Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szép fák a Hegyvidéken

A XII. kerületi közterületeken és magánkertekben álló, valamilyen szempontból különleges fákat szeretnék lajstromba venni a Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársai a közeljövőben. Ehhez a hegyvidékiek segítségére is számítanak.

A Hegyvidék kifejezetten gazdag természeti kincsekben. Több fa jogi védelmet is élvez, de szerencsére ennél sokkal több említésre méltó, valamilyen szempontból különleges növénnyel büszkélkedhetünk. Ezek megérdemelnek egy kicsit több figyelmet, ismertséget.
De mit is nevezhetünk szép fának? A „szép” alapvetően esztétikai fogalom, annyira szubjektív, hogy nem is érdemes vesződni a konkrét meghatározásával. A fák esetében pedig olyan nagy a fajok közötti és az azokon belüli sokféleség, hogy a definíció kísérlete még komolyabb korlátokba ütközik.
Ugyanúgy szép egy középkorú fa, amelyik tágas rét közepén állva tökéletesen kiteljesíti, és megfelelő környezetben be is mutatja a fajra jellemző koronaformát, mint ahogy ugyanennek a fajnak egy gangos ház udvarán magasodó példánya is, amelyről már sok ágat levágtak, talán nem is teljesen egészséges, mégis naponta örömet okoz mindenkinek, aki a függőfolyosókon sétál. Tekintélyes egy óriás platán, amely tenyérnyi levelei sokaságával egy egész játszóteret jótékony árnyékba burkol, valamint az alig embermagas ecetfa is, amely ugyan soha nem éri el a villanydrótokat, viszont ősszel gyönyörű narancssárgára színeződik a lombja.Szep_fek_a_HegyvidekenMás fának a ritkasága vagy az egzotikus származása kölcsönöz egyediséget (például a kerületi mamutfenyőknek és cédrusoknak), vagy éppen az, hogy a budai hegyvidék egykori gyümölcsöseinek utolsó hírmondójaként egy rég elfeledett gyümölcsfaj megismételhetetlen genetikai állományát tartja életben. Az is lehet, hogy egy fa küllemre nem kifejezetten szép, de érdekes állatvilágnak ad otthont odúival, fészekváró ágvilláival, esetleg olyan események tanúja volt, amik (hely)történelmünk kitörölhetetlen részévé váltak. Gondoljunk csak a már nem létező Normafa posztumusz karrierjére!
Összességében tehát a közvetlen lakókörnyezetüket legjobban ismerő emberek szabad belátására van bízva, melyik fát ítélik szépnek, és tartják érdemesnek a kiemelésre. Amennyiben a kiválasztott fák fotóját, az esetleg hozzájuk kapcsolódó történetet és termőhelyük pontos címét augusztus 31-ig elküldik a zoldpont@hegyvidek.hu e-mail-címre, akkor a Hegyvidéki Zöld Iroda lajstromba veszi ezeket.
A további felhasználásról még nincs kiforrott elképzelés. Az elsődleges cél most a közös növénytani értékeink gyűjtésének megkezdése és az arra érdemes példányok megismertetése minél szélesebb körben. Ennek formája lehet akár egy színes kiadvány, egy előadás vagy egy helytörténeti, botanikai séta alkalmával történő bemutatás is.

BI.