Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kutya_jo_nap__nem_csak_kutyasoknak4

Kutya jó nap – nem csak kutyásoknak

Az ebeknek van a legjobb üzleti érzékük? Tényleg számít, hogy milyen kutyafajtával kötjük össze az életünket? Mi a gazdivá válás első lépése, és miért fontos a párbeszéd a kutyások és a nem kutyások között? – ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az idei hegyvidéki Kutya jó napon. A vidám csaholástól hangos Gesztenyés kertben Fonti Krisztina alpolgármester egy olyan fontos intézkedést is bejelentett, ami még biztonságosabbá teszi majd a kutyusok életét.

„Nagyon szerencsések vagyunk mi, hegyvidéki kutyatulajdonosok, hiszen a főváros legzöldebb kerületében élhetünk. Itt van nekünk a Normafa, de számos otthonunkhoz közeli parkba, ligetbe, például a Gesztenyés kertbe is elvihetjük kutyáinkat sétálni. Ugyanakkor fontos, hogy ezek a területek mindenki másnak is a kikapcsolódást jelentik, ezért az ő nyugalmukra is figyelemmel kell lennünk!” – mondta az idei Kutya jó napot felvezető köszöntőjében Fonti Krisztina alpolgármester.
Hozzátette, az elmúlt évekhez hasonlóan ezt a napot nem kizárólag a kutyások számára rendezi meg az önkormányzat. „Nemcsak az idősek és a fiatalok, vagy az autósok és a bringások között van szükség párbeszédre, hanem a kutyások és a nem kutyások esetében is. A békés egymás mellett élés érdekében fontos, hogy tiszteletben tartsuk, meghallgassuk a másik véleményét!” – emelte ki az alpolgármester, aki azt is felidézte, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat hosszú évek óta kiemelt feladatának tekinti az ebekről való gondoskodást az egész kerületben.Kutya_jo_nap__nem_csak_kutyasoknak1Mint fogalmazott, a kutyapiszokkal teli utcák, parkok látványa és szaga a felelős kutyatartókat is zavarta: „A hegyvidékiek kéréseit figyelembe véve 2012-ben indítottuk el a »Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!« kampányt, amely a kutyaürülék összeszedésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Ma már több mint háromszáz speciális kialakítású, messziről is könnyen felismerhető, zacskóadagolóval ellátott dizájnkuka került ki az utcákra, amiknek a megtervezésére a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakos diákjait kértük fel. A kutyapiszoktól mentes Hegyvidékért indított kezdeményezés számos hazai és nemzetközi díjat kapott.”
Az alpolgármester megemlítette, az önkormányzat szükségét érezte, hogy a járdákon piktogramokkal és számos helyen táblával is felhívja a figyelmet a gyűjtők használatára. Mint mondta, a kerületben élők és a kutyák biztonsága is fontos, ezért azonfelül, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat minden itt tartott eb esetében finanszírozza a veszettség elleni védőoltás költségét, egy olyan új kezdeményezést is elindít, ami akár életmentő is lehet négylábú barátaink számára: „Megjelent a toklász, a kutyák egyik legádázabb ellensége, ami hamarosan beérik. Ez a növény nagyon veszélyes rájuk, hiszen belefúródhat a mancsukba, az orrukba, a fülükbe vagy a szemükbe, amit aztán csak komoly operációval lehet eltávolítani. Éppen ezért elindítottam a toklász elleni harcot, és megkértem a munkatársaimat, hogy kaszálják le ezt a kutyákra különösen ártalmas gyomnövényt.” (Részletek a cikk alján található írásunkban olvashatók – a szerk.)
A Tükörsuli látványos kutyás bemutatóval, a Madách Színház humoros előadással várta az érdeklődőket az idei Kutya jó napon. A Gesztenyés kert népszerű pontja volt a játékos agility, ahol a négylábú kedvencek próbára tehették ügyességüket, de sokan részt vettek a kutya-gazdi fotózáson is, amin tökéletesen megkomponált fényképek készültek.Kutya_jo_nap__nem_csak_kutyasoknak4„A tavalyi Kutya jó napra csak azért látogattunk el, mert a kislányom kutyust szeretett volna, ezért első körben azt gondoltam jónak, ha komolyabban belelát abba, hogy gazdinak lenni nem csak annyit tesz, hogy megsimogatjuk a kedvencünket. Most már Zizi is itt van velünk. Életünk legjobb döntése volt őt hazahozni!” – mesélte Páder Renáta, aki lányával, a nyolcéves Flórával és Zizivel, a drótszőrű tacskóval érkezett.
A Kóborka Állatvédő Egyesület és a Noé Állatotthon munkatársai a felelősségteljes döntésekre hívták fel a figyelmet. „Egyre több a tudatos kutyatartó, ugyanakkor telített a piac, ezért csökkent az örökbefogadások száma. A szegregátumokban, sajnos, továbbra is nagy szükség lenne egy átfogó ivartalanítási programra” – szólt az elmúlt egy év tapasztalatairól Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány vezetője.
Lapunknak arról is beszélt, hogy mi a gazdivá válás első lépése. „Mi lesz velem a következő tizenöt évben? Fel tudok-e kelni akkor is, ha este bulizni voltam, és reggel iszonyú hideg van? Mit csinálok a kutyával, ha nyaralni megyek? Ha eltörik a lábam, lesz segítségem? Ha allergiás lesz a kutyám, meg tudom venni a speciális tápot? Először ezeket a kérdéseket kell feltennie magának annak, aki kutyát szeretne” – szögezte le Schneider Kinga, aki arra kéri a leendő gazdikat, hogy ne divatból, képről vagy film alapján válasszanak kedvencet.
Hasonlóan vélekedik Korom Gábor, a Tükörmódszer megálmodója is, aki előadásában a kutyafajtákról is mesélt: „Ez egy olyan matrica, amit különböző tulajdonságcsoportokra ragasztanak. Néha bejön, néha nem. Én minden kutyafajtát szeretek, de az a helyzet, hogy elég sokszor találkozom olyan kedvencekkel, akik a fajtájukhoz képest másképp viselkednek.”Kutya_jo_nap__nem_csak_kutyasoknak2A szakértő szerint a kutyák – mint fogalmazott – rendkívül jó üzleti érzékkel rendelkeznek. „Mondhatnám azt is, hogy rafinált kereskedők. Gondoljunk csak bele! Azzal, hogy átadták az irányítást az embernek, ők lettek a legeredményesebb faj a bolygón. Beálltak mellénk, ezzel pedig kipipálták az érvényesülést. És mit történik közben? Mi szétstresszeljük magunkat azért, hogy autót, vagy házat vegyünk, ők pedig vígan élvezik az élet örömeit. Ez egy jó buli!” – közelítette meg a humoros oldaláról a kutyatartást Korom Gábor.
Persze sok mindenre figyelniük kell a gazdiknak ahhoz, hogy hűséges barátaik valóban boldogok legyenek. Ebben a hozzáértők ezúttal is örömmel segítettek.
„Hiszek a jó minőségű tápokban, de egyre többen döntenek úgy, hogy inkább nyers hússal etetik kedvenceiket. A rostok, a gyümölcsök jót tesznek a kutyusoknak. A szóját, a cukrot és a túl sok szénhidrátot azonban kerülni kell, és a fehérjét sem szabad túlzásba vinni! Összességében minden kutya más, ezért minden esetben érdemes egyénre szabni az étrendet” – tanácsolta Pápai Veronika, a Petfirst patika vezetője, aki kiemelte, hogy a kutyáknál a legtöbb problémát az emésztőrendszeri és a mozgásszervi megbetegedések okozzák.Kutya_jo_nap__nem_csak_kutyasoknak3„Az állatok esetében is rendkívül fontos a prevenció, ezért már másfél-két éves korban érdemes elmenni ízületi szűrésre, hiszen a mozgásszervi problémák minden második kutyát érintenek – ennek oka a túlzott szaporítás. Sajnos vannak olyan szaporítók, akik évente több almot is lehoznak egy szukától, ami nagyon nem szerencsés” – mondta Streck Laura kutyafizio- és manuálterapeuta, a Petplex kutyakomplexum alapítója.
A Kutya jó napon ismét tabuk nélkül, egyetértésre törekedve beszélgettek a kutyások és a nem kutyások. A vitafórumon egyebek mellett szóba kerültek az ebtartásra vonatkozó szabályok, a póráz használata és a kutyapiszok felszedése. „Az idei nap is rendkívül hasznos volt – összegzett Korom Gábor. – Úgy gondolom, a Hegyvidéken valóban jó kutyásnak lenni!”

