Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tarsashazi_ertekmegorzo_felujitasok_onkormanyzati_tamogatassal1

Társasházi értékmegőrző felújítások önkormányzati támogatással

Az elmúlt korok építészetének számos kiemelkedő példája található meg a Hegyvidéken, ez a szerencsés helyzet azonban kiemelt felelősséget is jelent az értékvédelem tekintetében. Az értékmegőrzés feladata alapvetően a tulajdonosoké, ehhez azonban a Hegyvidéki Önkormányzat igyekszik a lehetőségeihez mérten minden segítséget megadni. A segítség egyik jól működő formája az értékvédelmi pályázat, ami sok épület megújításához nyújtott anyagi támogatást az elmúlt több mint húsz évben. Előző lapszámunkban a villaépítészet szépülő remekeit mutattuk be, ezúttal pedig azokra a különleges értéket képviselő társasházakra igyekszünk ráirányítani a figyelmet, ahol példaértékű felújítások valósultak meg a tulajdonosi közösség és az önkormányzat összefogásával.

Bérházak elsőként a Hegyvidék alsó részein tűntek fel a 20. század elején, jellemzően historizáló és szecessziós stílusban. Ahogy a környék kezdett benépesülni, úgy jelentek meg feljebb is a nagyobb épületek. 1911–13 között épült fel például a Bírák és Ügyészek Telepe a Kis-Svábhegy déli lejtőjén: az Árkay Aladár által tervezett, eklektikus stílusú villaépületek ugyan eredetileg egy-egy család számára készültek, az államosítást követően azonban többlakásos lakóépületekké alakultak.
Építészeti szempontból különösen izgalmas volt a két világháború közötti időszak, amikor egyre több, a Bauhaus szellemében fogant, modernista épület jelent meg, ezzel párhuzamosan pedig a neobarokk, valamint a népi szecesszió is kiváló alkotásokkal gazdagította a Hegyvidéket. Ez utóbbi stílusirányzat közismert példái azok a Medgyaszay István által tervezett, U alakú házak a Kiss János altábornagy utcában, amelyeken székely motívumokból táplálkozó történeteket mesélnek el a sgraffito technikával készült homlokzati díszek.
A modernista építészet jellegzetes emlékei az egykori üdülőszállók, amik 1937 és 1941 között épültek fel a Svábhegyen és a Széchenyi-hegyen. A ma már lakóházként funkcionáló, vasbeton vázas épületek közül többnek is az a különleges jellemzője, hogy az utcáról hídon át közelíthetők meg az erősen lejtő terepviszonyok miatt.
A 20. század különféle építészeti korszakaiból szerencsére elég sok értékes épület maradt meg az utókornak, és őrizte meg eredeti karakterét. Ezek kisebb részben műemléki vagy fővárosi helyi védelmet élveznek, túlnyomó többségük viszont kerületi helyi védelem alatt áll.
A Hegyvidéki Önkormányzat eddig 311 épületet részesített egyedi védelemben, 82-t pedig területileg nyilvánított védetté. Ezek mellett több mint 150 ingatlan vár védettségre: ennyi ház áll úgynevezett értékvizsgálati folyamat alatt, ami szintén védelmet és támogatási lehetőségeket nyújt az érintettek számára. A XII. kerület tehát önmagában mintegy 550 épületnek biztosít védelmet, ami a sokszorosa a több más, hasonló adottságú kerület által védett épületállománynak.

