Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_Hegyvideken_indult_el_a_Gondosora

A Hegyvidéken indult el a Gondosóra

Ingyenesen igényelhetnek Gondosórát a 65 éven felüli emberek a kormány által elindított országos programban. A Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai segítenek kitölteni a regisztrációs űrlapot, és kérésre házhoz is viszik a mobil segélyhívó eszközt.

A Gondosórán az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják, ha bajba kerültek, és segítségre van szükségük. A többi órához hasonlóan ezt is lehet karon hordani, de akár nyakba is akasztható. Könnyen kezelhető, mindössze egy nagy és két kisebb gomb van rajta. Mivel GPS-modemmel rendelkezik, a rendszer méteres pontossággal érzékeli az idős ember tartózkodási helyét, ami adott esetben akár életmentő is lehet.
Egy 0–24 órás diszpécserszolgálat fogadja a vészjelzést, a bejelentkező munkatárssal kihangosítva, kiváló hangminőségben tud beszélni a segélykérő. Miután a diszpécser meghallgatta a problémát, megteszi a szükséges intézkedést, például mentőt hív, és értesíti a megadott kontaktszemélyt vagy -személyeket.
A kormány által elindított, Európában egyedülálló, országos Gondosóra program óriási segítséget jelent az eszközt használóknak, és megnyugvást nyújt családtagjaiknak, akik így nagyobb biztonságban tudhatják szeretteiket. A 65 év felettiek számára alanyi jogon járó szolgáltatáshoz egy regisztrációs felületen keresztül lehet csatlakozni. A Hegyvidéken az önkormányzat munkatársai segítséget nyújtanak a jelentkezőknek az adatok kitöltésében.A_Hegyvideken_indult_el_a_GondosoraAz elsők között vehette át saját Gondosóráját Lengyel Géza, aki elmondta, hogy először az önkormányzattól kapott levélből értesült a lehetőségről. Később lapunkban is olvasott a részletekről.
„Egy ideje már egyedül élek, így rögtön eldöntöttem, hogy szükségem van erre az eszközre. Bele sem merek gondolni abba, mi történne, ha véletlenül elcsúszok a fürdőkádban, és nincs telefon a közelben. Hiába várnám, hogy valaki rám töri az ajtót, ennek semmi esélye sincs – indokolta meg döntését a hegyvidéki nyugdíjas, majd elmesélte, hogy nagyjából egy hónappal ezelőtt egy kisebb baleset érte. – Elnéztem egy lépcsőt, ezért rosszul léptem, és elestem. Az ember, még ha idős is, azért büszke, inkább nem kértem segítséget a környezetemtől, de hazaérve már komolyabb fájdalmaim voltak, be kellett mennem a János kórházba. Ha viselem a most kapott segélyhívót, valószínűleg használom, és biztosan jobban jártam volna.”
A Gondosóra kiszállításában segédkező Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat szeretné, ha minél több idős ember csatlakozna a programhoz: „Még a nyár elején küldtünk minden hatvanöt év feletti kerületi lakosnak egy levelet, amiben polgármester úr tájékoztatást nyújtott a programról és az önkormányzat vállalásáról. Előtte elmentünk megnézni a diszpécserközpontot, és láttuk, hogy gondoskodó, jó csapat jött össze ott. A levelek kézbesítését követően szinte azonnal özönleni kezdtek az igénylések, egy hónap alatt több mint ezren jelentkeztek.”
Azóta megérkeztek a segélyhívó eszközök, ezeket a polgármesteri hivatalban lehet átvenni, de kérésre a szociális központ és a népjóléti iroda munkatársai házhoz is viszik, valamint segítenek a beüzemelésben. A jelentkezés folyamatos. Fonti Krisztina emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat Otthon megöregedni programjának korábban része volt egy hasonló szolgáltatás, az ehhez kapcsolódó szerződés azonban lejárt. Ezért most mindenkit arra biztatnak, hogy igényeljen saját, ingyenes Gondosórát.

-os