Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

"Szárnyakat kaptam apától"

Kuba, Svájc, Finnország, Korea – néhány távoli hely, ahol a számos díjjal elismert Ezüst Gy. Zoltán bemutatta már a munkáit. A 60. születésnapját ünneplő képzőművész most visszatért hozzánk, a Hegyvidékre, hogy átélhessük a mítoszok vonzását. A Galéria 12 Kávézó és Borbárban látható kiállításának megnyitóján váratlanul egy vendég is méltatta az alkotót és édesapját.

„Zoli már kicsi korában értékelni tudta, hogy valaki alkotni képes. De érdekelte mindenféle más is. Nem vonzódott különösképpen a rajzoláshoz. Egyszer külföldön voltunk, megálltam valahol festeni. Zoli csak téblábolt, nem csinált semmit. Mondom neki, itt van papír, ceruza, ecset, festék, dolgozzál te is. Nem akaródzott. Kissé erősebben rászóltam, ekkor szót fogadott. S egyszer csak azt vettem észre az arcán, hogy elkapta a hév, és egyre jobban élvezi az »alkotás« folyamatát” – tizenhárom évvel ezelőtt így emlékezett vissza lapunknak adott interjújában fia művészkarrierjének kezdetére a kiváló kortárs festő, a Galéria 12 Egyesület egyik alapító tagja, a 2017-ben elhunyt Ezüst György.Szarnyakat_kaptam_apatol1„Édesapáddal többször kiállítottunk, például Ausztriában is, nem messze az osztrák–magyar határtól. Kisfiúként hamar magadba szívtad a festék illatát…” – idézte fel a régi időket Ezüst Gy. Zoltán új kiállításának megnyitóján Borza Teréz, a Galéria 12 Egyesület vezetője, aki a 60. születésnapját ünneplő képzőművésszel beszélgetett.
„Szerintem ezt minden művészgyerek átéli – nyugtázta a főszereplő, aki aztán arról is mesélt, hogy bizonyos szempontból messze esett az alma a fájától. – A szakmában sokszor előfordul, hogy elkezdik az embert a szüleihez hasonlítani, ezért én céltudatosan olyan területeket választottam magamnak, amikkel apa nem foglalkozott. Neki gyönyörűen kimunkált művei vannak, én viszont egészen más technikákat használok.”Szarnyakat_kaptam_apatol4A Mítoszok vonzásában című kiállítására aquatintás rézkarcot, tusrajzot és linómetszetet is hozott Ezüst Gy. Zoltán. „Rembrandt és Dürer is készített rézkarcokat, ám Goya volt az első, aki aquatintás eljárással tónusozott – magyarázta. – Idehaza Kondor Béla volt a technika mestere, ő nagyon inspirálóan hatott rám.”
A művész szerint a grafikánál a gondolatok kifejezése a legfontosabb. „Érdekelnek a mítoszok. Ezek nemcsak a távoli múlt legendái; persze, vannak köztük kitalált történetek, de olyanokat is találunk, amik tényeken alapulnak” – fogalmazott.Szarnyakat_kaptam_apatol2Példaként hozta fel, hogy a régészek nemrég Törökországban, egy csónak alakú domb alatt 5000 éves, a bibliai özönvíz idejéből származó leletre bukkantak, amiről sokan azt gondolják, hogy Noé bárkája lehet. „Az én témám nem volt nyilvánvaló, alkotás közben sejlett fel bennem Ikarosz legendája, akinek az apja, Daidalosz szárnyakat készített, hogy együtt repülhessenek. Nekem ott volt apa, aki tehetséget adott, egyengette az utamat, közös kiállításaink voltak. Szárnyakat kaptam apától” – mondta, majd humorosan azt is hozzátette, reméli, hogy ő nem fog meg- vagy leégni.
Ű"Elnézést kérek, megengedik, hogy szóljak néhány szót? – jelentkezett a közönség soraiból egy deres hajú úriember. – Czobor László vagyok, huszonhét éven keresztül voltam a Festetics-kastély igazgatója. A nagy Ezüstnek többször is szerveztünk kiállítást, mindig sikere volt. A szakmában így hívtuk édesapádat, téged kis Ezüstnek becéztünk – fordult az alkotóhoz. – Mindketten fantasztikus művészek vagytok!” Czobor László azt is megemlítette, hogy a kastély falai a mai napig őrzik Ezüst György Balatonról készített festményét.Szarnyakat_kaptam_apatol3„Önkormányzatunk elkötelezett a kultúra iránt. Nagy öröm számunkra, ha olyan hegyvidéki kötődésű művészek munkáit láthatjuk, akik kiemelkedő életművükkel gazdagítják kerületünk kulturális életét. Ezüst Gy. Zoltán tárlata végtelenül inspirálóan hat ránk, látogatókra” – mondta a megnyitón Csepreginé Volosinovszki Mária, a polgármesteri hivatal köznevelési és közművelődési irodájának vezetője, majd bejelentette, hogy Ezüst Gy. Zoltán, akinek egyébként jelenleg Érden is látható önálló kiállítása, jövő márciusban a Barabás Villában mutatja be egyedülálló alkotásait.
A "kis Ezüst" édesapja ezt mondta egykor lapunknak: „Nem csupán a festészet és a grafika külön világ, de témavilágunkon túl a stílusunk is másféle. Úgy érzem, én vidámságot, könnyedséget árasztok festményeimmel, és elnagyolt, ugyanakkor dinamikusabb alkotó vagyok. Érdekes felfedezés, hogy én éltem át a világháborút, a forradalmat, az úgynevezett »átkost«, mégis Zoli az, aki a műveiben szorong.”Szarnyakat_kaptam_apatol5

BM.

Ezüst Gy. Zoltán Mítoszok vonzásában című tárlata megtekinthető: december 12-ig, vasárnap és szerda kivételével mindennap 16.00–22.00 óráig. Cím: Galéria 12 Kiállítóhely, Kávézó és Borbár, Hajnóczy József utca 21.