Kedvcsináló a sötétzöld kelhez
A kelkáposzta ősére Pliniusnál, a római író-polihisztornál találunk először utalást. Az általunk ismert kelkáposztát a 15–16. században nemesítették valahol Közép-Európában. Honi termesztéséről elsőként Lippai György érsek Veteményeskönyv című munkájában olvashatunk 1664-ben. Nem tartozik a legnépszerűbb zöldségeink közé, pedig egyike azoknak a sötétzöld színű zöldféléknek, amelyeket nagyon értékesnek tart a táplálkozástudomány. Hatékony antioxidáns, főként karotinoidokban, ezen belül béta-karotinban gazdag. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofilt, ami jelentős szerepet játszik a rákkeltő anyagok kialakulásának megakadályozásában. Aki szereti a kelkáposztát, az különösen a hideg hónapokban látja szívesen a tányérján. Az alábbi, kevésbé ismert fogásokat a keltől idegenkedőknek szántuk, kedvcsinálóként.
FRANCIA PARASZTLEVES
Ezt az egytálételnek is beillő levest a franciák friss barna kenyérrel, vörösbor kíséretében kínálják. Bőséges fogás, aminek az elkészítésére is bőven kell időt szánni.
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg száraz fehérbab
só, fél citrom
fél fej kelkáposzta
4-5 szál sárgarépa
4 burgonya
2-3 vöröshagyma
2 póréhagyma
8 gerezd fokhagyma
4 csirkecomb vagy kisebb kacsacomb
20 dkg nyers füstölt sonka
1-2 ág kakukkfű
1 babérlevél
fél csokor petrezselyem
néhány szem fekete bors
A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A kelt elnegyedeljük, enyhén sós, citromos forró vízbe dobjuk, és fél perc múlva leszűrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A sárgarépát és a burgonyát egészben hagyjuk, a vöröshagymát és a pórét 2-3 darabra vágjuk. A megfőtt babot leszűrjük, és a zöldségekkel együtt egy nagy lábasba szórjuk. A csirkecombokat is beletesszük. Ha kacsacombbal készítjük, akkor azt bőrös oldalán néhány percig sütjük, a zsírját leszűrjük, hogy ne legyen majd túl zsíros, így adjuk a leveshez.
A sonkát is a lábasba fektetjük, és kb. 2,5 liter vízzel felengedjük. A kakukkfüvet a babérral és a petrezselyemmel összekötözzük (ez az úgynevezett bouquet garni, a francia konyha szívesen használt fűszercsokra), és a készülő levesbe dobjuk. Ha minden a fazékba került, kb. 1 csapott evőkanálnyi sóval ízesítjük, borsot szórunk bele, és nagy lángon felforraljuk. Ezután kis lángon, félig lefedve, kb. 1 óra 10 percig főzzük, ennyi idő alatt minden megpuhul.
KELKÁPOSZTÁS KOCKA LEVESBE
Ezt a különleges levesbetétet átszűrt, forró húslevesben kell tálalni. Akkor érdemes készíteni, ha van maradék húslevesünk, vagy szándékosan annyit főztünk, hogy maradjon belőle ehhez a fogáshoz.
Hozzávalók (4 személyre):
15 dkg kelkáposzta
só
3 tojás
2 evőkanál liszt
5 dkg főtt sonka
fél csokor petrezselyem
…a tepsi kikenéséhez: vaj
A megmosott kelkáposztát leveleire szedjük, majd vékony csíkokra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Ezután jól lecsöpögtetjük, kissé még ki is nyomkodjuk belőle a nedvességet. Közben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a tojások sárgájájával és a liszttel óvatosan összekeverjük.
Egy kis tepsit kivajazunk, a tojásos masszát beleöntjük, aztán a kelkáposztametéltet és a vékony csíkokra vágott sonkát rászórjuk. Előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) kb. 10 percig sütjük. Ha kihűlt, káró alakú kockákra vágjuk. Tálalás előtt húslevesben fel kell melegíteni, mert csak úgy élvezhető.
KELKÁPOSZTÁS BUSATEKERCS
Ehhez a halas fogáshoz kaprimártás illik, ami egyszerűen elkészíthető. Elég, ha a kapribogyókat serpenyőben kissé megpirítjuk, majd egy kevés borral felengedjük, és vajat adunk hozzá. Sózni nem kell, mert a kapribogyó sós.
Hozzávalók (4 személyre):
só, 1 nagy vöröshagyma
2 evőkanál vaj
80 dkg busafilé
őrölt fehér bors
2 tojás
1 kezeletlen citrom leve és héja
2 evőkanál tengeri só
1 szelet szendvicskenyér
1 nagy piros paradicsompaprika
12 szép kelkáposztalevél
3 dl zöldségleves (leveskockából is lehet)
olaj
A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és a vaj felén megfonnyasztjuk. A halfilét a borssal, a tojásokkal, a citromlével, a sóval és a szendvicskenyérrel együtt turmixoljuk, vagy ledaráljuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a húsát apró kockákra vágjuk, a maradék vajon megfuttatjuk, majd a halas masszába keverjük.
