Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ősszel is várja a Hegyvidék a művészetkedvelőket

Ars Sacra Fesztivál, Múzsák lázadása, imaginációs gyakorlatok, lélekemelő tárlatok, jeles évfordulók – ahogy mindig, úgy most ősszel is figyelemfelkeltő programokkal csábítja felfedezésre a művészetek szerelmeseit a Hegyvidék Galéria és a Galéria 12 Egyesület. Beszélgetéseinkben összegyűjtöttük, mi minden vár még ránk az év hátralévő részében ezen a két kiállítóhelyen.

– A CICC! már a megnyitóünnepségen is telt házas volt, több médium, köztük rádió- és tévécsatornák is beszámoltak a Hegyvidék Galéria macskás tárlatáról. A kiállítás kurátoraként számított arra, hogy a Hegyvidék Galéria a nyár egyik legvonzóbb kulturális színtere lesz? – kérdeztük Kallós Juditot, a Hegyvidék Galéria művészeti vezetőjét.

– Nem gondoltuk, hogy ilyen sokan ellátogatnak hozzánk. A vendégek száma ezer fölött volt. A CICC! minden kétséget kizáróan az elmúlt évek egyik legsikeresebb kiállítása. Örülünk a sajtóvisszhangnak, de az igazi elismerés számunkra inkább az, hogy párok, gyerekek, családok, nagyszülők is eljöttek. Jó volt hallani a gyerekzsivajt, látni az érdeklődést az arcokon.

– Ősszel milyen különlegességekkel várják a látogatókat?

Az idén csatlakoztunk az Ars Sacra Fesztiválhoz, szeptember 30-ig Mayer Éva képzőművészeti kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. (A tárlatról ezen az oldalon, e cikkünk alatt olvashatnak részletesen – a szerk.) Ezúttal is lesznek kísérőrendezvények, a többi között egy „Belső Gyermek” imaginációs gyakorlatot, meditációt szervezünk Elekes-Czaga Orsolya klinikai szakpszichológus vezetésével, ami segíthet egy lépést tenni jelenlegi elakadásaink oldásában.

– A kiállítások mellett rendszerint érdekes témájú előadások is helyet kapnak a programkínálatban. Ezúttal mivel készülnek?

Szeptember 22-én 18 órakor dr. Gerevich József pszichiáter „Bűntudat és megtorlás a művészetben – Szemfényvesztő művészet” címmel tart művészetpszichológiai előadást. Az érdeklődők a balsors és a művészi tevékenység között feltárható összefüggéseket ismerhetik meg közelebbről. Sok más mellett az is kiderül, miképpen hatnak a negatív események az alkotás folyamatára, ha pedig tovább kutatunk a kiváltó események után, akkor nemegyszer olyan vélt vagy valós bűnökre bukkanhatunk, amik a művekben is tetten érhetők. Vendégünk lesz Gimesy Péter művészettörténész, filozófus is, aki Edvard Munch születésének 160. évfordulója alkalmából tart művészettörténeti előadást. Dr. Bordács Andrea esztéta, az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékének tanszékvezető docense vezetésével pedig folytatódik a „Múzsák lázadása” című sorozatunk a női művészekről, nőművészekről, női témákat feldolgozó alkotókról. ARTmozi.galéria filmes programunkban képzőművészeti tematikájú, képzőművészek életét feldolgozó filmekből válogatunk.Osszel_is_varja_a_Hegyvidek_a_muveszetkedveloket2

– Az év utolsó hónapjaiban mivel hangolódhatunk majd az ünnepekre?

– Októberben a K-ARTS Művészeti Alapítvány gyűjteményéből, a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpóziumokon készült alkotásokból mutatunk be egy válogatást, novemberben Deim Balázs, Bereznai Tamás és Drégely Imre űrtémájú fotókiállítását láthatják az érdeklődők, decemberben pedig, a Szikra Képzőművészeti Bemutatóterem és Galériával együttműködve, Köves Éva festőművész munkáiból rendezünk kiállítást. Képzőművészetből tehát nem lesz hiány, minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!Osszel_is_varja_a_Hegyvidek_a_muveszetkedveloket1

*

„A tizenkettedik kerületben rengeteg művész él. Sokan korábbról is ismertük egymást, így megfogalmazódott bennünk, hogy jó lenne létrehozni egy olyan közösséget, amit mi, művészek irányítunk. Itt nincs zsűri, sem irányelvek, csupán mi vagyunk. A Galéria 12 Egyesület tagjai zömmel egyetemet, főiskolát végzett, magasan kvalifikált alkotók, és jellemzően az idősebb generációt képviselik. A legfontosabb összetartó erő, hogy itt lakunk. Népes társaság a miénk, így a nyári szünetet kivéve minden hónapban rendezünk kiállításokat. A magunk és a közönség kedvére. Mi egy szeretetalapú egyesület vagyunk. Nálunk nem úgy van, hogy »rendezz egy kiállítást, és a viszontlátásra!«” mesélt a Galéria 12 Egyesület megalakulásáról és tagjainak hitvallásáról Borza Teréz, az egyesület vezetője.

– Mindezeket mi is megtapasztaltuk, a kiállításmegnyitókon szinte tapintható, hogy az egyesület tagjai között milyen szoros a kapcsolat. Befejezik a másik gondolatait, és az is feltűnt, hogy ha túl nagy a hangzavar, akkor egyetlen pillantással is képesek egymással kommunikálni.

