Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Meg_kell_oriznunk_mindazt_amit_oroksegul_kaptunk_3

Meg kell őriznünk mindazt, amit örökségül kaptunk

„Magyarország újra a saját kezébe vehette a sorsát, nagy erővel fogott hozzá, hogy új államot és – amint Petőfi fogalmazott – új hazát teremtsen. Ám rövidesen rá kellett döbbennie, nem elég szabad országot megkísérelnie felépíteni, ha rákényszerítik, a szabadságért harcolni is kell” – mondta ünnepi beszédében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett március 15-i, koszorúzással és díjátadással egybekötött megemlékezésen.

„Mit őseink egy ezredév előtt tevének, azt kell tenni most tinektek (...). Egy új hazát, mely szebb a réginél, és tartósabb is, kell alkotnotok” – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Petőfi Sándor A nemzetgyűléshez című költeményével idézte fel az először megválasztott országgyűlési képviselők küldetését a hegyvidéki megemlékezésen március 15-én a MOM Kulturális Központban. Mint emlékeztetett, az első felelős minisztérium és az áprilisi törvények alapján létrejövő nemzetgyűlés hatalmas lendülettel látott munkához, hogy megvalósítsa a március 15-i tizenkét pontot és a reformkor célkitűzéseit.
„A rendelkezésükre álló rövid idő alatt máig ható munkát végeztek. Magyarország újra a saját kezébe vehette a sorsát, nagy erővel fogott hozzá, hogy új államot és – amint Petőfi fogalmazott – új hazát teremtsen. Ám rövidesen rá kellett döbbennie, nem elég szabad országot megkísérelnie felépíteni, ha rákényszerítik, a szabadságért harcolni is kell” – tette hozzá. Kiemelte: Magyarország 1989–90-ben vált szabaddá, és ma örülhetünk annak, hogy mi döntünk arról, merre haladjunk, mi döntünk szabadon az ország sorsáról.
A politikus kitért arra is, hogy ma béke van, bár soha az elmúlt huszonöt évben olyan közel nem éreztük a háború fenyegetettségét, mint most. „Az országnak nem lehet más célja, mint hogy béke legyen” – húzta alá, hangsúlyozva, hogy most is különösen fontos elismerni azokat a kiemelkedő teljesítményeket, amik hozzátesznek az ország, egy város és egy kerület életéhez.Meg_kell_oriznunk_mindazt_amit_oroksegul_kaptunk_2„A nemzeti ünnep a közösséget működtető teljesítmények elismerése, a köszönetmondás ideje is. A kerületet is az egymásra figyelő emberek összehangolt munkája működteti. Ma a feladat tehát az, hogy miközben az országban meg kell őrizni a békét, a nemzet függetlenségét százhetvennégy év után is megőrizzük, s közben ismerjük meg azokat, akik sokat tesznek azért, hogy a mindennapok értékesebbek, tartalmasabbak és biztonságosak legyenek. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor büszkék lehetünk arra, hogy a saját időnkben mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy az ország teljesedjen, fejlődjön, és megőrizzük mindazt, amit örökségül kaptunk: a szabadságot, a függetlenséget és a békét” – zárta gondolatait a miniszter.
Az ünnepi programban Dankó Richard zeneszerző, zongoraművész, karmester és Janszo Orsolya operaénekesnő közreműködésével a Nemzeti Dalt hallhattuk, a Németvölgyi Általános Iskola 4. a osztályos tanulói pedig a forradalom legfontosabb történéseit elevenítették fel. Sörregi Anna és kísérőzenekara kalotaszegi dallamokat és legényes táncokat adott elő.Meg_kell_oriznunk_mindazt_amit_oroksegul_kaptunk5A hagyományokhoz híven díjátadásokra is alkalmat adott a március 15-i megemlékezés. Székely Csaba tűzoltó törzsmester és Takács Bálint rendőr százados a Hegyvidék Közbiztonságáért díjat vehette át Pokorni Zoltán polgármestertől, Sztanyó István rendőr alezredestől és Veres Péter tűzoltó ezredestől, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Észak-budai Kirendeltségének vezetőjétől.
James Atkins vállalkozó, a biológiai sokféleség lelkes képviselője, a „Kertjeinkben a természet” című pályázat ötletgazdája, a Szent János Kórház terápiás kertjével kapcsolatos fejlesztések egyik megvalósítója, valamint Császy Alice helytörténeti kutató, a Ha a házunk mesélni tudna és a Történetek a Böszörményi út 6–8. életéből című helytörténeti kiadványok szerkesztője a Hegyvidéki Közösségépítő díjat kapta meg, amelyet Pokorni Zoltán és Fonti Krisztina alpolgármester adott át nekik. „Érdekes belegondolni abba, hogy hétéves koromban is itt énekeltem, ezen a deszkán, most, sok-sok évtizeddel később pedig ennek a csodálatos elismerésnek köszönhetően léphettem ismét a MOM Kulturális Központ színpadára” – mondta