Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki nemzetiségi közmeghallgatások (3.)

Kulturális rendezvényekkel, képzőművészeti kiállításokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, könyvbemutatókkal és sok egyéb programmal színesítik a Hegyvidék közéletét a XII. kerületi nemzetiségek tagjai. Az őket képviselő önkormányzatok minden év végén megtartják közmeghallgatásaikat, így történt ez 2022-ben is.

Örmény közmeghallgatás
Erdély Szentendrén

A koronavírus-járvány 2022 elején még jócskán befolyásolta a mindennapi életet, ezért a Budapest XII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat első programjára is kicsit többet kellett várni a szokásosnál. Ez egy előadás volt az Orlai utcai örmény templomban, ahol az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület (EÖGYKE) jóvoltából Fabók Dávid, a hegyvidéki örmény önkormányzat tagja tartott könyvbemutatót. Mint elmondta, nagybátyja, Dávid Csaba évekig szerkesztette az Erdélyi Örmény Gyökerek füzeteket, rengeteget tett az örménységért. Az ő írásaiból válogatott egy kötetre valót, Lectori salutem címmel, az előadásban pedig nemcsak ezekről ejtett szót, hanem igyekezett Dávid Csabát is bemutatni.
A hegyvidéki nemzetiségi önkormányzat következő rendezvénye az érdi Magyar Földrajzi Múzeum meglátogatása volt, ahol dr. Kubassek János, az intézmény igazgatója beszélt Örményországról. Ezután a Városkúti úti Makovecz Központ és Archívum épületében tárlatvezetésen vettek részt az örmények. A júniusi EÖGYKE klub keretében Czech János ’48-as tábornokra emlékeztek. Őt azért nem végezték ki Aradon, mert időben Spanyolországba emigrált, utána Argentínában telepedett le, és elévülhetetlen érdemeket szerzett az ottani katonai akadémia létrehozásában.
A szentendrei Skanzen májusban hívta életre az erdélyi részleget, amelyet első protokollprogramjaként Novák Katalin köztársasági elnök nyitott meg. Itt különböző városok épületeiből válogatva megépült egy főtér, amely az egykori erdélyi kisvárosok arculatát mutatja be. Ide került egy ház Kézdivásárhelyről is, ebben a Dávid családnak az egykor az ottani főtéren 1830-tól működő vegyeskereskedése vehető szemügyre.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok2Fabók Dávid elmondta, hogy több tárgyat biztosítottak a kiállításhoz, amelyen nézelődés közben dédapja zongorakeringőjét lehet hallgatni. Az üzlet feletti részben, a családi fotók alapján, egy középosztálybeli örmény lakást rekonstruáltak. A tárlatot a XII. kerületi örmények mintegy 40 fős csapata is megtekintette.
A szeptemberi EÖGYKE klub keretében mutatta be dr. Benedek Katalin művészettörténész azt az önkormányzat gondozásában megjelenő, képekkel gazdagon illusztrált kötetet, amely a Hegyvidéken élő örmény gyökerű családok történetét dolgozza fel. Hegedüs Annamária, a hegyvidéki örmény nemzetiségi önkormányzat elnöke a közmeghallgatáson kiemelte, hogy az összeállítás dr. Joós Ágnes, Béres László Attila és Hervay Tamás szakmai munkáját dicséri.
A mátramindszenti kirándulásukon az örmények Mihók Máriánál vendégeskedtek, aki a hetvenes évek közepén közreműködött az Orlai utcai örmény múzeum létrehozásában. Novemberben következett a hagyományos gálaműsor Pitti Katalin operaénekes részvételével. A zene mellett Hollóssy Kornélia operaénekesről és Simay Rozália zongoraművészről hangzott el előadás. A további három kiránduláson eljutottak régi erdélyi örmény településekre is, így Szamosújvárra, Gyergyószentmiklósra, Csíkszépvízre, valamint a Felvidékre és a Szigetközbe.

