Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Késő nyártól kora őszig szabad a gazda!

Ilyenkor, nyár végén, ősz elején a legnagyobb a zöldség- és gyümölcsválaszték a piacon; erre igaz a mondás, hogy szabad a gazda! Minden van, mi szem-szájnak ingere. Ki kell használni ezeket a napokat, mindent megfőzni, ami eddig esetleg elmaradt, mélyhűtőbe tenni, amit lehet és tudunk, és néhány üveg befőttet készíteni sem ördögtől való. A petrezselyem, kapor, zöldfűszerek szárítása, lefagyasztása is hasznos lehet, mert télen frissen méregdrágák, így viszont mindig kéznél lesznek. Ide illik egy másik régi mondás is: üres kamrának bolond a gazdasszonya – van benne valami...

HŰVÖS, ŐSZIBARACKOS PARADICSOMLEVES

Reméljük, előttünk állnak még szép szeptemberi napok; bőven van paradicsom, és az utolsó őszibarackokból is akad. Ilyenkor lehet ezt a szokatlan, de ínycsiklandó levest kipróbálni. Nem kell jéghidegen tálalni, de semmiképpen se legyen meleg! Az ízesítésében mindig lehet egyéni.

 

Hozzávalók (4 személyre):

70 dkg paradicsom

30 dkg érett őszibarack

1 vöröshagyma

1 evőkanál olívaolaj

7 dl zöldségleves (biokockából is jó)

só, őrölt bors

őrölt fahéj, cukor

…a tetejére: bazsalikomlevél

 

A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, a szemeket elfelezzük, és ha kell, kimagozzuk. Az őszibarackokat is meghámozzuk, elfelezzük. 2-2 paradicsom- és őszibarackfelet félreteszünk – ez lesz a levesbetét –, a többit apróra vágjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, majd az olívaolajon kissé megpároljuk. A felaprított paradicsomot és őszibarackot rádobjuk, 2,5 dl levessel felengedjük, és 20 percig főzzük. Ezután turmixoljuk, és a maradék (4,5 dl) levessel felengedjük. Sóval, borssal, késhegynyi őrölt fahéjjal fűszerezzük, csipetnyi cukorral szelídítjük az ízét. Végül a levesbetétnek félretett paradicsomot és őszibarackot durván összevágjuk, és a levesbe dobjuk, de már csak 5 percig főzzük.

Legalább két órán át hűlni hagyjuk, csak azután tálaljuk. A tetejére bazsalikomleveleket dobunk, amit a levesbe lehet keverni.Keso_nyartol_kora_oszig_szabad_a_gazda1

 

FRANCIA LECSÓ (RATATOUILLE)

A ratatouille (ejtsd: ratatuj) sokkal ismertebb a világ gasztronómiájában, mint a mi lecsónk, holott rendkívül hasonlít rá. Igaz, sokkal szelídebb, kevésbé zsíros és fűszeresebb, amit a paprika és a paradicsom mellett a padlizsánnak és sokféle fűszernek köszönhet. Nem kell választani köztük, jól megférnek egymás mellett.

 

Hozzávalók (4 személyre):

25-25 dkg cukkini, padlizsán, paradicsom és zöldpaprika (a fele lehet paradicsompaprika)

2 közepes vöröshagyma

2 evőkanál olaj

3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál sűrített paradicsom

só, őrölt bors

1 evőkanál apróra vágott, friss kakukkfű

1-1 kiskanál apróra vágott, friss rozmaring és bazsalikom (vagy feleannyi szárított)

1 babérlevél

 

A zöldféléket megtisztítjuk. Ha a cukkini és a padlizsán vékony héjú, akkor ne hámozzuk meg, de a végüket vágjuk le. Mindkettőt, a paradicsommal együtt, egycentis kockákra vágjuk, a paprikát és a vöröshagymát pedig körömnyi darabokra aprítjuk. Az olajat egy mély serpenyőben megforrósítjuk, és a zöldségeket egymás után külön-külön megsütjük benne, majd szűrőlapáttal egy tűzálló tálba szedjük. A visszamaradt olajban a zúzott fokhagymát megfuttatjuk, a sűrített paradicsomot belekeverjük, és egy kevés vízzel felengedjük.

Sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, babérlevéllel ízesítjük, és sűrű mártássá főzzük. Végül a babérlevelet kidobjuk, és a mártást a zöldségekre öntjük. Jól összekeverjük, ha kell, utána fűszerezzük, és még egyszer felforralva tálaljuk. (Van, aki a hagymát, a padlizsánt, a paprikát, a cukkinit és a paradicsomot egymás után teszi a serpenyőbe, és együtt, nem pedig külön-külön süti meg.)Keso_nyartol_kora_oszig_szabad_a_gazda3

 

GYÖMBÉRES KÖRTE

A körte a kora ősz ajándéka, de ellenállóbb fajtái kitartanak akár a tél közepéig is. Érdemes hát néhány körtés fogással bővíteni a családi étlapot! A gyömbéres körtéhez ráadásul a keményebb gyümölcsöt is felhasználhatjuk, hidegen, melegen egyaránt jó.

 

Hozzávalók (1,5 kg körtéhez):

5 dkg friss gyömbérgyökér

0,5 liter fehérborecet vagy tárkonyecet

15 dkg cukor

3 chilipaprika (erős, csöves pirospaprikával helyettesíthető)

4 szegfűszeg

6 szem fekete bors

2 kis darabka fahéj

1,5 kg körte

 

A gyömbért meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. Az ecetet lábasba töltjük, 5 deci vízzel felöntjük, és a cukrot beleszórjuk. A gyömbért, a felszeletelt chilipaprikát és a többi fűszert hozzáadjuk, majd felforraljuk. Közben a körtét megmossuk, és egészben hagyva vékonyan meghámozzuk, úgy, hogy a szára is rajta maradjon.

A forrásban lévő ízes lébe helyezzük, és 4-5 percig kis lángon főzzük. Ha megpuhult, kiemeljük, és fertőtlenített befőttesüvegbe tesszük. A levét újra felforraljuk, leszűrjük, és kihűtjük. Végül az üvegben lévő körtére öntjük, és légmentesen lezárjuk. Hűtőszekrényben egy hétig is eláll. Hidegen vagy megmelegítve roston sült húsokhoz különleges köret.Keso_nyartol_kora_oszig_szabad_a_gazda2

 

BORZAS SZILVÁS LEPÉNY

Ez egy kiadós sütemény, amit részben vagy egészben, langyosan felszeletelve, majd kihűtve, alufóliába csomagolva akár le is fagyaszthatunk. Az omlós tésztához a liszt egyharmadát darált dióval vagy mandulával is helyettesíthetjük.

 

Hozzávalók (1 nagy tepsihez):

3 dkg élesztő

1,5 dl tej

5 dkg porcukor

40 dkg finomliszt

2 tojás

csipetnyi só

5 dkg vaj

…a töltelékhez:

2 kg szilva

2 evőkanál cukor

1 mokkáskanál őrölt fahéj

…az omlós tésztához:

15 dkg liszt

10 dkg vaj

5 dkg porcukor

 

Az élesztőt langyos tejben csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a maradék cukorral, a tojásokkal és az élesztővel, enyhén megsózva, addig dagasztjuk, amíg az edény falától elválik – ez kb. 5 perc. Közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk.

A tésztát letakarjuk, és langyos helyen 30 percig kelesztjük. A szilvát megmossuk, majd félbevágjuk, és kimagozzuk. Utána a megfelezett szemeket középen behasítjuk, mintha elnegyedelnénk, de nem vágjuk végig, csak kissé kihajtjuk. Az időközben megkelt tésztát kinyújtjuk, és egyenletesen kivajazott, nagy tepsibe simítjuk. A szilvadarabokat kissé állítva rárakjuk, úgy, hogy a sorok félig takarják egymást, mert csak így fér rá az összes gyümölcs.

A tésztát langyos helyen további 20 percig kelesztjük. Az omlós tésztához valókat összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva mélyhűtőbe tesszük, mert így könnyebb lesz reszelni. A töltelékhez a cukrot a fahéjjal összekeverjük, és a szilvára szórjuk. Az omlós tésztát nagy lyukú reszelőn a tetejére reszeljük, végül a lepényt előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C), 32-35 percig sütjük.Keso_nyartol_kora_oszig_szabad_a_gazda4

(pákozdi)