Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ki a szabadba – könyvvel a kézben!

A Hegyvidéki Zöld Kör egyik alapítója kihasználta a járványhelyzet során váratlanul kapott időt, s bejárta szűkebb és tágabb természeti környezetünket. A kirándulások tapasztalataiból egy tanösvényeket bemutató könyv született, amelyet népszerűsége miatt már újra kellett nyomni.

Hegyes Katalin Ki a szabadba! című könyvének alcíme: 130 izgalmas tanösvény Budapesten és környékén. A Gingko Kiadó gondozásában megjelenő kötet hiánypótló abból a szempontból, hogy ilyen átfogó terjedelemben még nem készült a különböző tanösvényeket együtt bemutató munka.
Az összesen ötszáz hazai helyből azok kerültek a könyvbe, amelyek könnyen – legfeljebb egy-másfél óra utazással – elérhetők a kerületből, és valamilyen szempontból érdekesek, egyediek. Persze szerepelnek olyanok is, amikhez még csak buszra sem kell szállni, hiszen a gyűjtemény tartalmaz több hegyvidéki célpontot is. A könyv egyik célja, hogy ötleteket adjon fél- vagy egész napos kirándulásokhoz, és számos kevésbé ismert útvonalra is felhívja a figyelmet. A Normafán is tapasztalhatjuk a hétvégi tumultust, ami nagy terhelést jelent az erdőnek. Legtöbbször ugyanazokat a helyeket ajánlják az internetes portálok, pedig sok más, izgalmas felfedeznivaló is vár minket Budapesten és környékén.Ki_a_szabadba1A Kis-Sváb-hegyen rögtön két tanösvény található – a gyerekeknek szóló meseösvény és a természeti értékeket bemutató –, ezek példáján keresztül pedig megismerhetjük a könyv felépítését. Az egyes ösvények egy-egy könnyen áttekinthető oldalt, oldalpárt foglalnak el, a lapok széle pedig színkóddal segíti az eligazodást. A 35 budai tanösvény zöld színt kapott, a narancs csík a 12 pestit, a bordó az 56 dunántúlit jelöli, végül a világossárga oldalakon vannak a Dunától keletre keresendő helyek, amikből összesen 27-et emel ki a könyv.
A színes csíkon piktogramok jelölik a fő jellemzőket, például hogy az ösvény milyen tematikájú, nehézségű, van-e hozzá ismertetőfüzet vagy szakvezetés, járható-e biciklivel, babakocsival, kerekesszékkel. A cím alatt a túra hossza, az állomások száma látható, vagy az (ami különösen távolabbi kirándulások esetén hasznos), hogy az út visszatér-e a kiindulópontra. Egy gyakorlott túrázó már az ismertető elolvasása előtt láthatja, hogy az ösvény megfelel-e az adott társaságnak, évszaknak, korosztálynak.Ki_a_szabadba2A budapesti helyek ismertetése a közösségi közlekedéssel történő megközelítés lehetőségeivel folytatódik, de az autósok kedvéért a kiindulópont navigátorba beírható GPS-koordinátáit is megadja a kötet. Itt kapott helyet – amennyiben ez egyáltalán releváns az adott ösvénynél – a nyitvatartási idő is, amely a fenntartó, kezelő aktuális információkat első kézből közzétevő honlapjára mutat.
A színes képekkel illusztrált leírás a praktikus információk mellett érdekességek sokaságát osztja meg az olvasóval. Ez a rész segíthet a választásban, de a könnyed hangvételű fejezetek akár egy borongós téli estén, a karosszékben ülve is egyfajta „utazást”, értékes olvasmányt jelentenek.
Az említett Kis-Sváb-hegyi tanösvénnyel kapcsolatban például nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy Buda 1686-os visszafoglalásánál a keresztény sereg támadását jelző – később névadóvá váló – sváb tüzérek innen lőtték a várat, hanem azt is, hogy 1969-től egy indián törzsnek is otthont adott a hegy. Villanószemről és társairól csak ennyi szerepel, de a mellékelt QR-kódot feltörve további részletek is kiderülnek. A kerület öt tanösvénye (a Kis-Sváb-hegyen lévők mellett a Normafa kardioösvénye, az Ördög-orom és a Jókai-kert), persze, csak kedvcsináló a kötetben felsorolt válogatáshoz.
Téved, aki azt hiszi, hogy a százéves múltra visszatekintő tanösvények csak természetjáróknak és kisgyerekes családoknak kínálnak programot. A tavaly megjelenő kiadványban a botanikai, zoológiai és geológiai tematikájú tanösvényeken túl találunk gasztro-, egészségőrző, mese- vagy éppen kultúrtörténeti túraútvonalat is. Van olyan, amivel nyomon követhetjük az egyik leghíresebb betyárt, vagy bepillanthatunk helyi kultúrtörténeti érdekességekbe, jobban megismerhetjük az ott élő növényeket, állatokat.Ki_a_szabadba3Olyan QR-kód is akad, amit megnyitva, virtuális segítséggel, egy verset hallgathatunk meg, vagy ismeretterjesztő filmet nézhetünk. Nem nevezhető tehát egysíkúnak a felhozatal, és a tág kitekintésre lehetőséget adó linkek miatt még a „legkockább” kamaszok is rávehetők egy kis kirándulásra – persze szigorúan csak telefonnal a kézben, hiszen több útvonalat a Digitális Vándor applikációja segítségével lehet megismerni.
Nem mintha egy függőhíd, kilátó vagy madárles nem lenne elég vonzó élmény, ám számtalan tanösvényhez készült a helyi érdekességeket ismertető füzet, interaktív feladatsor vagy applikáció is. Ezeket a pedagógusok használhatják akár osztálykirándulás, akár szabadtéri foglalkozás keretében.
Aki belekezd, biztosan mindig talál egy következő úticélt. Hazaérve pedig mindenki magának jegyezheti a teljesített tanösvényeket a könyv dicsőségtábláján, így könnyen követhető a már bejárt útvonalak listája.
A tavaszi idő amúgy is mindenkit a szabadba csábít, de ha elkél még egy kis segítség, akkor élőben is meg lehet hallgatni a szerzőt a Klímabarát Esték programsorozat keretében május 9-én 18.00 órától. Hegyes Katalin betekintést nyújt a tanösvények sokszínűségébe, számos tippet ad, és arról is mesél majd, hogy miért született könyv az átélt élményeiből. A kirándulásokhoz kapcsolódó legjobb sztorikat is meghallgathatják az érdeklődők a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, köztük talán olyanokat is, amik nem szerepelnek a nyomtatott oldalakon.Ki_a_szabadba4

(Barta)