Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A Hegyvidék Galériába is visszatér az élet

Nem valóság, de nem is álom. Lázadó múzsák, műkincsrablás és csendéletbe komponált hangszerek. Na, de miért üresek Vincent van Gogh székei?! Az energiatakarékossági szünet után különleges kulturális csemegékkel várja vissza a látogatókat a Hegyvidék Galéria. Kallós Judit művészeti vezetővel beszélgettünk, aki nemcsak a kultúra melegéről és kerületünk művészeti örökségéről mesélt, hanem arról is, melyek azok a programok, amiket nem szabad kihagyni.

Az elmúlt három hónapban a Hegyvidék Galériában is „szénszünet” volt, ezért átmenetileg a Hegyvidéki Kulturális Szalonba költöztek. Nem először kellett kiakasztaniuk a „zárva” táblát…

– Igen, sajnos két évvel ezelőtt, a pandémia idején is be kellett zárnunk. Az energiatakarékosság miatt nemcsak nálunk, hanem a MOM Kulturális Központban és más tagintézményeiben, a Barabás Villában és a Jókai Klubban is szünet volt. Váratlanul ért minket, de úgy gondolom, sikeresen kezeltük a helyzetet.

Mert a kultúra melegít: programokból télen sem volt hiány! Hogyan telt ez az időszak?

– Bőven volt teendőnk. A Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepen készült és a Hegyvidéki Önkormányzat gyűjteményébe bekerülő alkotásokat is revizionáltuk. Nagyon örültünk az önkormányzat kezdeményezésének: „A kultúra melegít” címmel a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, valamint a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban várta programsorozat a minőségi feltöltődésre vágyókat. Természetesen mi is bekapcsolódtunk ebbe.

A_Hegyvidek_Galeriaba_is_visszatert_az_elet
Majoros Áron Zsolt: Influence / Hatás (kiállításenteriőr)

Milyen különlegességekkel várták az érdeklődőket?

 Két olyan virtuális kiállításunk is volt korábban, amit felelevenítettünk, és meghívtuk a kiállító művészeket, Cseke Szilárdot és Majoros Áron Zsoltot, hogy őket és a pályájukat is megismerhesse a közönség. Így nemcsak az online tárlatokat és az azokon bemutatott műveket tekintettük meg, hanem az alkotókkal is beszélgettünk. Keddenként képzőművészeti tematikájú előadásokat tartottunk Bódi Kati kolléganőmmel, és kvízjátékokkal színesítettük a programjainkat. Izgalmas volt, hiszen a Hegyvidék művészeti örökségeit vettük górcső alá. Nehéz kérdésekből nem volt hiány. Akadt néhány, amire csak kevesen tudták a megfejtést, de sok pluszinformációval egészítettük ki a témákat.

A_Hegyvidek_Galeriaba_is_visszatert_az_elet4
Göring műtárgyainak elszállítása Berchtesgadenből 1945 tavaszán

– Mondana néhányat ezek közül? Természetesen, ha lehet, válasszal együtt…

– Nézzük csak! A Tündér-sziklát szinte mindenki felismerte Barabás Miklós 1843-as akvarelljén, azt viszont már kevesebben tudták, hogy a Schaár Erzsébet–Vilt Tibor szobrász házaspár egykor a Városmajor utca 46/b szám alatti épületben lakott. Érdekesség az is, hogy a Kiss János altábornagy utcában találhatók a Márton Ferenc és Nagy Sándor sgraffitóival díszített bérházak. Szintén sokakat megdöbbentett, hogy a magyar avantgárd művészet legendás alakja, Erdély Miklós képzőművész és Altorjai Sándor festő, grafikus tervei alapján 1967-ben készült, etruszk fejeket és egy bőségszarut ábrázoló fotómozaik az Országos Takarékpénztár Böszörményi úti fiókjában volt egykor, továbbá az is, hogy a Pauer Gyula és Can Togay által készített Cipők a Duna-parton című holokauszt-emlékmű kisplasztikai változata a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola udvarán áll. A Hegyvidék dúskál a művészettörténeti kincsekben.

– Voltak olyan programok, amik a bezárás miatt elmaradtak?

– Szerencsére időben át tudtunk szervezni mindent, így áprilistól kezdődően tervezzük megvalósítani a programjainkat. Még mindig vannak torlódások, elmaradt kiállítások a pandémia idejéből, amiket a jövőben szeretnénk pótolni.

A_Hegyvidek_Galeriaba_is_visszatert_az_elet2
Somody Péter munkája

A közösségi oldalukon láttam egy posztot, ami szerint már javában készülnek az újranyitásra. Nemrég az Art Salon Contemporaryben jártak, ahol Kusovszky Bea képzőművésszel egyeztettek a nyitókiállítás részleteiről. A bejegyzésben azt írták, hamarosan két további kiállító nevét is felfedik. Nekünk elárulja a titkot?

– Nem valóság, de nem is álom...

– Egyre sejtelmesebb!