A kelkáposztaleveleket megmossuk, a vastag ereit kivágjuk, és 3 percre lobogva forró, sós vízbe dobjuk, leszűrjük, lecsöpögtetjük. Kissé egymásra csúsztatva egy tiszta, kiterített konyharuhára fektetjük. A halas masszát a levelekre kenjük úgy, hogy körülöttük 2 centi szabadon maradjon. A konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük, majd olajjal kikent tepsibe fektetjük.
A levest aláöntjük, és forró sütőben (200 °C, légkeveréses sütőben 185 °C) 20-30 perc alatt megsütjük. Egy kicsit állni hagyjuk, majd óvatosan kiemeljük, csinos szeletekre vágjuk, és tálra rakjuk. Főtt burgonyával és kaprimártással kínáljuk.
KELKÁPOSZTÁS LASAGNE
A lasagne az olaszok híres, kedvelt tésztafogása, mára már nálunk is meghonosodni látszik. Nagy előnye, hogy nem kell fáradni a tésztalapok elkészítésével, készen meg lehet vásárolni ezeket.
Hozzávalók (6 személyre):
50 dkg kelkáposzta, só
2 közepes vöröshagyma
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál finomliszt
2 dl tej
1 dl tejszín
őrölt bors
1 evőkanál kapribogyó
3 evőkanál olaj
1 kiskanál pirospaprika
2 kis doboz paradicsompüré
40 dkg darált hús
csipetnyi majoránna és kakukkfű
8 dkg reszelt sajt
15 dkg szárított lasagnetésztalap
A kelkáposztát leveleire bontjuk, a vastagabb ereket laposra faragjuk. Sós vízben néhány percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd konyharuhára fektetve a nedvességet leitatjuk róluk.
A megtisztított hagymát apróra vágjuk, a felét a vajon megfuttatjuk. 1 fokhagymagerezdet rápréselünk. A liszttel megszórjuk, néhány másodpercig kevergetve pirítjuk, majd a tejjel és a tejszínnel felengedjük. 5 percig közepes lángon főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk, a kapribogyót beleszórjuk. Ha mártásszerűen besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről.
A maradék hagymát és a fokhagymát az olajon üvegesre sütjük, pirospaprikával megszórjuk, majd a paradicsompürét belekeverjük, és a darált húst is hozzáadjuk. Egy kevés vízzel felengedjük, sóval, borssal, majoránnával és kakukkfűvel fűszerezzük, ezután lefedve 10 percig főzzük. Végül zsírjára sütjük.
A lasagnetésztalapokat a kelkáposztalevelekkel, a kapribogyós mártással, a paradicsomos darált hússal és a sajttal felváltva tűzálló tálba rétegezzük. A tetejére mártás kerüljön! Meleg sütőben (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
KELKÁPOSZTA-LAPCSÁNKA
A lapcsánka, más néven tócsni, eredetileg reszelt, nyers krumpliból, liszttel készülő, zsírban sülő, hagyományos népi étel. Népszerűségét igazolja, hogy mára már sokféle zöldséges változata van. A kelkáposztás viszonylag újdonságnak számít.
Hozzávalók (4 személyre):
1 kisebb kelkáposzta (kb. 1 kg), só
10 dkg natúr puffasztott rizs
kb. 5 evőkanál liszt
4 tojás
fél mokkáskanál őrölt bors
késhegynyi őrölt köménymag
1 kiskanál ételízesítő por
…a sütéshez: kb. 0,5 dl olaj
A kelkáposzta foltos külső leveleit lefejtjük, majd a fejet megmossuk, és kitorzsázzuk. Ezt követően a leveleket kisujjnyi csíkokra metéljük. Ezeket enyhén sós, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Ezt követően a puffasztott rizzsel, a liszttel és a tojásokkal összedolgozzuk.
Megborsozzuk, a köménnyel fűszerezzük, az ételízesítő port beleszórjuk. 10 percig pihentetjük, majd a masszából 1-1 evőkanálnyit közepesen forró olajba „szaggatunk”, és a tetejüket kissé ellapítjuk. 2-3 percig sütjük, végül átforgatva a másik oldalukat is megsütjük. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Kb. 20 darab lesz belőle.
KÓKUSZOS ALMÁS SZELET
Ez egy egyszerűen, gyorsan elkészíthető, nehezen elrontható sütemény. Viszonylag olcsó, csak a mandula számít „luxusnak” a tetején, de attól lesz igazán finom és mutatós.
Hozzávalók (10 szelethez):
15 dkg margarin
18 dkg cukor
3 tojás
7 dkg kókuszreszelék
16 dkg finomliszt
2 csapott mokkáskanál sütőpor
1 dl tej
2 nagyobb alma
…a forma kikenéséhez: vaj
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
…a tetejére:
2 evőkanál cukor
félmaréknyi, vékony lapocskákra vágott mandula
A puha margarint és a cukrot fakanállal habosra keverjük. A tojásokat egyenként jól beledolgozzuk. A kókuszreszeléket, a lisztet és a sütőport összekeverjük, majd a tejjel és a meghámozott, kicsumázott, kockákra vágott almával a margarinos masszához adjuk.
Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát vékonyan kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük, és a keveréket belesimítjuk. A cukrot és a mandulát a tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kissé erősebb lánggal (190 °C) 35 percig sütjük. Ha egy napig áll, még finomabb.
(pákozdi)