Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„Az innováció fókuszában a jövő áll”

Mostantól nemcsak fenntarthatóbb, de gazdaságosabb is lesz a Semmelweis Egyetem Pető András Karának működése. Az 1,1 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően az eddiginél sokkal méltóbb, korszerűbb és kényelmesebb épületben végezhetik mindennapi munkájukat az intézmény dolgozói, hallgatói.

„1985-ben közel két évtizedes tervezőmunka és kivitelezés után adhatták át az egykori Pető Intézet Kútvölgyi úti épületét. Most, harminchét évvel később ismét ünneplünk” – fogalmazott dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a Semmelweis Egyetem Pető András Karának épületenergetikai fejlesztését záró eseményen.Az_innovacio_fokuszaban_a_jovo_all1A magyar állam támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében 761 973 800 forint vissza nem térítendő támogatással, hazai és saját forrásokkal kiegészítve, közel 1,1 milliárd forint értékű beruházás keretében valósult meg az épület műanyag és alumínium nyílászáróinak cseréje, alumínium redőnyszekrények beépítése, egy kondenzációs gázkazán és HMV-tároló beépítése. Mindemellett megújultak a radiátorok és termoszelepek.
„Az innováció fókuszában a jövő áll. A jövőbe érdemes fektetni, és éppen ezek a fejlesztések jelentik a legjobb és legfontosabb befektetéseket. Ezek támogatják azt, hogy a Pető András Kar konduktorképzése és a Semmelweis Egyetem az élmezőnybe segítsék egymást” – emelte ki az államtitkár.
„Olyan mértékben képviselnek és adnak értékeket a Semmelweis Egyetemnek, aminek köszönhetően ide mi mindig hazajövünk” – mondta a Pető András karról dr. Merkely Béla, a Semmelweis rektora. Kitért arra is, hogy a központi épület megújítása már Pető András víziójában is szerepelt.Az_innovacio_fokuszaban_a_jovo_all2„Ma petősnek lenni az egész világon különleges megtiszteltetésnek számít. A Semmelweis Egyetem rektoraként büszke vagyok arra, hogy intézményeink már öt éve erősítik egymást a kutatás, gyógyítás és az oktatás területén. Legfiatalabb karunk a hungarikumként jegyzett Pető-módszer forrása, a Semmelweis Egyetem pedig a régió vezető egészségtudományi intézményeként elhivatott abban, hogy minél szélesebb körbe eljuttassa azt az egyedülálló, kincsnek számító tudást, szemléletet, empátiát és szeretettel teli elköteleződést, amelyet a Pető András Kar képvisel” – folytatta dr. Merkely Béla, aki a fejlesztésről szólva kiemelte, hogy a beruházásnak köszönhetően az intézmény munkatársai, hallgatói a korábbinál sokkal méltóbb, korszerűbb, kényelmesebb és energiahatékonyabb épületben végezhetik mindennapi áldozatos munkájukat.
„Az új nyílászárók tetszetősen mutatják az utcán előttünk elhaladóknak, hogy a Semmelweis Egyetem valóban jó gazdája az ingatlannak, és fontos számára a jövő. A fűtéskorszerűsítés, a hőközpont rekonstrukciója, az épület energetikai besorolásának javulása pedig komoly megtakarítást hozhat a működésben a fenntartó számára, aminek pozitív következményeit itt, a karon is érezhetik majd” – fogalmazott dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Pető András Kar dékánja, aki köszönetet mondott kollégái munkájáért is, amivel jelentősen hozzájárultak a projekt sikeréhez.Az_innovacio_fokuszaban_a_jovo_all3

B. M.