– A héten minden fontos információ és részlet kikerül a honlapunkra és a közösségi oldalainkra, de akkor az elsők között a Hegyvidék lap előtt rántjuk le a leplet! Kóródi Zsuzsanna, Kusovszky Bea és Somody Péter képzőművészek április 4-én nyíló tárlata a Nem valóság, de nem is álom címet kapta, ami egy kiragadott sor az Európa Kiadó Tengerpart című dalából. A tárlat kurátoraként olyan alkotásokat válogattam, amik az érzékszerveinkkel felfogható anyagi „valóság” és a festészeti, üvegtechnikai eljárásoknak köszönhetően létrejövő metafizikai jelenségek, illúziók határán mozognak. A különböző technikákat alkalmazó három művészben közös az avantgárd és neoavantgárd művészeti törekvések, főként a pop-art, az op-art és az absztrakt festészeti hagyományok ismerete, amely tendenciák stílusjegyei beépítve, olykor csak idézve, reminiszcencia formájában, de átértelmezve, újszerűen, egy korszerű vizuális nyelven keresztül jelentkeznek a műveken. Az alkotások elsősorban geometrikus absztrakt motívumainak szín- és formavariációi, rétegei illuzionisztikus, többdimenziós „tereket” hoznak létre, sokszor a digitális képalkotást, tervezést is bevonva a vizuális játékba. A kiállítás április 29-ig várja az érdeklődőket, számos kísérőrendezvénnyel – festőworkshop, családi alkotósarok, artist talk – kiegészítve. Nem érdemes kihagyni!

A_Hegyvidek_Galeriaba_is_visszatert_az_elet3
Anna Margit: Csellós (az Antal–Lusztig-gyűjteményből)

– Ha jól tudom, már összeállt az idei programtervük. Tavasszal milyen további kulturális csemegékkel készülnek?

– Minden idők legnagyobb műkincsrablásai kerülnek reflektorfénybe április 18-án. A téma napjainkban különösen érdekes, mivel a háborúk sokszor nem csak a területszerzés eszközei, mindig voltak kulturális céljaik is, a legyőzött fél identitásának megsemmisítése kultúrájának elrablása által. A Hegyvidék Galéria kétrészes programsorozata a valaha volt legnagyobb és legszervezettebb műkincsfosztogatással, a második világháború idején a német nemzetiszocialista vezérek által elkövetett műkincsrablásokkal, valamint az ellopott műkincsek felkutatásának és visszaszerzésének kalandos útjával foglalkozik. Elsőként a Robert M. Edsel nagy sikerű könyvéből készült Műkincsvadászok című filmet vetítjük le, majd az azt követő héten dr. Kovács Ágnes művészettörténész tart előadást, akinek 2018-ban A hajlított kalap címmel jelent meg könyve a témában, a magyar műkincsek, közöttük a magyar királyi korona, az úgynevezett ezüstvonat történetével kiegészülve. Április 20-án Szemfényvesztő művészet címmel Gerevich József pszichiáter művészetpszichológiai előadás-sorozata kezdődik. Az első találkozáson sok más mellett azt is megtudhatjuk, mit jelentenek Vincent van Gogh üres székei, és ezek a székek hogyan kapcsolódnak a Nobel-díjas költő, Yeats Választás című verséhez. Április 27-én dr. Bordács Andrea esztéta, az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékének tanszékvezető docense elhozza nekünk a „Múzsák lázadását”, a női művészekről és nőművészekről szóló előadás-sorozatot. Az edukáció mindig is fontos volt számunkra, ezért a művészetpedagógiai programok is újraindulnak. Májustól folytatódnak az évfordulókhoz kapcsolódó havi művészettörténeti előadásaink olyan képzőművészekről, mint Csontváry, Goya, Gauguin, Caravaggio, Duchamp és Munch.

A_Hegyvidek_Galeriaba_is_visszatert_az_elet6
Vajon mit jelentenek van Gogh üres székei? – Gerevich József előadásából kiderül

– Ezúttal tavasszal lesz a Cziffra György Fesztivál. Most is csatlakoznak a programsorozathoz?

– Természetesen! Május 5-én „Egmont-ot hallgatom… – Zenés művek az Antal–Lusztig-gyűjteményből” címmel nyitunk kiállítást. A legnagyobb magyar magángyűjteményt feldolgozó könyvsorozatból eddig négy kötet jelent meg a debreceni Déri Múzeum kiadásában, Nagy T. Katalin szerkesztésében. A Hegyvidék Galéria évek óta rendez tárlatokat a gazdag kollekcióból. A Cziffra György Fesztivál keretében megvalósuló mostani kiállításhoz a szerkesztő-művészettörténész olyan műveket válogatott, amik valamilyen módon kapcsolódnak a zenéhez. Korniss Dezső, vagy Lakner László festményein egy-egy hangszer jelenik meg csendéletbe komponálva, más alkotásokon a festő – Anna Margit, Kondor Béla – hangszerükön játszva ábrázolja a zenészeket. Egy harmadik típusba olyan művek tartoznak, amik zenei inspirációra születtek, mint Ámos Imre rajzai, Bálint Endre, Nádler István munkái. A kiállítás egyik különleges darabja Márffy Ödön Egisto Tango olasz karmesterről készült portréja. Várjuk tehát az újranyitást, művészetből továbbra sem lesz hiány a Hegyvidék Galériában!

A_Hegyvidek_Galeriaba_is_visszatert_az_elet5
Kóródi Zsuzsanna: Life.exe II. (2022)

B. M.