Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hangok_ezer_ize_mogott_a_vilag

Hangok ezer íze mögött a világ

Világzenét játszik nemcsak felnőtteknek, de gyerekeknek is a 2008 óta létező HolddalaNap Zenekar. A magyar népzene mellett balkáni, perzsa, flamenco- és latin-amerikai dallamokat is megszólaltat autentikus hangszerek segítségével, tagjai ugyanis több nemzet zenei kultúráját hozták magukkal, sok nép muzsikájához tudnak kapcsolódni. A saját dalszövegek és dalok mellett népzenei feldolgozásokat, megzenésített verseket is előadnak.

  • A világzene a gyerekek számára is befogadható műfaj? Másképpen kell játszani nekik, mint a felnőtteknek?
  • Befogadható, de nyilván függ a zeneválasztástól – válaszolja Gulyás Anna, a HolddalaNap Zenekar vezetője és szövegírója. – A felnőtteknek sokkal több zenei ínyencséggel szolgálunk, szólókkal, összetettebb zenei struktúrákkal, lassú részekkel. A gyerekeknek tartott koncertjeinken azonban kihagyjuk ezeket, kevesebb elmélyült, szomorkás dalt játszunk. Ők ugyanis más rezgésszinten élnek, kevésbé tudnak koncentrálni, viszont nagyon szeretnek táncolni. Egy gyerekeknek szóló koncertet jól meg kell tervezni. Én a Magyar Zene Háza zenepedagógusa vagyok, koncertpedagógiával is foglalkozom, és direkt interaktívvá próbálom tenni az előadásainkat, hogy jobban be lehessen vonni a kicsiket. Mert amellett, hogy hallgatják a muzsikát, és maguktól táncra dobban a lábuk, így egy picit átgondoltabban, játékosan lehet fókuszálni a figyelmüket.Hangok_ezer_ize_mogott_a_vilag
  • A Hegyvidéki Nyár fesztiválra is ilyen tudatosan készülnek?
  • A Napkeleti utazás című koncertünkkel érkezünk, különböző népek gyerekdalaiból állítottuk össze a műsort. Ebben van magyar, makedón, afrikai, perui, andalúz és szibériai ének vagy zene is.
  • Mi a fontosabb a gyerekeknél: a ritmus, a dallamok vagy a szöveg?
  • Mivel élete elején kilenc hónapig minden ember egy ritmust hall, az anyukája szívverését, ez olyan ősélmény, ami végigkísér bennünket. Gyerekkorban főleg. Egy koncerten, főképpen akkor, ha először találkoznak velünk a gyerekek, a zene és a ritmus azonnal „átmegy”, a szívükbe emelik, ösztönösen mozogni kezdenek rá. A szöveg egy-egy részét megértik már első hallgatáskor is, a nagyobbak gyorsabban, sőt, a refrént megjegyzik, elviszik magukkal, és éneklik is utána. A mai gyerekeknek például nagyon fontos a természethez való érzelmi újrakapcsolódás, és ehhez sokat adhat a zene. Van is olyan énekünk, ami ehhez segít hozzá. A gyerekek tehát nagyon érzékenyek a ritmusokra, de persze a szövegre is oda kell figyelnünk, hogy az könnyen megjegyezhető, érdekes és énekelhető legyen, és olyan tartalmat kapjon, ami építő. A koncertek alatt nemcsak a gyerekek élvezik felszabadultan a muzsikát, hanem mi is. Hiszen a hangok ezer íze mögött ott lüktet a sokféle világ.