Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kajszi_vagy_sarga__melyiket_valasszuk6

Kajszi vagy sárga – melyiket válasszuk?

A címben feltett kérdésre nincs nagy válaszadási lehetőségünk, ugyanis a mesés nevű kajszibarack és az ínycsiklandó sárgabarack egy és ugyanaz. A magyar nyelvbe az őszibaracktól való megkülönböztetés érdekében került a szó elejére a kajszi és a sárga előtag. Ez a napszínű gyümölcs valamikor Közép-Ázsiából indult világhódító útjára, ma pedig már – frissen, dzsemként, aszalva – az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsünk. Némelyik fajtának a magbelét is hasznosítják sütemények készítéséhez, és olajat is sajtolnak belőle, amit a szépségipar használ fel.
A kajszibarack az egyik legértékesebb, legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs. Magas cukortartalma és savtartalmának harmóniája intenzív aromával párosul. Tekintélyes rosttartalma kedvező étrendi hatású. A friss gyümölcsöknek nagy a karotintartalma, az aszalt kajszi pedig káliumban gazdag.
A háziasszonyok jó része már csak nosztalgiából sem mond le a sárgabarack befőzéséről. A másra nem alkalmas, félig érett, itt-ott még zöldes színű, kemény szemekből különleges savanyúságot is készíthetünk. Az is előfordulhat, hogy szép barackot veszünk, ám kóstoláskor kiderül, hogy az még nem érett. Ilyenkor érdemes akár egy-két üveg erejéig is eltenni ecetesen. Ez az édes-savanyú barack télen szárnyas sültek mellé kitűnő, és változatosságot jelent a megszokott savanyúságok sorában.

HIDEG TÁRKONYOS UBORKALEVES

Tárkony helyett újhagymával is fűszerezhetjük ezt a levest. Ebben az esetben a megtisztított hagyma fehér szárrészét a levesbe turmixoljuk, a zöldjét pedig díszítésül használjuk.

Hozzávalók (4 személyre):

2 arasznyi, zsenge fürtös uborka (kb. 20 dkg)

6 dl joghurt

1 dl tejszín

2,5 dl tyúkhúsleves (bioleveskockából is jó)

1 ágacska friss tárkony

fél citrom

A megmosott uborkákat meghámozzuk, félbehasítjuk, és felszeleteljük. Turmixgépbe dobjuk, majd a joghurtot, a tejszínt és a húslevest ráöntjük. A tárkony leveleit lecsipkedjük, néhányat a díszítéshez félreteszünk, a többit a joghurtos uborkához adjuk, és az egészet simára turmixoljuk. (Egy mély tálban merülőmixerrel is pépesíthetjük.)
Ha kell, megsózzuk, de csak óvatosan, mert a húsleves is sós. Végül néhány csepp citrommal kellemesen pikánsra ízesít­jük. Jól lehűtve, csészében tálaljuk. Kánikulában jégkockákat is adhatunk hozzá. Kajszi_vagy_sarga__melyiket_valasszuk1

PULYKAMELL SÁRGABARACKPÜRÉVEL

A pulykamell sovány, száraz, és valljuk be, kissé unalmas hús, éppen ezért nagyon illik mellé a fűszeres, pikáns sárgabarackpüré. Köretként a rizs mellé néhány kimagozott, félbevágott barackszemet is tálalhatunk.

Hozzávalók (4 személyre):

50-60 dkg pulykamellfilé

1 kiskanál őrölt gyömbér

70 dkg sárgabarack

1 mokkáskanál reszelt szerecsendió

1 mokkáskanál őrölt fahéj

…a sütéshez: 2-3 evőkanál olaj

A pulykahúst nyolc kisebb szeletre vágjuk. Sóval, a gyömbérpor felével meghintjük, és félretesszük. A megmosott sárgabarackokat 1 percre forró vízbe dobjuk, majd leszűrjük, és a héjukat lehúzzuk. Ezután a szemeket félbevágjuk, kimagozzuk.
4 deci vizet a maradék gyömbérporral, a reszelt szerecsendióval és az őrölt fahéjjal ízesítve felforralunk. A barackokat belerakjuk, lefedjük, és gyenge tűzön kb. 10 percig főzzük, aztán hűlni hagyjuk. Végül áttörjük, vagy turmixoljuk (forrón ezt soha ne tegyük!).
A húst serpenyőben olajon vagy beolajozott rostsütő lapon megsütjük. Tálaláskor a felmelegített barackpürével félig leöntjük. Köretnek párolt rizs illik mellé. Ha a barackpürét túl sűrűnek találnánk, egy kevés vízzel vagy fehérborral hígítjuk.Kajszi_vagy_sarga__melyiket_valasszuk3

SAJTOS TÖLTÖTT PAPRIKA

A töltött paprika sokféle formában kedvelt, de ez a sült, sajtos, rizses változat nem nagyon ismert. A tölteléket a sajt mellett – vagy helyett – apróra vágott sonkával, maradék sült hússal is gazdagíthatjuk, de készíthetünk például sonkás vagy tojásos verziót, vegetáriusoknak pedig zöldséges összetételűt is.