Szerb közmeghallgatás
Újdonságok a Tabán Esten

A szerb nemzetiségiek legnagyobb hegyvidéki programja a Tabán Est, amit évről évre támogat a XII. kerületi nemzetiségi önkormányzat – hangzott el dr. Lásztity Dömötör elnök összegzésében a közmeghallgatásukon. Az esemény szervezője, a Tabán Szerb Folklór Egyesület a MOM Kulturális Központ színháztermében megtartott esteken minden évben valamilyen újdonsággal várja a néptánc kedvelőit. A 2022. június 11-én huszonhetedik alkalommal megrendezett programban a KUD Sumadija szerb tánccsoport két koreográfiával gazdagította az egész estés előadást, a műsort követően pedig – Agatity Krunoszláv vezetésével – a tököli Zora zenekar szolgáltatta a talpalávalót a kupolateremben.
Jelentős esemény a fővárosban és környékén élő szerbek életében a Szent György-napi búcsú, a Szerb utcai templom májusi rendezvényéről természetesen a XII. kerületiek sem hiányozhattak. Az 1389. június 15-i rigómezei csata, amelyben Lázár szerb fejedelem is életét veszítette, a szabadság, a hazaszeretet, a lovagiasság és a szerb kollektív öntudat jelképévé vált. Ennek évfordulóján a hegyvidéki szerb önkormányzat a budai várban koszorúzott.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok3Magyarország egyetlen aktív szerb ortodox kolostoránál, Grábócon jártak a XII. kerületi szerb önkormányzat képviselői a július 14-i zarándoklat alkalmából. Augusztus 5-én az Orczy-kertben található szerb emléknél, a volt Alfa mozi mellett lévő Illés-kútnál tartottak megemlékezést a testület tagjai, míg augusztus 19-én, Jézus Krisztus színeváltozásának ünnepén Szentendrére látogattak, ahol szentmisén és kulturális programon vettek részt.
A szerb önkormányzat támogatást nyújtott az országos Vuk Karadžić szerb nyelvi tábor megvalósításához, valamint a Farkasréti temetőben helyreállított szerb síremlékmű felszenteléséhez. Ez utóbbi helyen az 1930-ban felszámolt tabáni temetőből átkerülő szerbek földi maradványai találhatók, azonban a viharos évtizedek során a sírhely hozzátartozók által történő gondozása elmaradt. A síremlék felújítása, amit a XII. kerületi szerb testület vállalt, 2022 tavaszán fejeződött be.

Szlovák közmeghallgatás
Bemutatkozott a Matica slovenská

Az év elején előbb fel kellett ocsúdni a koronavírus-járvány okozta sokkból, hogy elkezdődhessen az érdemi munka – indította összegzését a közmeghallgatásukon Hrivnák Mihály, a Budapest XII. kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Mint hozzátette, a mostani már a huszonhatodik találkozó, amin személyesen is részt vesz, és ez elég hosszú idő ahhoz, hogy érdemes legyen kicsit megállni és visszatekinteni.
A szlovák önkormányzat számára gondot jelent a saját helyiség hiánya, ami régóta nehezíti a programjaik szervezését. Szerették volna megrendezni a szlovák képzőművészek találkozóját, koncerttel egybekötve, ám ehhez csak a XVIII. kerületben találtak megfelelő helyszínt. Amikor már minden a helyére került, leégett az ottani önkormányzat épülete, így gyorsan más megoldást kellett találni. Ezért lett végül „csak” egy koncert az eredetileg nagyszabásúnak megálmodott rendezvényből. Az elnök megjegyezte, hogy a Hegyvidéken valójában nincs kapcsolat a nemzetiségek között, ezért sem tudnak közös programokat szervezni, holott úgy látja, ez máshol működik.
Hrivnák Mihály szerint nekik kicsit más a feladatuk, mint a Budapest többi részén működő szlovák önkormányzatoknak, mert a XII. kerületben nagyon kevés tősgyökeres szlovák él, emiatt nincsenek meg helyben az élő szlovák hagyományok. Ez az oka annak, hogy inkább általános rendezvényeket szerveznek, valamint igyekeznek kialakítani a saját hagyományaikat.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok1Ez utóbbi részeként emlékeztek meg Sziklay László 110. születésnapjáról. Az ismert irodalomtörténész élete nagyobb részét a Hegyvidéken töltötte, nevéhez fűződik az első szlovák egyetemi tanszék megalapítása. Amikor megalakult a XII. kerületi szlovák önkormányzat, tagjai már a legelején célul tűzték ki Sziklay László emlékének ápolását. Tanácskozást szerveztek a MOM Kulturális Központban, és táblát avattak lakóhelyén, a Márvány utca 40-es számú ház falán. Azóta minden évben igyekeznek megkoszorúzni ezt az emlékhelyet. Az eseményen legutóbb Szemán Róbert egyetemi tanár is részt vett, aki előadást tartott az irodalomtörténészről.
A Matica slovenská bemutatkozik című rendezvény volt a szlovák önkormányzat utolsó 2022-es programja, amit kétéves szervezőmunka előzött meg. Végül a szlovák intézettel közösen sikerült megvalósítani a rendezvényt. Az 1863-ban alapított Matica slovenská, a szlovákság legnagyobb kulturális intézményének elnöke tartott történeti visszatekintést és részletesen beszélt a munkájukról.