lapunknak Császy Alice.Meg_kell_oriznunk_mindazt_amit_oroksegul_kaptunk_1A „XII. kerület Sportjáért” „A” kategóriájában a Hegyvidéken élő, tanuló vagy dolgozó diákok, sportolók, edzők, sportvezetők és testnevelők munkáját ismerték el a díj adományozói. Szalay Júliát (aerobik), Balogh Mátét (tájékozódási futás), Bánkuti Alexandrát (szinkronúszás), Bársony Ottília Esztert (kajak-kenu), Gulyás Milán Balázst (torna), Horváth-Terták Júliát (Fit-kid), Kobela Kírát (akrobatikus rock and roll), Komoróczy Lora Fannit (úszás), Nagy Marcell Ádámot (atlétika, rúdugrás), Sági Nikolettet (judo), Szabó-Seri Lillát (műugrás és toronyugrás), Szórádi-Varga Lillát (sportmászás), Tajta Sárát (öttusa) és Zimányi Líviát (úszás) díjazták kiemelkedő sportteljesítményükért. A XII. kerületben tanuló vagy dolgozó fogyatékossággal élő sportolók kategóriájában Kőrösi-Fehér Nándor műkorcsolyázó vehette át elismerését.
A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria által meghirdetett, 1848. március 15-i eseményekhez kapcsolódó pályázaton az óvodások közül John-Szabó Lora Franciska, Győri Bella, Ábrahám Dániel, Oberajter Máté (I. helyezés – Normafa Óvoda), Koródi Emili, Beutum Elza, Polgár Vilmos, Manninger Johanna (II. helyezés – Táltos Óvoda), Cvijanovic Katarina, Espinola Lilianna, Molnár Fülöp, Vargyas János (III. helyezés – Mackós Óvoda), Győrfi Mira, Tóth-Gáti Hédi, Homoki Noémi és Irsay-Nagy Tünde (különdíj – Süni Óvodák) alkotott kiemelkedőt.
A XII. kerületi általános iskolák alsó tagozatos diákjainak kiírt „1848-as történelmi magyar zászló” pályázaton Jónás Márk, Subák Gábor, Verebes Róbert (I. helyezés – Virányos Általános Iskola), Darabánt Zalán, Mohácsi-Tornyai Barnabás (II. helyezés – Nyitott Világ Fejlesztő Iskola), a Németvölgyi Általános Iskola 3. a osztályos tanulói (III. helyezés), valamint Herbák Dóri, Szőnyi Boróka és Tóth Borbála (különdíj – Zugligeti Általános Iskola) munkáit díjazta a zsűri.
A felső tagozatosok esszéíró pályázatán Hayashi Erika (Zugligeti Általános Iskola) első, Hild Janka (Virányos Általános Iskola) második, Erdei-Király Dániel (Németvölgyi Általános Iskola) harmadik helyezést ért el. A Nyitott Világ Fejlesztő Iskola 7. osztályos tanulói különdíjban részesültek.Meg_kell_oriznunk_mindazt_amit_oroksegul_kaptunk4A kitüntetések átadása után Székely Csabát kérdeztük, aki egységével többször is jelentős szerepet vállalt az életveszélyes természeti katasztrófák és tűzesetek elhárításában. „Minden káreset más, ezért is választottam ezt a szakmát hivatásomul. Még mindig emlékszem a Testnevelési Egyetem tűzesetére, ahová mi értünk ki elsőként, hiszen mi voltunk hozzá a legközelebb. Óriási kihívás volt! Nagy megtiszteltetés számomra, hogy tíz év után ezzel a díjjal ismerik el a munkámat” – mondta el nekünk a tűzoltó törzsmester.
Az ünnepség a Gesztenyés kertben, az 1848-as obeliszknél ért véget, ahol a nemzetiségek, egyházak, hagyományőrző és bajtársi szervezetek, a helyi közösségek, a kulturális és oktatási intézmények, a rendőrség és a pártok képviselői helyezték el koszorúikat.
„Ha megkérdezzük ismerőseinktől, hogy tudják-e a szüleik nevét, csodálkozva válaszolnak: persze, tudjuk! Ha megkérdezzük tőlük, tudják-e a nagyszüleik nevét, valószínűleg ugyanígy felelnek. A dédszülőkkel azonban már lehet, hogy zavarban vagyunk. A személyes történetünk általában egy évszázadra nyúlik vissza. A magyarok múltbéli koordinátarendszerét Petőfi Sándor, Széchenyi István, Kossuth Lajos, Jókai Mór alkotják – nagyszülők és felmenők helyett rajtuk keresztül tájékozódunk az időben. Ők a mi magyar mitológiánk” – fogalmazott Pokorni Zoltán, aki arról is beszélt, hogy a március 15-i megemlékezéshez hasonló ünnepek tartják össze a magyar közösséget.
A polgármester szerint nem könnyű eldönteni, hogy a történelmi eseménysorból mi az, ami leginkább segít a ma problémáinak megoldásában. „Jelenleg háború dúl a szomszédunkban. Hogy ebben tud-e segítséget nyújtani ’48 emléke, nehéz megmondani. Én azt látom, hogy a Hegyvidéken élő közösség nagyon jól vizsgázott az elmúlt hetekben. Gyönyörű példáit látjuk a segítőkészségnek: az itt élők sok más mellett szállást, ételt, jó szót vagy fuvart ajánlottak fel – függetlenül attól, hogy a bajbajutottak magyarul vagy ukránul beszélnek” – emelte ki Pokorni Zoltán, aki a Hegyvidéki Önkormányzat nevében Fonti Krisztina alpolgármesterrel közösen rótta le tiszteletét az emlékműnél.

Boussebaa Mimi