Tervezésre és kivitelezésre is igényelhető támogatás

„Kiemelt feladatunk az építészeti értékek védelme, hosszú évek óta igyekszünk eszközöket biztosítani ezek megújulásához” – mondta lapunknak Hapszné Tarcsafalvi Eszter főépítész. Az önkormányzat eszközei között említette a jogi szabályozást, ami a településképi rendeletben és a szabályozási tervekben ölt testet, továbbá az anyagi támogatást, amihez elsősorban az értékvédelmi pályázaton keresztül lehet hozzájutni. Ez a pályázat több mint két évtizede működik, 2002 óta évente írja ki az önkormányzat.
A főépítész azt javasolja a tulajdonosoknak, hogy készíttessenek komplex felújítási tervet egy építésztervezővel. Ennek keretében tisztázhatók, mik a fő műszaki problémák – például van-e gond az alapozással, a szerkezetekkel –, hiszen először ezeket kell elhárítani, és csak utána érdemes rendbe tenni a homlokzatot. Az értékvédelmi pályázat keretében egyébként nemcsak a kivitelezéshez, hanem a tervkészítéshez és a szükséges szakértői vélemények beszerzéséhez is kérhető támogatás.
Hapszné Tarcsafalvi Eszter kitért arra is, hogy a védett épületek felújítása során is egyre gyakrabban merül fel az utólagos hőszigetelés iránti igény. Az energiahatékonyság javításának, valamint az építészeti értékek megőrzésének szándéka nem feltétlenül zárja ki egymást, például utólagos hőszigetelésre, vagy nyílászárócserére is van lehetőség egyedi megoldásokkal, amikre építésztervező tud javaslatot tenni.
„Az értékvédelmi pályázat célja egyértelműen az, hogy amennyire csak lehetséges, állítsák vissza a tulajdonosok az eredeti állapotot” – hangsúlyozta a főépítész. Szerinte azért is fontos az építésztervező bevonása, mert vele lehet a műszaki, energetikai és értékvédelmi szempontokat értékelve egyeztetni, illetve elkerülni azt, hogy ad hoc megoldások rontsanak el egy értékes homlokzatot.
Érdemes tudni, hogy a pályázat egyáltalán nem zárja ki a szakaszos felújításokat. Ez a nagyobb házak esetében különösen előnyös, mivel rendkívül költséges feladat a homlokzat vagy a tető teljes felújítása. Szakaszosan végzett rekonstrukció során viszont a tulajdonosoknak nem egyszerre kell egy nagyobb összeget előteremteni, emellett pedig évről évre újabb támogatásra lehet pályázni.
„Vannak házak, amik évek óta sikeresen pályáznak az értékvédelmi támogatásra. Ez egy hosszú távú, gyümölcsöző együttműködés az önkormányzat és a társasházak között, amire büszkék vagyunk” – mondta Hapszné Tarcsafalvi Eszter. Hozzátette: az idei évben 50 millió forintos keretet biztosít az önkormányzat az értékvédelmi támogatásokra, a házankénti támogatás összege pedig – kerületi helyi egyedi védelem esetén – akár az 5 millió forintot is elérheti. Tarsashazi_ertekmegorzo_felujitasok_onkormanyzati_tamogatassal1

Folyamatosan szépülnek a Medgyaszay-házak

A Kiss János altábornagy utcai, Medgyaszay István által tervezett házak folyamatos megújulása már nagyjából húsz éve zajlik Vargáné Szilágyi Erzsébet közös képviselő irányításával, aki 2000 óta képviseli az 59-es, 2006 és 2007 óta pedig az 55-ös és az 57-es számú épületeket.
„A házak fővárosi helyi védelem alatt állnak, ezért amíg voltak budapesti pályázatok, azokból is tudtunk forrásokat szerezni a felújításokhoz. Sajnos ezeket a pályázatokat már évek óta nem írja ki a főváros, lényegében megszűntek” – kezdte a közös képviselő, aki arról is szólt, hogy – ellentétben a fővároséval – a XII. kerület támogatására hosszú évek óta megbízhatóan számíthatnak.Tarsashazi_ertekmegorzo_felujitasok_onkormanyzati_tamogatassal2A Medgyaszay-házak rendszeresen pályáznak a kerület értékvédelmi támogatására, emellett pedig a „Szövetség a nagyobb társasházakkal és lakásszövetkezetekkel” elnevezésű programban is részt vesznek. Ez utóbbi keretében az 50 lakásosnál nagyobb házak pályázhatnak két évre szóló felújítási terveik ütemezett támogatására.
„Az 59-es számú épület homlokzatát tizenöt év alatt sikerült körbetataroznunk, emellett a nyakas kémények és a lépcsőházi nyílászárók felújítása is megtörtént. Az 55-ös ház Kiss János altábornagy utcai, valamint az 57-es épület Kiss János altábornagy és Margaréta utcai homlokzatai ugyancsak megújultak” – szedte csokorba a környéken élők számára is jól látható eredményeket Vargáné.
A közös képviselő arról is beszélt, milyen komoly kihívások elé állítja a kivitelezőket az eredeti építészeti megoldások rekonstrukciója. Példaként említette, hogy a három Kiss János altábornagy utcai Medgyaszay-ház háromféle mintájú, rovátkolt vakolatának anyagösszetételét évek alatt, hosszas munkával sikerült kikísérletezni. Ám így sem egyszerű a speciális vakolat felvitelének technikája, ráadásul a különböző stílusban dolgozó szakembereknek nehéz ugyanazt a mintát hasonlóképpen kialakítaniuk. Tarsashazi_ertekmegorzo_felujitasok_onkormanyzati_tamogatassal3

