Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az év fajai – hegyvidéki szemmel

A XII. kerületi központú Magyar Madártani Egyesület 1979-ben választotta meg először az év madarát. Azóta már több más állatot is fókuszba állít, és sok egyéb szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez, így se szeri, se száma a 2023-as esztendő fajainak. Némelyikük a Hegyvidéken is előfordul.

A szürke alapszínű barkóscinege lett az idei év madara. Ez az 50 ezer forint eszmei értékű kis szárnyas a nádasok lakója. Nem vonul, egész évben nálunk él mintegy 5-6 ezer párra becsült állománya. A tavalyihoz hasonló száraz, meleg évek és a nádasok pusztulása nem kedveznek a terjedésének, de a költőhelyek védelmével stabilizálható a populáció.
A Magyar Madártani Egyesület által megválasztott fajok között évente felváltva szerepel egy-egy hüllő és kétéltű. Most az utóbbi éve van, amely csoportot az alpesi gőte képviseli. Bár kerületünkben is élnek gőték, ez a faj nem fordul elő itt, a magasabb hegyvidéket és a zavartalan vizes élőhelyeket kedveli. Kifejezetten ritka, eszmei értéke 100 ezer forint. Leginkább élőhelyének pusztulása veszélyezteti, valamint az egyre jobban terjedő gombabetegsége, ami szerencsére még nem jutott el Magyarországra.Az_ev_fajai_-_hegyvideki_szemmel1A most először megválasztott év lepkéje a fecskefarkú pillangó lett, amely az egész országban elterjedt, a Hegyvidék zöldövezeti kertjeiben is gyakorinak mondható. Világállománya veszélyeztetett, ezért Magyarországon is védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Nagy méretű, tetszetős rovar, de könnyű összetéveszteni a kicsit fakóbb kardfarkú pillangóval, amelyik azonos élőhelyen fordul elő.
A fecskefarkú már az első meleg napokon, márciusban szárnyra kap. Évente három nemzedéke fejlődik, ezeket szeptemberig lehet megfigyelni. Hernyói nagyok, élénkzöldek, fekete-sárga mintásak. Előfordulhat, hogy kerti növényeinket rágják, de ne feledjük: a pillangó ebben a fejlődési stádiumában is védett!
Az Országos Erdészeti Egyesület szintén közönségszavazással döntött az év fafajáról, amely a vénic-szil lett. A szúnyogfa néven is ismert, közepes termetű fa őshonos, de főleg a sík vidéket kedveli. Márciusban, lombfakadás előtt virágzik, májusban termése hullani kezd. Akár száz évet is megél, és ritkán nő 25 méternél magasabbra.
A Vadonlesők Közössége választotta meg az év vadvirágát, a mészkedvelő borzas lent. A bájos, liláskék virágokat nevelő lenféle országszerte elterjedt, a Budai-hegységben is előfordul, főleg száraz gyepekben, sztyeppréteken, ritkábban száraz tölgyesekben. Akár 80 centiméter magasra is nyúlhatnak felálló szárai, amelyek csúcsán álfüzért alkotnak az ötszirmú virágocskák. Természetvédelmi értéke 5 ezer forint.
Szintén a Vadonlesők Közössége koordinálta az év emlősének kiválasztását, amely a vakond lett. Magával a fekete bundás rovarevővel kevesen találkoznak, de a túrásai sok kertbarátnak okoznak fejtörést, pedig százhúsz éve a mezőgazdaságilag hasznos állatok között lett védett. Természetvédelmi értéke ma 25 ezer forint. A szervezet honlapjának adatbázisa szerint a hegyvidéki kertekben is felbukkan, bár a talajadottságok nem teszik számára igazán vonzóvá a városi zöld területeket.Az_ev_fajai_-_hegyvideki_szemmel2A 2023-as év rovara – a Magyar Rovartani Társaság szavazásán – a nem túl bizalomkeltő nevű közönséges temetőbogár, amely főleg erdőségeinkben él. Az 1-2 centiméter nagyságú, sárga-fekete foltos szárnyfedelű faj éjszaka aktív, így ritkán kerül szem elé.
Többi rokonához hasonlóan petéit elhullott állatokba rakja, ezeket a szaglása segítségével gyorsan megtalálja. Ha több rovar is érkezik, akkor megküzdenek a tetemért, amely alól a győztes pár kikaparja a földet, ezzel ténylegesen eltemeti, majd földdel be is takarja. Ezután rakja le a nőstény a petéket a földbe vájt bölcsőkbe. A kikelő lárvákat ciripelő hanggal hívja a dög közepében kialakított fészekbe, ahol azok gyorsan gyarapodva fejlődnek ki. A faj köztisztasági szolgálatával hasznos tagja az erdők életközösségének.
A teljesség igénye nélkül megemlítjük, hogy az év hala a lápi póc, gombája a disznófülgomba, ásványa az antimonit, míg ősmaradványa a borostyánkő.Az_ev_fajai_-_hegyvideki_szemmel3

(B.)