Ukrán közmeghallgatás
Visivánkák online bemutatója

Annak érdekében, hogy a résztvevők szélesebb körét el tudják érni, online rendezte meg a Budapest XII. kerületi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat az első idei programját, a Visivánka-ünnepet – mondta el a nemzetiségi képviselő-testület közmeghallgatásán Szuperák Brigitta elnök. A visivánka egy hímzett ing, amelyet népviseletként és ünnepi öltözékként is hordanak Ukrajnában, része a nemzeti identitásnak. A május végi programon, amiben egyaránt szerepet kaptak a felnőttek és a gyerekek, mindenki megmutathatta az általa kiválasztott hímzett viseletet.
A hegyvidéki ukrán nemzetiség képviselői, Várpalota Város Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatával együttműködve, júniusban pünkösdi ünnepséget tartottak, júliusban pedig részt vettek a várpalotaiak kulturális napján. Ugyancsak júliusban, a XI. kerületi ukrán önkormányzattal közösen, családi napot, főzőversenyt hirdettek, továbbá július utolsó napján, Szent Volodymyr ünnepe alkalmából megkoszorúzták I. András király és Anasztázia királyné, ukrán hercegnő szobrát Tihanyban. Augusztusban a Kisvárda Város Ukrán Nemzetiségi Önkormányzata által szervezett gyermektáborhoz csatlakoztak, ami a XII. kerületi ukrán nemzetiséghez tartozó gyerekeket is várta.Hegyvideki_nemzetisegi_kozmeghallgatasok4Október 22-én a tuzséri ukrán gasztronómiai napon vettek részt, ahol több új közös projektet sikerült átbeszélni. Másnap a Hegyvidéki Önkormányzat Gesztenyés kerti rendezvényén, az ’56-os emlékműnél helyezték el virágaikat. Az év végén megemlékezést tartottak az V. kerületi Holodomor-emlékműnél, valamint évzáró karácsonyi ebédet szerveztek, amin meghallgatták a résztvevők 2023-ra szóló ötleteit, javaslatait.
A közmeghallgatáson elhangzott, hogy 2022. április 28-án Márinec László elnökhelyettes lemondott képviselői mandátumáról. A megüresedő mandátumot Szuperák Brigitta vehette át, aki június 10-én letette képviselői esküjét. Ugyanazon a napon az ukrán képviselő-testület tisztújítást tartott. Ennek eredményeként Nyeste Miklós képviselő elnöki tisztségét Szuperák Brigitta vette át, míg Zakrevszka Vita lett az elnökhelyettes.

MM–z.

(A többi hegyvidéki nemzetiségi önkormányzat közmeghallgatásairól 2022. november 1-jei és 2023. január 17-i lapszámainkban olvashattak.)