Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Befejeződött az iskolai tetőfelújítás

A rendszeres beázások miatt halaszthatatlanná vált a tető felújítása, valamint a strangok cseréje a Németvölgyi Általános Iskolában. A közel fél évig tartó munkálatok mostanra befejeződtek, a felújított részeket Pokorni Zoltán polgármesterrel közösen járták be a Klebelsberg Központ, a tankerület és az intézmény vezetői.

„Kilencvenéves a Mackós iskola főépülete, az új szárny is lassan negyvenéves. A töredezett palatető és a tönkrement lefolyócsövek miatt több helyen is átáztak a falak, nem lehetett tovább halogatni a felújítást” – mondta el a polgármester, aki arra is emlékeztetett: az önkormányzati tulajdonú a Németvölgyi Általános Iskola épületének fenntartásáért már évek óta az állam felel. Az alulinformáltság miatt kezdetben aggódtak a szülők, ám Fonti Krisztina alpolgármester közreműködésével sikerült eloszlatni a kétségeket, mindenki megnyugodhatott a gyermeke egészségét, biztonságát illetően.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke arról beszélt, hogy a Közép-Budai Tankerületben csak tavaly 1,3 milliárd forint költségvetési forrást fordíthattak az épületek felújítására. Egy országos program részeként, az információs és kommunikációs eszközök fejlesztése keretében Közép-Budán is megkezdődött a pedagógusok és a diákok hordozható számítógépekkel való ellátása. Az egész tankerületbe 4300 notebook érkezik, ezek közül mintegy 2000-et a diákok, 2300-at pedig a pedagógusok kapnak meg. A XII. kerületben 1200-1200 gépet osztanak ki a tanárok és a gyerekek között. A Németvölgyi iskola számára közel 60 laptopot biztosítanak.Befejezodott_az_iskolai_tetofelujitas

Dimanopulosz Andrea, a Németvölgyi Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a tető- és strangfelújításoknak köszönhetően megszűntek a beázások, dugulások, továbbá a fejlesztések révén komfortosabbak lettek a mosdók, most már mindenütt van meleg víz. Felidézte, hogy az elmúlt hónapokban heti rendszerességgel hírlevélben tájékoztatta a szülőket, éppen hol tartanak a munkák. Ez a többség számára elegendőnek bizonyult, akiknek viszont még maradt kérdése, azokat mindig szívesen fogadta, hogy a saját szemükkel győződhessenek meg, nincsenek veszélyben a gyerekek.

„A tankerület, a kivitelező és az iskola közösségének együttműködésével mindig sikerült olyan megoldást találni, hogy a tanulók a lehető legkevesebbet érezzék a felújítás kellemetlenségeiből” – jelentette ki az igazgató. Példaként említette, hogy amikor fúrás zaja nehezítette a délelőtti tanítást, megbeszélték a kivitelezővel, hogy inkább délutánra ütemezze át a munkáját.

A felújítások idején az iskola udvara munkaterület volt, most azonban, hogy a kivitelező levonul, ismét birtokba vehetik azt a gyerekek. Dimanopulosz Andrea reméli, hogy a közeljövőben az udvarukat is rendbe tudják tenni, például az elöregedett gumiburkolat már teljes egészében cserére szorul.

n.