Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_kortars_alkotasok_torteneti_emlekeken_epulnek4

A kortárs alkotások történeti emlékeken épülnek

Az önkormányzat és az építészek elmúlt húszéves munkáját mutatta be a Budapesti Városvédő Egyesület XII. kerületi csoportja a Hegyvidék Galériában. Beöthy Mária építész a Hegyvidék jellegzetes építészeti emlékeiről, kortárs épületeiről tartott előadást, stíluskorszakokra bontva.
Pokorni Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt két évtized fejlesztései történeti emlékekre épültek. A Hegyvidék mintegy 900 védett épülettel büszkélkedhet, ebből 550 az önkormányzat döntésének köszönhetően élvez védelmet.A_kortars_alkotasok_torteneti_emlekeken_epulnek2Az értékmegőrzés egyik lehetősége az örökségvédelmi pályázat, amelynek keretében az elmúlt öt évben 170 épület kapott támogatást. A másik út a szabályozás, ennek kapcsán értéknövelő többletet nyújtanak, ha rendbe hozzák az épületet. A saját tulajdonú épületek példaadó helyreállítása egy harmadik eszköz, e tekintetben a leglátványosabb a Lóvasút, vagy az egykori Fácán vendéglő felújítása. Ez utóbbi a Zugligeti Általános Iskola felső tagozatának ad otthont, a mellette lévő Hild-fogadóépületnek még keresik a funkcióját. A polgármester egy sor felújítatlan épületet is megemlített, köztük az Istenszeme fogadót és a svábhegyi fogaskerekű-megállót.A_kortars_alkotasok_torteneti_emlekeken_epulnek1Természeti adottságokban, épített örökségben és történelmi emlékhelyekben rendkívül gazdag a Hegyvidék. Épített örökségünkre támaszkodnak a napjainkban történő rekonstrukciók, továbbá az új építkezéseknek is példaként szolgálnak ezek – vezette be előadását Beöthy Mária. Számos épületet történetük, sorsuk felvázolásával és tervezőik említésével mutatott be az építész, ezekből emelünk ki néhányat.
A klasszicizmus – jeles képviselői Hild József és Pollack Mihály – szép példája az eredetileg az 1830-as években készült Fácán vendéglő, aminek a felújítására a Normafa-rehabilitáció részeként nyílt lehetőség. Sikeres példa a Barabás-villa is, amely pályázat útján újult meg. A historizmuson belüli romantikus példa a Rózsa-villa, az Istenhegyi Szent László Plébániatemplom és a ma rendezvényeknek otthont adó, megújult, kortárs funkciókkal kiegészített Lóvasút.A_kortars_alkotasok_torteneti_emlekeken_epulnek3Szóba került a kalandos történetű, Ybl Miklós által tervezett, eredetileg a mai Hősök terén álló Széchenyi-kilátó, valamint a János-hegy tetején lévő, Schulek Frigyes tervei alapján 1910-ben átadott, 2001 és 2005 között felújított Erzsébet-kilátó is. Úgyszintén kiemelkedő emlékünk a ma is működő svábhegyi víztorony.
A magyar nemzeti szecesszió és a Hegyvidék műemlékegyüttese a Városmajori Kós Károly Általános Iskola, és ezt az időszakot képviseli a Bírák és ügyészek telepe is. A modern építészetben a két világháború közötti korszak legkiemelkedőbb példája a római iskola szellemiségében tervezett városmajori nagytemplom.A_kortars_alkotasok_torteneti_emlekeken_epulnek4
Számos villaépület született Bauhaus stílusban a Hegyvidéken. A korszak figyelemre méltó építészeti alkotásai a műemlékké nyilvánított Kútvölgyi Klinika tömbje, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2019-ben átadott campus-épületegyüttese. A Hegyvidék Galéria kialakítása és az Építőipari nívódíjas Hegyvidéki Kulturális Szalon is büszkeségre ad okot.
Van a mi szegény magyar népünknek művészete, amely csak az övé, amelyet ő alakított, formált. Az alap megvan, ép és egészséges, csak építeni kell tudni rá” – idézte Beöthy Mária Kós Károly gondolatait, majd zárásként hozzátette: határozzuk el, hogy folytatjuk ezt a munkát!

Sz. D.