Egykori bérvilla és üdülőszállók a megújuló értékek között

Az értékvédelmi támogatásra rendszeresen pályázók közé tartozik a Ráth György utca 13. szám alatti, neobarokk stílusú bérvilla lakóközössége is. Ez az Ehrlich Mihály mérnök megbízásából 1926-ban felépült ház a Bírák és Ügyészek Telepének szomszédságában található, de – szemben a telep épületeivel, vagy az előbbiekben említett Medgyaszay-házakkal – nem fővárosi, hanem kerületi védettséget élvez.
„Először még védettségre váró, később pedig már kerületi helyi egyedi védett épületként kaptunk támogatást az önkormányzattól” – mondta Neher Zoltán, aki 2018 óta látja el itt a közös képviselői feladatokat, és már négy alkalommal is sikerrel pályázott. Felidézte, hogy elsőként egy magasföldszinti műkő erkély felújításához, ezt követően pedig, két egymást követő évben, a kerítés rendbehozatalához kapott a ház anyagi segítséget. Tavaly a homlokzatfelújításra vonatkozó építészeti műszaki tervdokumentáció készítéséhez nyert támogatást, az idén pedig a kivitelezési munkákra adott be pályázatot – egy beázás miatt mindenekelőtt az egyik első emeleti erkélyt szükséges rendbe tenni.Tarsashazi_ertekmegorzo_felujitasok_onkormanyzati_tamogatassal4„A tulajdonosok motiváltak, szeretnék, ha a házuk megújulhatna, ez azonban teljes egészében nagyon sokba kerülne. Emiatt eldöntötték, hogy kis lépésekben minden évben megcsinálnak valamit. Ehhez önkormányzati támogatásra pályáznak, és természetesen a célbefizetéseket is vállalják” – érzékeltette a lakóközösség elkötelezett hozzáállását a képviselő.
Lantos Gábor, a bp condo Kft. ügyvezetője, aki több egykori üdülőszálló épületének kezelését látja el a Svábhegyen, elmondta, hogy a Melinda út 30–32. szám alatt található volt „Melinda” társasüdülő lakóközössége egy támfal és a közös teraszok felújításához nyert értékvédelmi támogatást 2022-ben, emellett a társasház-felújítási pályázaton is sikerrel szerepelt, kazáncseréhez kapott pénzt. Az idén ismét pályázik a ház az értékvédelmi programra, a teraszok nyílászáróinak cseréjéhez kér anyagi segítséget.Tarsashazi_ertekmegorzo_felujitasok_onkormanyzati_tamogatassal6A Melinda út 24. szám alatti, egykori „Új Majestic” szálló tavaly a „Szövetség a nagyobb társasházakkal és lakásszövetkezetekkel” program keretében kapott támogatást az erkélyek szélén lévő műkövek megerősítésére, ebben az évben pedig értékvédelmi pályázatot nyújt be a homlokzatfelújítási tervek elkészítéséhez. A Pipiske utca 4. szám alatt található volt társasszálló esetében 2021-ben a tető részleges felújítása, valamint a földszint bejárati előterének rendbetétele történt meg az értékvédelmi támogatás igénybevételével, most pedig a homlokzatfelújítást megelőző tervezéshez kér forrást a társasház.
„Társasházkezelői tevékenységemmel összefüggésben több önkormányzat munkájára is rálátásom van – összegezte benyomásait az ügyvezető. – Ez alapján úgy vélem, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat nagyon hatékonyan működik, a polgármesteri hivatal munkatársai konstruktívak, megoldásorientáltak. A pályázatok ügymenetével, a határidők betartásával kapcsolatban eddig kivétel nélkül pozitív tapasztalataim voltak.”Tarsashazi_ertekmegorzo_felujitasok_onkormanyzati_tamogatassal5

z.