Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tág keretek között a Budai Rajziskola „úttörő” festői

A harminc évvel ezelőtt alapított Budai Rajziskola fogalom a hazai művészeti oktatási intézmények körében. Növendékei időről időre bemutatkoznak a szélesebb közönségnek – ezúttal a 2021-ben induló festő szak hallgatóinak kiállítása látható a hegyvidéki polgármesteri hivatalban.

A hegyvidékiek közössége elismeri a XII. kerület egyik büszkesége, a Budai Rajziskola munkáját, amit Lázár Zsuzsa igazgató két évvel ezelőtti díszpolgári címe is bizonyít. Mivel a hétköznapi munka nem a nagyközönség előtt zajlik, különösen fontos minden bemutatkozási lehetőség – mondta köszöntőjében Fonti Krisztina alpolgármester az önkormányzat épületében látható új kiállítás megnyitóján. Ilyenkor ugyanis nemcsak az alkotók műveivel találkozhatunk, hanem az iskolában folyó alkotó- és pedagógiai munka, az ott tanító művésztanárok elköteleződése is reflektorfénybe kerül.Tag_keretek_kozott_a_Budai_Rajziskola_uttoro_festoi3

A hivatali folyosógalériának különös missziós ereje van – fogalmazott az alpolgármester –, mert egy itteni tárlat sokkal több embert meg tud érinteni, mint egy hagyományos galéria kiállítása. „Fejet kell hajtani mindenki előtt, aki a művészet terén valódi értéket hoz létre” – idézte zárásként Lázár Zsuzsa szavait, hozzáfűzve, hogy ő is fejet hajt a Budai Rajziskola mesterei és tanítványai előtt.

Tág keretek – ez a címe a mostani kiállításnak, amely a festő szak hallgatóinak műveit mutatja be. A kerettanterv szerint a fő tantárgy tanításának célja, hogy a tanuló megismerje, alkalmazni tudja a klasszikus és a kortárs festészeti technikákat, eljárásokat, továbbá hogy magabiztosan legyen képes megválasztani anyagait és eszközeit. A választott technikával aztán megvalósítja a saját elképzeléseit, és megtanulja a munkáját digitálisan dokumentálni, majd ebből portfóliót készít, hogy a kiállítótér adottságaihoz, a kiállításon szereplő többi munkához igazodva installálja azt – beszélt a háttérről Füzes Gergely festőművész, tanár a megnyitón. A középfokú festészetoktatás a szakmai alapokat teremti meg a kibontakozó alkotói pályához, helyes önértékelésre nevel, fejleszti az esztétikai érzéket és legfőképpen ízlést formál.

Tag_keretek_kozott_a_Budai_Rajziskola_uttoro_festoi1
Vámos Hanna alkotása

Az intézmény szélesre tárja ajtaját mindazok előtt, akik rendszerezve, tág keretek között szeretnének művészetet tanulni – kezdte a Budai Rajziskola bemutatását Breznay András festőművész, tanár. A festő szak a legfiatalabb – 2021-ben indult –, így a mostani másodévesek „úttörő” festők.

„Mindenhonnan azt hallom, hogy a tanítványaim sikeresek. Mindenkit felvettek a Képzőművészeti Egyetemre, aki közülük jelentkezett, és a kiállítók is sikerekről számolnak be. Mi a titka annak, hogy a Budai Rajziskola festőosztálya jól teljesít?” – tette fel a kérdést Breznay András, amire kollégáival összhangban úgy érzi, egy válasz lehetséges: a családiasság. A bizalmi tőkét ugyanis ez a hangulat alakítja. A bizalmi tőke pedig önbizalmat és elszántságot ad nemcsak az oktatóknak, hanem a különböző korosztályú tanítványoknak is.

Tag_keretek_kozott_a_Budai_Rajziskola_uttoro_festoi4
Sólyom Sára műve

„A kiállított festményekből öröm és vitalitás árad, ami megnyugvással tölt el engem. Kívánom nektek, maradjatok az üdvözítő ösvényen, szélesítsétek tágulttá, növeljétek, gyűjtsétek az erőt hozzá, növekedjetek, hogy kitöltsétek a tág kereteket – és üssétek át korlátaitokat. Ahogy Salvador Dali sommázta: »Minden alakít rajtam, de semmi sem változtat meg«” – mondta befejezésül Breznay András.

Tag_keretek_kozott_a_Budai_Rajziskola_uttoro_festoi2
Szeberin Réka munkája

Lelkes A. Gergely festőművész a figyelem irányítását emelte ki beszédében, valamint azt, hogy számára tanárként megtisztelő ebben részt venni. „Az első évben kicsit didaktikusabb irányítással, célratörőbb feladatokkal beindul a diákoknál a képalkotás, a második évben egyre több dimenzióban egyre tisztábban artikulálódnak a személyes hangsúlyok” – idézte fel a folyamatot. Hozzátette: a tanárok reményei szerint ezt a kifelé és befelé való utazást a vizsgamunkaként létrejövő képsorozatok koronázzák meg.

Húsz kiállító negyven alkotása nyújt bepillantást az említett utazásba, a földszinti tévéképernyőn pedig további műveket vehetnek szemügyre a látogatók.

Tag_keretek_kozott_a_Budai_Rajziskola_uttoro_festoi5
Barna Veronika festménye

Sz. D.

 

A Tág keretek című kiállítás megtekinthető: február 25-ig, a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási idejében: hétfőn 13.00–17.30-ig, szerdán 8.00–16.00-ig. Cím: XII., Böszörményi út 23–25. A Budai Rajziskola webcíme: www.budairajziskola.hu