Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_bekeert_is_enekeltek_a_hegyvideki_gyerekek

A békéért is énekeltek a hegyvidéki gyerekek

Harmadik alkalommal hirdetett országos erdei dalos találkozót az Erdő Ajándéka Erdei Iskola és Alapítvány a madarak és fák napja alkalmából. Az immár nemzetközi rendezvény központi helyszíne ismét a Normafa volt, ahová a Hegyvidéki Önkormányzat és a szervezők meghívására ezúttal hét kerületi iskola kórusa érkezett, hogy közösen énekeljen.

Herman Ottó és az Országos Állatvédő Egyesület kezdeményezésére gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter 1906. április 27-én elrendelte a madarak és fák napjának megtartását a népiskolákban. Néhány évvel később már hatezernél is több helyen egymillió gyerek vett részt a rendezvényeken. A dalárdák éneke 1863-ban hangzott fel először Sopronban, a Dalos-hegyen, ezt a százéves hagyományt elevenítették fel a soproni erdészek és az Árnika Erdei Iskola 1998-ban. Hat esztendő múlva a Hármashatár-hegyen is felzendült az ének, az Erdő Ajándéka Erdei Iskola szervezésében. Az iskolai és osztálykórusok egyéni bemutatkozását közös ének, majd erdei élménynap követte minden év tavaszán, egészen 2019-ig.
A két hagyományt ötvözi a „Madarak és Fák Napja – Énekelj az Erdőben Erdei Dalos Találkozó”, ami ma már tízezreket mozgat meg, és aminek központi helyszíne immár hagyományosan a Normafa. Valójában ez egy élménynap, az énekszó kapcsolja össze az embereket a természettel. Így mondanak köszönetet a résztvevők a forrásvízért, a tiszta levegőért, a gyógyító növényekért. Tavaly hét országból harminckétezren, az idén ennél is többen csatlakoztak a felhíváshoz, hogy ugyanabban az órában daloljanak a szabad ég alatt.A_bekeert_is_enekeltek_a_hegyvideki_gyerekekAz erdő csupa zene, a madarak csicseregnek, az ágak recsegnek, a lombok susognak. Olyan ez, mint egy szimfónia, amihez most az emberek is csatlakoznak. Méghozzá legalább harminchétezren, olyan távoli vidékeken is, mint Argentína – fogalmazott a jelenlévőket köszöntő Fonti Krisztina alpolgármester, miután a Normafához érkező hét hegyvidéki iskolakórus tagjai népdalokat adtak elő. „Az éneklés csodálatos örömforrás – mondta. – Ha ezt másokkal együtt tesszük, akkor nemcsak magunknak, hanem egymásnak is örömet okozunk. És a dalos találkozón nem csupán egy-egy osztály vagy iskola énekel, hanem több intézmény jön össze. Ez mutatja a zene közösségépítő erejét, amit még kedvesebbé tesz az erdei környezet.”
A program részeként minden évben egy fehér postagalambot reptetnek a résztvevők. Ezúttal Tinnyéről hozták a madarat, oda is tért vissza. Ezzel kapcsolatban az alpolgármester arról beszélt, hogy a gyerekek feje felett néhány kört is megtevő galamb jelenléte minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bír: „Kontinensünk és az egész világ békéje veszélyben van, a békegalamb most tehát több, mint egyszerű szimbólum. Felhívás arra, hogy legyen vége a háborúnak és a vérontásnak.”
A köszöntőt követően a Városmajori Kós Károly Általános Iskola, a Budapesti Német Iskola, a Németvölgyi Általános Iskola, a Zugligeti Általános Iskola, a Tamási Áron iskola, a Fekete István iskola és a Gennaro Verolino iskola diákjai összeállva, közös énekkarként daloltak. Végül az erdő ajándékaival ismerkedhettek meg a gyerekek, akik különböző játékokon próbálhatták ki az ügyességüket.

sm.

 Részletek az Erdő Ajándéka Erdei Iskola és Alapítvány programjairól: erdoajandeka.hu