Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az_online_terben_se_hagyjuk_magukra_a_gyerekeket

Az online térben se hagyjuk magukra a gyerekeket!

Kiemelten gondoskodik a Hegyvidéki Önkormányzat arról, hogy biztonságos környezet fogadja a gyerekeket az általa fenntartott óvodákban, és biztonságban tölthessék idejüket a játszótereken is. Ám nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a digitális világ egyre nagyobb teret hódít az életükben, ezért – az önkormányzatok közt úttörő módon – már évek óta pedagógusképzéseket, iskolai kortársmentor-programokat, valamint szülőknek szóló előadásokat szervez. Legutóbb a Szülői Akadémia foglalkozásain vehettek részt az érdeklődők, akikkel megdöbbentő adatokat osztottak meg az előadók.

„Jól látszik, hogy a túlzott kütyühasználat mennyire negatívan hat a gyerekek fejlődésére” hívta fel a szülők figyelmét az óvodáskorúak digitális védelméről szóló online programsorozat első előadója, Bálint Beáta, a Városmajori Óvodák vezetője. Mint mondta, már az egészen kicsik kezében is ott van a mobiltelefon, a szülők ugyanis sokszor online mesékkel szórakoztatják őket, olyankor is, amikor amúgy lenne mód arra, hogy együtt játsszanak, vagy beszélgessenek.

A képernyő előtt töltött rendkívül sok idő, valamint a mesélés elhanyagolásának hatásai az óvodában is megmutatkoznak. „1989-ben kezdtem el dolgozni óvoda- és fejlesztőpedagógusként, akkor óvodánként egy-két részképességzavarral küzdő gyermek fordult elő. Most már csoportonként öt-hat ilyennel találkozunk” szólt lesújtó tapasztalatairól az óvodavezető.

Bálint Beáta szerint a sokat „kütyüző” gyerekek mozgásfejlődése elmarad az átlagtól, hiszen otthon ülnek ahelyett, hogy a szabadban mozognának. Pedig a mozgással fejlődik legjobban az idegrendszerük, a figyelmük, a koncentrációjuk. Amiatt pedig, hogy a szülők kevesebbet olvasnak a gyerekeknek, gyérül a szókincs, a kifejezőképesség, a kreativitás. Azok számára, akik sok idő töltenek a képernyő előtt, szükségletté válik, hogy folyamatosan ingerek érjék. Ezzel összefüggésben egyre gyakoribb a hiperaktivitást mutató kisgyerek, aki unalmasnak, lassúnak érzi a klasszikus foglalkozásokat.

„Tudom, hogy nehéz volt a járványidőszak, amikor otthon kellett dolgozni, és valahogy le kellett kötni a gyerekeket, ehhez pedig jól jöttek a számítógépes mesék, játékok. Tudom azt is, hogy a kütyüket már nem lehet kiiktatni a gyerekek életéből, de ha együtt kell élnünk ezekkel, próbáljuk úgy használni, hogy az előnyünkre váljon. Például az óvodai programokhoz kapcsolódóan együtt kereshetünk hasznos ismeretanyagokat” – mondta az óvodavezető.

„Az óvodások nyolcvan-kilencven százaléka napi gyakorisággal használ okoseszközt. A korosztály harminc-harmincöt százaléka rendelkezik saját okoseszközzel, amin elsősorban játszanak és videót néznek a gyerekek” ismertette egy felmérés megdöbbentő eredményeit Gaskóné Nagy Erika digitális gyermekvédelmi szakértő, aki azt is kiemelte, hogy az óvodások nagyjából fele megkésett beszédfejlődéssel küzd. Ezek a gyerekek gyengén kommunikálnak, elmarad a beszédértési képességük, nehezebb lekötni a figyelmüket. A rajzi képességei is rosszabbak azoknak, akik állandóan a képernyő előtt ülnek.Az_online_terben_se_hagyjuk_magukra_a_gyerekeket

A szülők intenzív telefonhasználata úgyszintén negatív hatással van a gyerekekre. Aki folyamatosan a közösségi médiát bújja, vagy youtube-videókat néz, a gyermeke számára is ilyen mintát ad magyarázta a szakértő. Megemlítette, hogy egy kutatás szerint ha egy anya a szoptatásnál rendszeresen a telefonjára figyel, akkor a gyermekénél nem alakul ki megfelelően a kötődés. A kicsi ugyanis azt éli meg, hogy édesanyja számára az eszköz az első, nem pedig ő. Természetesen nemcsak a szoptatás időszakában, hanem később is nagyon fontos, hogy a gyerek kellő figyelmet kapjon.

„Ha a játszótéren nem hagyjuk magukra a gyermekünket, az online térbe se tegyük ezt! Bizonyos tartalmak rendkívül károsan befolyásolják a szellemi, lelki, erkölcsi fejlődésüket” intette óvatosságra Gaskóné Nagy Erika azokat a szülőket, akik online tartalmak közelébe engedik lányukat, fiukat. Hozzátette, hogy ma már az összes nagyobb internetszolgáltatónál elérhetők a különböző szülői felügyeleti eszközök, ám a legjobb „védőfal” továbbra is a szülő. Ezért érdemes már kiskorukban kialakítani a gyerekekkel a bensőséges, bizalmi kapcsolatot, mert serdülőkorban már nem olyan könnyű szóra bírni őket.

„Egy kisgyerek egy-két hét alatt függővé tud válni, a leszokás viszont sokkal több időt igényel” hangsúlyozta a szakértő. Egy okoseszköz, mint fogalmazott, a gyermek mindenféle igényét kielégítheti, ám a szeretetet csak a szüleitől tudja megkapni, ehhez pedig elengedhetetlen az együtt töltött idő. Az sem tragédia ugyanakkor, ha néha gép nélkül hagyjuk „unatkozni” a gyerekeket, ilyenkor születnek ugyanis a legjobb kreatív ötleteik.

n.

 

A Hegyvidéki ONvédelem Program szülőknek, pedagógusoknak és gyerekeknek szóló tájékoztató anyagai megtalálhatók a hop12.hu oldalon.