokra. Az eddigi ötletek, észrevételek alapján úgy látják, valamilyen módon csökkenteni kellene a nagy forgalmú Istenhegyi út zajhatását, továbbá érdemes lenne jobban megnyitni a parkot a Böszörményi út felől. A terület könnyebb, akadálymentes átjárhatóságának biztosítását is fontosnak tartják. A kis téren a turulszobornak is van helye, de a pontos pozícióját a későbbi tervezési folyamat során kell majd meghatározni.

n.