Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Babulatos_Grimmaszok

Bábulatos Grim(m)aszok

Piroska egy paradicsom, Csipkerózsika csipketerítő, míg a sündisznó egy fogkefe. Nem is nehéz így elképzelni a Grimm testvérek híres szereplőit, főleg akkor, ha a Figurina Bábszínház előadásában láthatjuk őket. A részletekről Siklósi Gáborral, a bábszínház vezetőjével beszélgettünk, aki a gyermeki fantázia csodáiról és az elmúlt negyvenegy év legszebb emlékeiről mesélt, no meg arról is, hogy mi történik, amikor „fekvő üzemmódba” kapcsol.

– Fers Klárával közösen hozták létre a Figurina Bábszínházat 1983-ban. Hogyan kezdődött a negyvenegy éve tartó meséjük?

– 1983-ban született az első kisbabánk, akkor már a pécsi Bóbita Bábszínházban voltam bábszínész. Nem sokkal később elindultunk a „Ki mit tud?” tehetségkutató versenyen, megnyertük a báb kategóriát. Ennyi jó elegendő volt ahhoz, hogy önálló magánbábszínházat alapítsunk, saját erőből, a saját művészi elképzelésünk szerint. Ehhez természetesen szerencse is kellett. Immár tizenöt éve működik a 40 személyes kőbábszínházunk a Hegyvidék szomszédságában, a Retek utca 17. szám alatt, ahol minden szombaton 11 órától játszunk. Hamarosan nyári szünetre megyünk, a részletekről természetesen a figurina.hu-n beszámolunk majd.

– Generációk nőttek fel a Figurina Bábszínház produkcióin, és bár az elmúlt évtizedekben sokat változott a világ, még ma is képesek elvarázsolni a gyerekeket. Mi a titkuk?

– Van egy meglátásunk, persze ez csak feltevés, miszerint sikerült megértenünk a gyermeki fantáziát, az pedig teljesen mindegy, hogy aktuálisan milyen évet írunk. A kicsik ugyanis minden gond nélkül bármit el tudnak képzelni, ezért képesek játék nélkül is játszani. Gyermekként ők nem fogkefét látnak, hanem sündisznót. A kisemberek tulajdonképpen nem tőlünk tanulnak, épp ellenkezőleg: mi tanulunk tőlük. Persze az évek múlásával meglehet, hogy kinövik a fantasztikus képességüket, ám szerencsére vannak még olyan felnőttek, akiknek sikerült megőrizniük ezt az értékes tulajdonságot.

– Vannak olyan kedves emlékeik, amiket soha nem felejtenek el?

– Sárospataktól Brazílián keresztül egészen Japánig voltak előadásaink, szinte minden európai országban megfordultunk. A hazai bábfesztiválokra a gyermekeinket is magunkkal vittük, ezekhez az előadásokhoz fűződnek a legszebb emlékeim. Nehéz lenne mindet felsorolni…Babulatos_Grimmaszok

– A legtöbbünk otthonában megtalálható tárgyakat is képesek különleges tulajdonságokkal felruházni, miközben szintén előszeretettel használják a modern technika adta lehetőségeket. Hogyan születnek a Figurina Bábszínház előadásai?

– Van egy titkom, amit most elárulok önnek! Amikor gondolkodnom kell, akkor egész egyszerűen hanyatt fekszem, a fejem alá természetesen teszek egy párnát is, hogy kényelmes legyen. Klári, a feleségem és alkotótársam sokszor cikizett már emiatt. Pedig én ilyenkor valójában nem szunyókálok, hanem a fantázia világában teszek egy nagy-nagy utazást. Elképzelem a meséket, és gondolati síkon megpróbálom tárgyakkal eljátszani azokat. Nálam ugyanis a „fekvő üzemmód” az alkotással egyenlő. A Figurina Bábszínház azonban nem egyszemélyes formáció! Mindenkinek megvan a saját feladata, hiszen mindannyian másban vagyunk jók.

– Milyen különlegességgel várják a MOMkult közönségét?

– A legsikeresebbet, a több mint ezerszer játszott Grim(m)aszokat hozzuk el. Fontos: nem Grimm-maszkok, hanem grimaszok – csak a közepén két m-mel, hiszen Grimm-meséket adunk elő, ám nem a megszokott módon. A nyúl meg a sün, Csipkerózsika, valamint Piroska és a farkas is ellátogat velünk a Hegyvidéki Nyárra. Persze humorból most sem lesz hiány: Csipkerózsika édesapja egy horgolótű lesz, édesanyja egy cérnagombolyag. Csipkerózsika pedig egy csipketerítő. Magától értetődő, hogy Piroska paradicsom, míg a nagymamája krumpli formát ölt majd. A történetek végén a jó elnyeri méltó jutalmát, de csak akkor, ha a gonoszt világgá kergetjük. Bábulatos élmények várnak a közönségre!