Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mar_az_uzletekben_is_figyelnek_a_demenciaval_elokre

Már az üzletekben is figyelnek a demenciával élőkre

Kiemelten fontos a Hegyvidéki Önkormányzat számára, hogy az itt élők biztonságos környezetben tölthessék a mindennapjaikat. Az idősek, különösen a demenciával élők megkülönböztetett figyelmet igényelnek, ezért a kerület vezetése célul tűzte ki, hogy a Hegyvidék váljon demenciabaráttá. Ennek érdekében képzés indult az idősekkel kapcsolatba kerülő intézmények, szolgáltatók munkatársai részére. Azok a boltok pedig, amelyeknek a dolgozói részt vettek a foglalkozáson, a kirakatukra helyezett emblémával hirdethetik magukról, hogy demenciabarát üzletként várják vásárlóikat.

„A demencia mára népbetegséggé vált, és szinte nincs olyan család, amelyik ne lenne valamilyen módon érintett. A Hegyvidéken nagyon sok idős ember él, ezért a demencia is sokakat érint” – érzékeltette a probléma súlyát Fonti Krisztina alpolgármester, aki a boltvezetőkkel közösen elsőként a Németvölgyi úti Szent Ágnes Gyógyszertár, a Böszörményi úti Rigó Jancsi és a Szamos Marcipán Cukrászda portáljára helyezett ki „Demenciabarát üzlet” feliratú, figyelemfelkeltő matricát.Mar_az_uzletekben_is_figyelnek_a_demenciaval_elokre

Az alpolgármester elmondta, egy évvel ezelőtt járt Abbiategrassóban, az első olasz demenciabarát városban. Kiváló példákat látott arra, hogyan lehet felkészíteni egy település üzleteinek, szolgáltatóinak dolgozóit azokra a helyzetekre, amikor demenciával élő idősekkel találkoznak. Ahogy az olasz településen, úgy a Hegyvidéken indított képzéseken is arról szerezhetnek ismereteket a résztvevők, miképpen ismerhetik fel a demencia korai tüneteit, és miként kell bánni azokkal az emberekkel, akik ezzel a tünetegyüttessel küzdenek.

Fonti Krisztina kitért arra is, hogy az önkormányzat már sok mindent tett a korábbi években a demenciával élők és családjaik érdekében. Megkezdte működését az Alzheimer Café, amely a hozzátartozóknak nyújt segítséget, az Alzheimer világnapján pedig – annak érdekében, hogy a demencia egyre kevésbé legyen tabutéma – évről évre közös sétára invitálják a Hegyvidéken élőket. Az elmúlt hónapokban zajlottak le azok a tréningek, amiken az üzletek, gyógyszertárak dolgozói mellett a rendőrség, a rendészet, a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézmények munkatársai vettek részt jelentős számban.

„Szeretnénk folytatni a programot, és újabb képzéseket tartani” – emelte ki az alpolgármester. Mint mondta, a következő lépésben kilencedik évfolyamos középiskolások körében szervez érzékenyítő foglalkozásokat az önkormányzat, mert – miként azt az abbiategrassói példa is igazolja – rendkívül hasznos a generációk közötti együttműködés, kapcsolat.

n.