Farsang után böjtös napok
Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni, éljen mértékletesen, eddze testét, lélegezzen tiszta levegőt, és kínját inkább böjtöléssel, mintsem gyógyszerekkel gyógyítsa – mondta Hippokratész. A böjt szándékos tartózkodás evéstől, ivástól, vagy mindkettőtől, és vallási, spirituális, politikai, egészségi okokból szokták gyakorolni. A húsvét előtti nagyböjt egyházi szokás, az egész keresztény világra jellemző. Kezdetben az emberek ilyenkor semmiféle állati eredetű ételt nem ehettek, az újkorban engedményként megjelent a tojás, a tejtermék, de csak a 19. század végén lehetett zsírt használni a főzéshez. Halat, mert hidegvérű állat, szabad volt fogyasztani. Ma a böjtölőknek könnyű dolguk van, számolatlanul sokféle húspótló, hal, hüvelyes, tejtermék, tojás, gabonaféle, zöldség áll rendelkezésükre. Csak elhatározás kell hozzá, és változatosan lehet enni, főzni.
CURRYS HAGYMALEVES VÖRÖSLENCSÉVEL
A lencseleves a legkedveltebb téli leveseink közé tartozik, igaz, sok kolbásszal, amiről most le kell mondanunk. Helyette kipróbálhatjuk curryporral ízesítve, sok hagymával és vöröslencsével készítve. Ez utóbbi előnye, hogy nem kell beáztatni, és 10-15 perc alatt megpuhul.
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg vöröshagyma
4 fokhagymagerezd
2 szál póréhagyma
8 evőkanál olívaolaj
1,5 kiskanál currypor
só
1,2 l zöldségleves (leveskockából is készülhet)
2 babérlevél
10 dkg vöröslencse
fél csokor petrezselyem
2 nagy szelet fehér kenyér
fél csokor petrezselyem
A vöröshagymákat lehéjazzuk, és vékonyan felszeleteljük, 2 fokhagymagerezdet is megtisztítunk, felaprítunk. A póréhagymák haragoszöldjét levágjuk, eldobjuk, a többit ferdén felkarikázzuk (ez később kerül a levesbe). Egy fazékban 4 evőkanál olívaolajat megmelegítünk, a hagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk benne. Ezt követően a curryporral megszórjuk, megsózzuk, még egy-két percig pároljuk, majd a levessel felengedjük. A babérleveleket beledobjuk, és 20 percen át közepes lángon főzzük. A megmosott lencsét és a félretett póréhagyma-karikákat hozzáadjuk, majd további 15 percig főzzük.
A tálaláshoz a kenyeret nagyobb kockákra vágjuk, a megmaradt 2 fokhagymagerezdet egy késsel ellapítjuk, a maradék olívaolajon átsütjük, és a kenyérkockákat ebben a fokhagymás olajban kevergetve megpirítjuk. Tálaláskor a leves tetejére felaprított petrezselymet is szórunk.
FÜSTÖLTPISZTRÁNG-PÁSTÉTOM
Finom szendvicsfalatok készíthetők füstölt pisztrángból. Ennek húsa nagy mennyiségű hasznos zsírsavat, makro- és mikroelemet tartalmaz. Noha nem tartozik a legolcsóbb halak közé, de ehhez a pástétomhoz nem kell sok belőle, egy-egy alkalmi vacsorára, vendégvárásra kiváló alapanyag.
Hozzávalók (3 személyre):
15 dkg füstölt pisztrángfilé
2,5 dl tej (az áztatáshoz)
1 apró gerezd fokhagyma
1 vastagabb szál újhagyma
15 dkg juhtúró
késhegynyi őrölt fekete bors
A füstölt hal bőrét lehúzzuk, ha van a húsában szálka, azt kiemeljük, majd a filéket tálba fektetjük. A tejjel leöntjük, és 2 órán át áztatjuk. Közben, ha tehetjük, többször megforgatjuk, végül kivesszük, leszárogatjuk.
A megtisztított fokhagymát és az újhagymát finomra vágjuk. A juhtúrót a füstölt hallal szitán áttörjük, majd jól kikeverjük. A kétféle hagymával, borssal ízesítjük. Vékony franciakenyér-karikákra vagy barna kenyérből vágott kisebb korongokra kenve kínálhatjuk.
TOJÁSOS BROKKOLI FOKHAGYMAMÁRTÁSSAL
Látványos fogás, ami önmagában nem túl ízes, ezért mindenképpen kívánkozik hozzá egy markáns ízű mártás – a fokhagymából készülő kiváló erre a célra. Valaha a vasárnapi levesekből kikerült főtt húsok kísérője volt, és már-már feledésbe merült, ezért sem árt, ha felidézzük.
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg brokkoli (lehet mélyhűtött is)
só
4 tojás
…a fokhagymamártáshoz:
1 közepes fej fokhagyma
4 dkg vaj
2 csapott evőkanál finomliszt
4 dl húsleves (tyúkhúsleves- vagy marhahúsleves-kockából is jó)
csipetnyi só
1 mokkáskanál őrölt fehér bors
csipetnyi cukor
1 dl főzőtejszín
A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, megsózzuk, megpároljuk. Legjobb párolórácson, hogy ne törjenek össze. A tojásokat keményre főzzük, majd ha kihűltek, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. Tálaláskor a brokkolirózsákat és a tojáskockákat egy tálban óvatosan összekeverjük, és a fokhagymamártással kissé meglocsoljuk, a többi mártást majd külön kínáljuk hozzá.
Ehhez a fokhagymát megtisztítjuk, a gerezdeket présen áttörjük, vagy finomra vágjuk, és a vajon kissé megfuttatjuk. A liszttel meghintjük, rövid ideig kevergetjük, hogy az íze „kijöjjön”, de megpirítani nem szabad! Ezután a húslevessel felöntjük, és kevergetve addig forraljuk, amíg mártásszerűen besűrűsödik. Ekkor megsózzuk, megborsozzuk, leheletnyi cukorral ízesítjük, végül a tűzről lehúzva a tejszínt is beleöntjük. Mártásos csészében tesszük az asztalra.
KUKORICÁS TÚRÓGOMBÓC
A kukoricadaráról sokaknak rossz emlékei vannak, vagy semmilyenek sincsenek, ezért számukra alig hihető, hogy ez a túrós, mézes, diós formája, különösen joghurttal leöntve, nagyon finom édesség. Gombóc helyett galuskaformájúra is szaggathatjuk. Egy kiadós leves után pompás második fogás.
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg (2 dl) kukoricadara
25 dkg félzsíros tehéntúró
méz
dió, mandula, mák (vagy-vagy)
2 dl joghurt
A kukoricadarát habverővel fél liter forrásban lévő vízbe keverjük, majd fakanállal kavargatva kis lángon egészen sűrűre főzzük. A túrót villával alaposan összetörjük, majd a forró kukoricadarába keverjük. Két kanál segítségével a masszából azon melegében galuskákat formázhatunk, de ha kicsit kihűlt, vizes kézzel kis gombócokat gömbölygethetünk belőle. Fogyaszthatjuk hagyományos gombócként, morzsába forgatva, de nagyszerű desszert is lehet belőle, ha mézet csurgatunk rá, feldarabolt dióval, mandulával vagy őrölt mákkal megszórjuk, és joghurttal vagy édes vaníliás tejföllel meglocsoljuk.
(pákozdi)