BM.

MEGALAKULT A HEGYVIDÉKI TOKLÁSZ-KOMMANDÓ

Ismét itt a nyár, és ezzel együtt megérkezett a „toklászszezon”. A gyomnövény elkerülhetetlenül szaporodik még a legjobban ápolt részeken is, számos bosszúságot és nem utolsósorban sérülést okozva a kutyáknak.
A Hegyvidéki Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a gyomnövény kaszálására. A kerületben több mint 400 ezer négyzetméter zöld felület található, itt bárhol előfordulhat toklászos növény. A közterületek kezelése részben a Hegyvidéki Önkormányzat, részben a fővárosi önkormányzat feladata, az útpálya és az ingatlanok közti terület gondozása pedig az ingatlantulajdonosok felelőssége.
Fonti Krisztina alpolgármester életre hívta a hegyvidéki Toklász-kommandót. A csapat munkatársai a lakossági bejelentések alapján igyekeznek minél nagyobb területen lekaszálni a toklászos növényzetet. Első körben a Hegyvidéki Önkormányzat kezelésében levő közterületeket próbálják toklászmentesíteni, és ezzel kapcsolatban várják a lakossági bejelentéseket. A fővárosi kezelésű területeket érintő panaszokat pedig sürgősséggel továbbítják a főváros illetékes szakirodája felé.
Várják az itt élők bejelentését az online toklászbejelentő címen: toklasz@hegyvidek.hu
További részletek a hegyvidek.hu weboldal aktuális hírei közt találhatók.

(Forrás: hegyvidek.hu)