Hozzávalók (4 személyre):

4 nagy, sárga színű zöldpaprika

1 közepes fej vöröshagyma

2 evőkanál olaj

20 dkg főtt rizs

15 dkg sajt

1 paradicsom

1 tojás

só, őrölt bors

1 csokor petrezselyem

…a tál kikenéséhez: olaj

A paprikákat kicsumázzuk, az erüket kivágjuk, majd egymás mellé rácsra fektetjük, és forró sütőben 10 percig sütjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon aranysárgára pirítjuk. Ezután a főtt rizst, a kis kockákra aprított sajtot és paradicsomot belekeverjük, a tojást beleütjük, megsózzuk, megborsozzuk, és az összevágott petrezselyemmel fűszerezzük. A közben langyosra hűlt paprikákba töltjük, amelyeket azután egy kiolajozott tűzálló tálba vagy tepsibe egymás mellé fektetünk.
A közepesnél kissé melegebb sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a paprikák kívülről körben megpirulnak, ezért közben néhányszor meg is forgatjuk őket. Sütés után 10 percig állni hagyjuk, majd félbe- vagy negyedekbe vágva tálaljuk. A paprikák tölteléke egyben köretként is szolgál. Kajszi_vagy_sarga__melyiket_valasszuk5

BARACKOS CSIRKEPILÁF

A piláf világszerte kedvelt egytálétel, valójában egyszerű rizseshús, ami főként bárány-, marha- vagy szárnyas húsból készül – de sosem sertésből! Egészen másként fűszerezik mifelénk, mint keleten, ahol előszeretettel párosítják gyümölcsökkel.

Hozzávalók (4 személyre):

60 dkg csirkemellfilé

1 közepes vöröshagyma

6 dkg vaj

1 csapott kiskanál só

fél mokkáskanál őrölt bors

25 dkg hosszúszemű rizs

5 dl csirkehúsleves (leveskockából is készülhet)

25 dkg kimagozott sárgabarack

csipetnyi sáfrány vagy 1 kiskanál sáfrányos szeklice

A csirkemellfilét egyforma, kb. 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a felolvasztott vajon 1-2 perc alatt megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk, kevergetve 2-3 perc alatt fehéredésig sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk.
Közben a rizst átválogatjuk, megmossuk, jól lecsöpögtetjük. A csirkére öntjük, kevergetve megforrósítjuk, majd a felforralt levest ráöntjük. Letakarva, kis lángon 15-20 percig pároljuk. A félbevágott és kimagozott barackot 5 perccel azelőtt keverjük hozzá, hogy teljesen elkészülne. Ekkor, ha kell még, megsózzuk, megborsozzuk, a sáfránnyal fűszerezzük. Kajszi_vagy_sarga__melyiket_valasszuk2

BARACKOS-TÚRÓS TÁSKA

Szokatlan, de nagyon finom és tartalmas ez a barackkal töltött édesség. Kell hozzá némi ügyesség, hogy a tölteléket arányosan osszuk el a négyzet alakú réteslapokon, de érdemes kipróbálni. Csak friss barackból jó, aminek most van itt az ideje!

Hozzávalók (8 táskához):

1 csomag kész réteslap

1 kg sárgabarack

10 dkg kristálycukor

...a töltelékhez:

50 dkg túró

15 dkg porcukor

1 evőkanál étkezési keményítő

1 tasak vaníliás cukor

fél citrom reszelt héja

1 tojás

5 dkg vaj

A barackot megmossuk, elfelezzük, kimagozzuk, cukorral megszórjuk, és legalább fél órán át állni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük. A töltelékhez a túrót a porcukorral, az étkezési keményítővel, a vaníliás cukorral, a tojással, a reszelt citromhéjjal és csipetnyi sóval összekeverjük, közben a kissé megpuhított vajat is beledolgozzuk.
2 réteslapot egy nedves konyharuhán egymásra terítünk, a közüket olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd négyfelé vágjuk. Az így kapott 4 darab négyzet alakú tészta mindegyikének a közepébe egy-egy halmocska lecsöpögtetett barackot rakunk, amit túrós töltelékkel befedünk. A tészta csücskeit a töltelék felett összefogjuk, és össze is nyomjuk, nehogy a töltelék kibújjon. Ezt a műveletet a maradék réteslapokkal is megismételjük. (Összesen 2x4, azaz 8 töltött táskát kapunk.)
Ezeket egyenként sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és 200 °C-ra (légkeveréses sütőben 185 °C-ra) előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük. Vaníliás cukorral meghintve kínáljuk.Kajszi_vagy_sarga__melyiket_valasszuk4

ÉDES-SAVANYÚ SÁRGABARACK

A kemény sárgabarackot jól megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és a szemeket a vágott felükkel lefelé szépen üvegekbe helyezgetjük. Valamilyen finom, enyhe bor- vagy gyümölcsecettel és cukorral kellemesen savanykás levet készítünk, felforraljuk, és azonnal a gyümölcsre öntjük. Az édesítésben két szempont vezéreljen minket: a saját ízlésünk, valamint az, hogy mennyire savanyú az aktuális gyümölcs!
A megtöltött és lezárt üvegeket vízfürdőbe állítjuk, és kigőzöljük, azaz a gyöngyözve forrástól számított 20 percig lefedve a tűzön hagyjuk, majd a lángot elzárjuk, és megvárjuk, amíg az üvegek kihűlnek. (Ez többnyire egy napig is eltarthat.)

  • Az ízesítőlébe tehetünk néhány szem szegfűszeget és egy darabka fahéjat is.
  • Aki nem bízik eléggé a gőzölés hatékonyságában, az egy kevés tartósítószert is szórhat a savanyúság tetejére.
  • Lehet kuktában is gőzölni! A megtöltött üvegeket a kuktába állítjuk, majd az edényt a negyedéig vízzel megtöltjük. Lezárjuk, és a jelzéstől számított 5 percig forraljuk. Ezután a lángot eloltjuk, és megvárjuk, amíg a kukta annyira kihűl, hogy könnyedén ki lehet nyitni. Az üveget kivesszük, szárazra töröljük, és a kamrába tesszük.Kajszi_vagy_sarga__melyiket_valasszuk6

(pákozdi)