Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az év vadvirága az agárkosbor

Egy védett, de szerencsére még viszonylag gyakori orchidea lett a győztese az idén is meghirdetett közönségszavazásnak, amin az év vadvirágára lehetett voksolni. A Vadonlesők Közössége három jelöltet állított: a mocsári békaliliomot (Hottonia palustris), az agárkosbort (Anacamptis morio) és a csillagőszirózsát (Aster amellus). Lokálpatriótaként az utóbbi lehetett a legkedvesebb, hiszen ez a lila virágú faj előfordul a Hegyvidéken. Végül azonban az ország nagy részén fellelhető és a középhegységeinkben is élő agárkosbor kapta a legtöbb szavazatot.
Bár a XII. kerület kifejezetten gazdag orchideákban, az agárkosbor jelenlétére nincs hitelt érdemlő hivatkozás. Mivel a különösen a természetközeli gyepeket kedvelő, alacsony virág a Budai-hegység több pontján virít, így akár a sajátunknak is tekinthetjük.
Tudományos nevében a morio jelző a bolondosságra utal, a gazdagon nyíló agárkosbormezőkön ugyanis mindig rálelhetünk eltérő árnyalatú vagy módosult virágszerkezetű egyedekre. Ez a jelző sokkal találóbb, mint a magyar agár szó, mert a növényke se nem gyors, se nem előkelően kifinomult, és vadászni sem lehet vele.Az_ev_vadviraga_az_agarkosborInkább gyógyításra használták gumóit, de akár volt hatása a főleg ásványi anyagokat tartalmazó, föld alatti szárnak, akár nem, mára a természetvédelmi oltalom miatt már nem kerülhet a patikákba. Egyetlen tő eszmei értéke tízezer forint!
A mindössze 8-16 centiméter magas száron áprilisban, májusban nyílnak a lila virágok. Ekkor tűnhet fel, hogy az apró agárkosbor a boltokban kapható lepkeorchideák rokona, hiszen virága azonos felépítésű a trópusi növényekével. Ha a homokos sztyeppréteket járva van szerencsénk rátalálni, érdemes – elővigyázatosan – hasra feküdni, és szemrevételezni. Nincs is pihentetőbb elfoglaltság, mint a tavaszi napsütésben leheveredni a földre, és élvezni a már langyos, melengető napsugarakat, miközben egy igazán pompás virág lilaságán merengünk!

B.