– Folyamatosan tartjuk egymással a kapcsolatot, hiszen egy-egy kiállítás megszervezése és rendezése komoly munkát igényel. Amikor megnyitunk egy tárlatot, akkor már tervezzük a következőt. Persze nem csak a művészet köt össze minket. Születésnapokon, névnapokon felköszöntjük egymást; ha pedig valakinek máshol van kiállítása, akkor elmegyünk, megnézzük. Jelen vagyunk egymás életében, büszkék vagyunk arra, hogy egy közösséget alkotunk.

– A kiállításaiknak mindig fontos üzenete van. Mi alapján választanak témát?

– Közösen szoktunk ötletelni. A legutóbbi, Hegy-vidék című kiállításunkra olyan fotókkal készültünk, amik a kerület csodáiba engednek betekintést. A júniusi, Teremtésvédelem című tárlattal teremtett világunk törékenységére hívtuk fel a figyelmet. Vigyáznunk kell arra, amit a Jóistentől kaptunk. Mi, művészek, egy kicsit másképp látjuk a világot. Sok egyéb mellett az újrahasznosítás is inspirál minket. Én például a merített papírba is belemerítek olyan dolgokat, amik amúgy a szemétbe kerülnének. De volt, aki egy vasdarabnak, egy régi textilnek vagy egy eldobott ablakkeretnek adott új értelmet. Ez a tárlat amúgy is mély nyomot hagyott bennünk.

– A mindig jó kedélyű Károlyi Andrásról is megemlékeztek...

– Igen. Ő az év elején még egy nagyszerű kiállítást hozott el nekünk. Mivel akkor töltötte be a nyolcvanötödik életévét, megkértem, hogy a különleges alkalom apropóján legyen önálló tárlata. A megnyitón humoros volt, jót beszélgettünk vele, és persze rengeteget nevettünk együtt. Pár hónappal később azonban itt hagyott minket. Mint alapító tagunkra mindig szeretettel gondolunk – tovább él velünk.

– Mi is ott voltunk azon a kiállításmegnyitón. A főszereplőnek szinte mindenre volt valamilyen helyzetpoénja.

Pedig vissza akarta mondani a programot, de végül sikerült meggyőzni, és fantasztikus alkotásokkal kápráztatott el minket. Lelki megnyugvás volt számomra, hogy még egy utolsó kiállítással megajándékozott minket. Tudja, erről valahogy a természet jut eszembe... Hányszor megtapasztaljuk, hogy a fa az utolsó éveiben rendkívüli termést ad, aztán egyszer csak kiszárad. Károlyi András is azt adta, amit egész életében adni szeretett. Ezért is fontos számomra, hogy minden jubiláló művész rendezzen egy kiállítást.

– Említette, hogy minden hónapban készülnek valamivel, például az idén is csatlakoztak a szeptemberi Ars Sacra Fesztiválhoz. Mi lesz a mostani téma?

Alkotóművészeti kiállításunk címe: „Béke-Pax”. Jelenleg a legfontosabb feladatunk a béke megtalálása. Nekünk, művészeknek, most olyat kell alkotnunk, ami felemeli a lelket ebből a háborús világból. Mindegy, hogy mit ábrázolunk, békegalambot vagy bármilyen motívumot – a lényeg, hogy megnyugvást adjunk a látogatóknak. A műveknek békét kell sugározniuk az emberek felé. Fohászt a Teremtőnek, hogy ebben a hektikus világban pusztulás helyett hozza el nekünk a békét.

– Milyen alkotásokkal készülnek?

– Lesznek festmények, grafikák, fotók és iparművészeti alkotások is, de konkrétabbat még nem árulhatok el. Legyen ez meglepetés… Mindannyiunknak az lesz, de ehhez már hozzászoktunk – a kollégák munkáit ugyanis sokszor csak a kiállítás előtt egy nappal látjuk először. Eddig még senkiben sem csalódtunk. Biztos vagyok abban, hogy ezúttal is lélekemelő műveket hoznak a művésztársaim.

– Mivel készülnek az év hátralévő részében?

– Mint már említettem, az éves programtervünkben mindig szerepelnek azok a művészek, akiknek kerek évfordulójuk van. Októberben Szamos Iván ünnepli a nyolcvanadik születésnapját, így ő hoz nekünk egy önálló kiállítást. Iván rengeteget segít nekünk, nemcsak az ötletelésben számíthatunk rá, hanem a fizikai feladatokból is kiveszi a részét. Novemberben Ezüst Gy. Zoltán lesz hatvanéves, aki szintén páratlan tárlattal készül majd. Decemberben pedig – ahogy az lenni szokott – a karácsony hangulatát hozzuk el az alkotásainkkal.

– Ha már említette a születésnapokat: a Galéria 12 Egyesület hamarosan tizenöt éves lesz. Vannak megvalósításra váró terveik?

– Az évfordulónkat szeretnénk majd egy nagyobb helyen megünnepelni, úgy, ahogy a tizedik születésnapunkon is tettük. Ha nincs financiális akadálya, akkor biztosan grandiózus kiállítással készülünk majd. Nagy öröm lenne!

Boussebaa Mimi

 A Hegyvidék Galéria (Királyhágó tér 10.) és a Galéria 12 (Hajnóczy József utca 21.) teljes programkínálatáról, kiállításairól a hegyvidekgaleria.hu és a galeria12.hu weblapokon olvashatók részletek.